El conseller Josep Maria Pelegrí visitarà el certamen i hi presidirà una reunió del comitè executiu de l’AREFLH

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), a través de l’empresa pública Promotora d’Exportacions Agroalimentàries (PRODECA), organitza la participació de 25 empreses catalanes del sector de la fruita en la propera edició de la fira Fruit Attraction, que tindrà lloc a Madrid del 15 al 17 d'octubre, i que comptarà amb la presència del conseller Josep Maria Pelegrí, el qual, com a president de l’Associació de Regions Europees productores de Fruites, Llegums i Hortalisses (AREFLH), presidirà una del seu comitè executiu de per a analitzar les darreres novetats en relació a la crisi de preus i el veto rus.
 
L'organització d'un espai empresarial de Catalunya a Fruit Attraction té com a objectiu donar suport a les empreses catalanes d’aquest sector en la tasca de promoció comercial, a més de facilitar la difusió sobre el sector de la fruita del nostre país als operadors visitants.
 
A més dels estands per a cada empresa, s’ha habilitat l’espai Catalunya Meeting Point, que PRODECA posa a disposició de les empreses i associacions que requereixin d’un punt de trobada en aquesta fira, per a celebració de reunions i contactes amb operadors comercials.
 
La col·laboració amb l’Associació Empresarial de Fruita de Catalunya (Afrucat), ha estat renovada per a un saló que està orientat al professional del sector de la distribució i la comercialització d'horta i fruita.
 
Així mateix, i aprofitant el marc de la fira, que comptarà amb la presència de diversos responsables del Departament d’Agricultura, aquest hi presentarà la segona edició de l’SmartFruit IPM International Congress, un esdeveniment que se celebrarà a Barcelona durant els dies 11 i 12 de març de 2015.
 
SmartFruit IPM International Congress és una iniciativa conjunta del DAAM, els productors de fruita, i els fabricants i comercialitzadors de serveis fitosanitaris, que en l’edició anterior va tractar el tema de la gestió integrada de plagues, amb l’objectiu d’incrementar el valor de la producció en tota la cadena i conèixer noves experiències i noves tècniques que millorin el rendiment dels conreus fructícoles.
 
Sota el lema “Un diàleg intel·ligent per a un creixement intel·ligent”, SmartFruit dedica la segona edició d’aquest IPM International Congress al diàleg entre investigadors, tècnics i productors per a l’intercanvi d’experiències i coneixement, amb la finalitat de generar les condicions per a créixer de manera intel·ligent. La cooperació entre la ciència, la tecnologia i l’empresa han de permetre que el coneixement científic i tècnic esdevingui creixement econòmic i eficiència productiva. El coneixement és clau per al creixement, i la interacció amb la producció eficient és el mecanisme que ha de permetre la innovació.
 
Empreses catalanes participants a Fruit Attraction:
 
Actel, de Lleida      
Afrucat, de Lleida  
Agropecuària i Secció de Crèdit de Soses, de Soses (Segrià)
Alcanarverd, d’Alcanar (Montsià)
Cerima Cherries, de Tivissa (Ribera d’Ebre)
Copa Trading, de Miralcamp (Pla d'Urgell)
Efoodprintservices, de Juncosa (Les Garrigues)
Exportadors d’Agris d’Alcanar, d’Alcanar (Montsià)
Font Badia, de Torres de Segre (Segrià)
Fruits de Ponent, d’Alcarràs (Segrià)
Fruits Sant Miquel – La Coma, de Soses (Segrià)
Frutas Diego Martínez e Hijos, de Barcelona
Frutas Leridanas – Frulesa, de Vilanova de la Barca (Segrià)
Frutícola de L’Empordà -  IGP Poma de Girona, de Canet de la Tallada
(Baix Empordà)
Girona Fruits  - IGP Poma de Girona, de Canet de la Tallada (Baix Empordà)
Giropoma - IGP Poma de Girona, de Canet de la Tallada (Baix Empordà)
Grup Fruiter de Benissanet, de Benissanet (Ribera d'Ebre)
Ibercondor, de Barcelona           
Mercabarna, de Barcelona
Molnar Fruits, de Vila-Sana (Pla d'Urgell)
SAT 710 La Portellana, de La Portella (Segrià)
Seròs Fruits, de Seròs (Segrià)
Top Quality Fruits (CRDOP Pera de Lleida), de Lleida
Trecoop Fruites, de Sudanell (Segrià)
Viveros Alcanar, d’Alcanar (Montsià)
Viyefruit, d’Alcarràs (Segrià)
 
Un sector agrari de pes a Catalunya

La fruita fresca constitueix una de les principals produccions agràries de Catalunya pel seu pes econòmic, per la superfície de conreu, per la seva importància relativa en la producció de l'Estat espanyol, i per la seva orientació exportadora. Aproximadament el 90% de la fruita es destina a vendre al consum en fresc, i el 7% té com a destí la indústria transformadora.
 
Catalunya produeix més del 50% de la poma i pera de l'Estat espanyol i més del 30% del préssec i nectarina. Pel que fa a Europa, és la segona zona productora de pera amb un 13% del total i un 9% del préssec europeu.
 
Amb més de 2.500.000 m3 de capacitat frigorífica al llarg de tot el territori català i incorporant tècniques de Low Oxigen (ULO), el calendari de comercialització de la nostra fruita abasta la totalitat de l'any, amb èpoques especialment riques, com és el període de maig a octubre, on hi ha una oferta de totes les espècies i varietats que s’hi cultiven.
 
En cinc anys, Catalunya ha incrementat un 67,56% en valor les vendes de fruita a l’exterior i la nostra fruita està present a les cadenes europees més exigents pel que fa a qualitat .Les exportacions catalanes de fruita el 2013 van ser de 835.057 tones i 768 M€, i respecte de l’any 2012, van augmentar en préssec (+42%, 162.145 tones), nectarina (+17%, 155.437 tones) i pera (+2%, 82.454 tones), i van disminuir en poma (-20%,71.909 tones).
 
Del total estatal, des de Catalunya s’ha exportat durant el 2013 el 47,4% dels préssecs, el 38,2% de les nectarines, el 69,1% de les peres i el 65,9% de les pomes.
 
Pel que fa als mercats de destinació de les exportacions de fruita de Catalunya, els principals són França, Alemanya, Itàlia, Regne Unit, Rússia i els Països Baixos, tot i que Orient Mitjà també és una destinació que està adquirint importància en els darrers anys.
 
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.