• El cap de l’Executiu insta a la col·laboració privada en recerca i innovació
  • Artur Mas ha presidit la cloenda de la V Jornada de la Innovació  a Catalunya que organitza Leitat
El president Mas durant la Jornada
El president Mas durant la Jornada
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat aquest migdia que “Catalunya és ja una referència en matèria de recerca i en alguns camps universitaris”, i ha subratllat la necessitat que la nostra estructura econòmica evolucioni cap a una economia que, “a més de ser altament internacionalitzada i exportadora, sigui també altament innovadora”.
 
Des de Terrassa, on han presidit la cloenda de la V Jornada de la Innovació a Catalunya, el cap de l’Executiu ha defensat la capacitat del país per “ser competitiu als mercats exteriors”, com ho demostra el fet que les exportacions catalanes al món i a la resta de l'Estat espanyol suposen el 67% del PIB català. "Aquestes xifres representen l'obertura real que té l'economia catalana des del punt de vista de la seva capacitat exportadora, i això es deu, entre d'altres coses, que el nostre mercat interior és molt petit", ha afegit. Pel president, tot plegat demostra que “tenim una economia molt oberta".
 
En aquest context, ha defensat que Catalunya “difícilment seria una economia tant capaç de vendre fora si no tinguéssim una certa base tecnològica”, però ha insistit en la necessitat que un dels grans reptes que té el país és “convertir-se en un referent en innovació”.
 
Per Artur Mas, Catalunya ha fet un salt molt gran en els darrers quinze anys a nivell europeu, com ho demostra el fet que representant el 1,5% de la població europea, tingui el  7,4% de les millors universitat més joves de 50 anys, capti el 3,4%, de recursos competitius del Consell Europeu de Recerca, produeixi  3% en publicacions científiques i sigui captar el 2,4% de tots els recursos competitius del 7è programa Marc.
 
Per aconseguir-ho, ha insistit en la necessitat d’aprofitar els recursos europeus, i ha assegurat que “ara tenim una oportunitat”, perquè “Europa està girant la seva política en matèria de creixement econòmic donant suport a regions més avocades a la innovació i la tecnologia, i per tant nosaltres podem tenir més recursos perquè de Madrid vindran menys recursos", ha reblat.
 
Per això, el president Mas ha demanat la col·laboració de la iniciativa privada. "Hem d'estar preparats per a aquest horitzó del futur i això passa per la mobilització de capitals privats, perquè en altres regions més avançades d'Europa l'aportació pública en R+D és similar a l'espanyola, però posen molts més ens privats", ha conclòs.
 
La V Jornada de la Innovació a Catalunya, organitzada per l’Institut Leitat, s’ha amb l’objectiu de debatre sobre la innovació a Catalunya i com afrontar durant el 2015 els reptes privats i els reptes públics.

1  

Imatges

Fotografia del president Mas durant la seva intervenció

Fotografia del president Mas durant la seva intervenció 713