- El conseller de la Presidència ha inaugurat la jornada del Fòrum ITESSS 2014 a ESADECREAPOLIS, on ha refermat el compromís del Govern de “situar les persones al centre de l’atenció de l’àmbit sanitari o dels serveis socials”
- El portaveu del Govern, en declaracions als mitjans de comunicació, ha desmentit que hi hagi una alternativa a la consulta del 9N i ha dit que “el Govern i les forces polítiques estem fent tot el possible” per celebrar-la
El conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, ha afirmat avui al discurs d’inauguració del Fòrum ITESSS 2014 (Fòrum de la innovació, la transformació i excel·lència en els serveis socials i de salut) que té lloc a ESADECREAPOLIS, a Sant Cugat del Vallès, que “les grans transformacions es fan per la via del consens, no de la força”. Homs s’ha referit així a la necessitat de fer canvis en l’àmbit sanitari o dels serveis socials “per la via de l’equitat, no per la protecció dels interessos particulars” i ha qualificat d’”error monumental” considerar als ciutadans com a persones sense “capacitat critica”. Així, ens hem de “coresponsabilitzar”, entès això com a “sinònim de desenvolupar un estat del benestar molt més sòlid”, una idea de la responsabilitat que “lliga amb la de situar les persones al centre de l’atenció de l’àmbit sanitari o dels serveis socials. Això, o es fa de manera conjunta, o entrarà en crisi.”, ha afegit.
Davant de prop de 250 professionals de diverses institucions i empreses del sector salut i serveis socials que han assistit a la jornada, el conseller Homs ha refermat el compromís del Govern en la innovació, la transformació i l'excel·lència dels serveis socials i sanitaris. “El que pretén avui el Govern” ha dit, “és expressar un compromís de conjunt. No és un tema sectorial, sinó un tema de país”.
En aquest sentit, ha destacat que l’objectiu és donar els serveis que les persones necessiten, per la qual cosa “s’ha d’identificar” com va la societat i posar-se “a la seva pell” per ser capaços d’oferir la “transformació adequada”. De vegades, “hi ha una certa resistència al canvi” però cal ser conscients de l’evolució dels indicadors demogràfics, ja que d’aquí a 20 o 25 anys hi haurà canvis a la piràmide de la població perquè “el grup de persones de 65 anys o més seran el primer grup” i “hem de ser capaços d’identificar això en la demanda de serveis” ja que tindrà un “impacte molt gran”.
En aquesta línia, el portaveu del Govern ha posat com a exemple que tot i que fins ara “es lligava el benestar al nombre de llits”, ara aquest referent no té la mateixa validesa perquè avui dia hi ha moltes intervencions que no precisen d’hospitalització.
En un altre moment de la seva intervenció, que ha estat precedida pels parlaments de l’alcaldessa de Sant Cugat, Mercè Conesa; de Santiago Benedé, director general d’ESADECREAPOLIS; i d’Albert Ledesma, director del Pla interdepartamental d’atenció i interacció social i sanitària (PIAISS), Homs també ha reconegut que costa molt d’interioritzar “la gestió de la complexitat” perquè el “discurs més públic és de vocació simplista”. “Aquest és el repte, estar disposat a gestionar realitats complexes” i la pregunta que ens fem és “Ens en sortirem? I la resposta és sí”, ha conclòs.
El Govern i les forces polítiques estan centrats en la consulta del 9N
En declaracions als mitjans de comunicació al final de la seva intervenció, Homs ha desmentit que el Govern estigui treballant en una consulta alternativa i ha declarat que “em sorprenen una mica aquest tipus d’informacions, encara que sigui legítim que s’especuli” però “no estem treballant en això en aquests moments”.
Homs ha recordat que tots els esforços ara se centren en fer “possible” la consulta del dia 9 de novembre i “hi som tots els possibles, el Govern i les forces polítiques” i a partir de demà “ens queda un mes”. “Hem d’estar molt centrats, i altres consideracions no tindria molt sentit que fossin abordades” ha manifestat en referència a la possibilitat de canvis a l’Executiu. “Estem fent front a un estat espanyol que posa tota mena de pegues” i si ara “haguéssim d’atendre altre tipus de consideracions, crec que perdríem energies”. Govern i forces polítiques “hem d’actuar molt sincronitzadament per fer la consulta” ha reblat.
Fòrum ITESSS 2014
Prop de 250 professionals de diverses institucions i empreses del sector salut i serveis socials s’han reunit a la Jornada de presentació del Forum ITESSS 2014, que ha tingut lloc a ESADECREAPOLIS, a Sant Cugat del Vallès. Durant la Jornada s’han aportat els principals elements conceptuals i d’innovació en un model d’atenció integrada social i sanitari.
Les ponències, d’entre les que destaquen les del Dr. Nick Goodwin, CEO de la International Foundation Integrated Care (IFIC) i Rafael Bengoa, director de la Deusto Business School Health, han realitzat una aproximació a la realitat internacional i també han compartit casos concrets de diferents centres sanitaris de Catalunya.
Aquesta Jornada consolida la missió del Forum ITESSS que, amb caràcter permanent, reuneix als principals decisors del sector de salut i serveis socials per a innovar i fomentar les col·laboracions en aquest àmbit. El Fòrum de la Innovació, Transformació i Excel·lència en els Serveis Socials i de Salut - Forum ITESSS 2014), és un fòrum organitzat conjuntament pel centre d’innovació ESADECREAPOLIS i el Pla interdepartamental d’atenció i interacció social i sanitària (PIAISS) de la Generalitat de Catalunya.
Des de l’any 2011, Forum ITESSS ha aglutinat més de 3.000 professionals, 300 organitzacions i molts sectors empresarials. Ha dut a terme diverses activitats i també ha publicat material divulgatiu, de generació de nou coneixement i d’innovació en salut i serveis socials.