- El conseller d’Agricultura ha assenyalat la convenció com una oportunitat per posar-se al dia en les últimes tendències de Patologia Vegetal i per establir i enfortir col·laboracions
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), Josep Maria Pelegrí, acompanyat pel director dels Serveis Territorials del DAAM a Lleida, Jaume Fabà, ha inaugurat avui el XVII Congrés Nacional de la Societat Espanyola de Fitopatologia, que se celebra a Lleida del 7 al 10 d’octubre 2014.
Com en edicions anteriors, el congrés reuneix els més destacats especialistes en fitopatologia del nostre país i un selecte grup d'investigadors estrangers de primera línia en aquesta matèria.
Com en edicions anteriors, el congrés reuneix els més destacats especialistes en fitopatologia del nostre país i un selecte grup d'investigadors estrangers de primera línia en aquesta matèria.
En el seu discurs, el conseller d’Agricultura ha assenyalat que “l’entrada en vigor de la gestió integrada de plagues i l’obligatorietat de certs preceptes és sens dubte una de les qüestions de més transcendència per als nostres agricultors. Per sort, al respecte, hem de recordar i insistir en la llarga trajectòria i l’experiència dels nostres tècnics i agricultors i la iniciativa en projectes de gestió integrada de plagues i malalties que tenim a Catalunya, és a dir, que no ens ve de nou”.
Pelegrí ha destacat els bon funcionament de la Mesa per a l’Ús Sostenible dels Productes Fitosanitaris, creada l’any 2012, com el primer pas per al desenvolupament a Catalunya d’un full de ruta per transposar els objectius i les obligacions que estableix la Directiva 128/2009/CE, sobre l’ús sostenible dels plaguicides.
En aquest sentit, el full de ruta que el Departament vol implementar pretén establir el marc d’actuació a Catalunya de l’esmentada Directiva en relació amb la reducció dels riscos i els efectes de l’ús de productes fitosanitaris en la salut humana i el medi ambient, i el foment de la gestió integrada de plagues mitjançant la utilització de mètodes alternatius a la lluita química.
El conseller d’Agricultura i Ramaderia ha posat l’accent en la importància d’haver definit un full de ruta i avançar-se a moltes altres comunitats autònomes: “Es tracta d’una oportunitat que no podem deixar escapar i que ens ha de permetre encaminar-nos cap a la consolidació de produccions cada vegada més sostenibles i acceptades per al conjunt de la societat”.
També ha deixat clar que “volem continuar trepitjant fort en aquest terreny; ens avala el nostre sistema basat en una potent xarxa d’ADV i tècnics, cooperatives i institucions dedicades a la recerca com el projecte Fruit.Net, en col·laboració entre el sector, l’IRTA i el DAAM.”
Finalment, el conseller ha explicat que la sanitat vegetal “sempre ofereix novetats d’interès; és un sector dinàmic que demana sempre decisions puntuals i immediates. Això fa que l’agricultor necessiti tot el suport tècnic de què es disposi.” I ha conclòs remarcant que “per a l’Administració, aquest congrés és una oportunitat per posar-se al dia en les últimes tendències de la Patologia Vegetal i per establir i enfortir col·laboracions entre els diferents grups de recerca i el sector productiu”.
Societat Espanyola de Fitopatologia (SEF)
La SEF és una societat formada pels millors grups en l’àmbit de l’Estat espanyol que treballen en el camp de la Fitopatologia Vegetal. Actualment té uns 500 socis, dels quals 62 són de Catalunya. Cada dos anys, celebra aquest Congrés en què es presenten els treballs més innovadors de cada grup i les seves línies de recerca més avançades.