El conseller ha inaugurat la I Jornada de Salut Pública, Ens Locals i PINSAP
 
Ha apel·lat a les corporacions locals per tirar endavant l’estratègia d’incorporació d’accions beneficioses per a la salut en totes les polítiques
El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha obert la I Jornada de Salut Pública, Ens Locals i PINSAP reivindicant el Pla Interdepartamental de Salut Pública (PINSAP) com la "gran reforma estructural del sistema de salut del país". Ruiz ha destacat el paper que han de jugar els ens locals per fer el "gran canvi" que requereix l’acció política al voltant de la salut: passar a exercir una "acció proactiva" i prioritzar la diagnosi precoç.
 
D’altra banda, el secretari de Salut Pública del Departament de Salut, Antoni Mateu, ha qualificat la col·laboració del món local com a indispensable per dur a terme les polítiques de salut pública. En la presentació de la Jornada, també hi han participat el president de la Comissió Interna de Salut de l’Associació Catalana de Municipis, Manel Ferré; el diputat delegat de Benestar Social, Salut Pública i Consum de la Diputació de Barcelona, Josep Oliva, i el president de Salut i Consum de la Federació de Municipis de Catalunya, Joan Miquel.
 
En la I Jornada de Salut Pública, Ens Locals i PINSAP, s’hi han presentat més de 40 experiències intersectorials de salut pública en l’àmbit local. Es tracta d’accions d’èxit que han sabut crear aliances entre les diferents administracions i el teixit comunitari.
 
El PINSAP és l’eina del Govern que engloba totes les polítiques que tenen impacte en la salut. Aquesta actuació integral sobre els determinants de la salut de la població requereix un abordatge conjunt des de molts sectors socials i de l’Administració pública. L’Administració local és una peça clau en l’articulació operativa del PINSAP en l’àmbit territorial.
 
S’estima que el 80% dels factors que determinen la salut estan fora del sistema sanitari (es relacionen amb l’entorn, els factors socioeconòmics i els estils de vida). Per tant, per protegir i millorar la salut de la població es requereix de l’acció de tot el Govern, en allò que es coneix com una estratègia de "salut a totes les polítiques". Aquesta estratègia la recomanen internacionalment organismes com l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i està recollida en els plantejaments de l’Estratègia de Salut 2020.
 
La Llei de salut pública de Catalunya (18/2009) va establir que es desenvolupés el PINSAP, coordinat amb el Pla de salut, com a eina bàsica per desenvolupar les accions de salut pública a Catalunya. Les seves propostes són vinculants per al Govern.
 
El PINSAP pretén que tots els sectors del Govern, de les administracions públiques catalanes i de la societat capitalitzin directament les influències respectives sobre la salut i el benestar associat a la salut de la població de Catalunya, per contribuir conjuntament a l’elaboració de polítiques públiques saludables i al desenvolupament d’iniciatives determinades de promoció i de protecció de la salut, particularment adreçades als grups més vulnerables de la societat.
 
En concret, les administracions locals ja van participar en la fase de consulta del PINSAP i a partir de les seves propostes i aportacions s’ha constituït un grup de treball per ajudar a desenvolupar i implementar territorialment el Pla. La primera actuació d’aquest grup de treball ha estat aquesta Jornada en què s’han compartit nombroses experiències realitzades des de diversos sectors i nivells de l’Administració.
 
Durant la Jornada s’han revisat estratègies lligades a l’impuls d’entorns promotors de la salut, que entronquen amb les estratègies de ciutats saludables, i els plans de mobilitat i millora urbanística. També s’han presentat activitats adreçades a les persones, sobretot aquelles en situació de vulnerabilitat, com les que pateixen amb més intensitat els efectes de la crisi o de la pobresa energètica.
 
Algunes de les experiències més innovadores del PINSAP en l’àmbit local que s’han presentat durant la Jornada han estat els programes de promoció de la salut mental, la mobilitat activa a través dels líders comunitaris i la salut comunitària.