• L’aportació del nostre país en aquesta COP és vetllar pel reconeixement dels governs subnacionals  com a gestors de la biodiversitat

 

  • Catalunya participarà també a la Cimera mundial de governs locals i subnacionals per a la biodiversitat, en un seminari sobre el compliment dels objectius d’Aichi i organitzarà un acte sobre la responsabilitat ambiental exterior en la conservació de la biodiversitat global
Logo COP12
Una delegació del Govern de Catalunya, encapçalada per la directora general de Polítiques Ambientals, Marta Subirà, participarà del 12 al 15 d'octubre en la XII reunió de la Conferència de les Parts (COP) signatàries del Conveni de Diversitat Biològica (CBD) que s'està celebrant des del 6 i fins el 17 d'octubre a Pyeongchang (República de Corea), amb el títol “Biodiversitat per al Desenvolupament Sostenible”.
                       
La presència de Catalunya en aquesta reunió internacional té l’objectiu de vetllar pel reconeixement dels governs subestatals en la planificació i gestió les polítiques ambientals orientades a la conservació de la biodiversitat i el desenvolupament sostenible, explicar les iniciatives catalanes en compliment dels objectius d'Aichi per a la conservació de la biodiversitat, i divulgar el concepte de la responsabilitat exterior en la conservació de la biodiversitat global, amb l’organització d’un esdeveniment paral·lel.
 
Aquesta reunió del Conveni de la Diversitat Biològica és la segona després de la creació del Comitè Assessor de Govern Subnacionals. El Comitè, constituït el 2012 després d’un mandat de la COP11 (any 2010) i reunit a Barcelona el 2103, participa activament per primera vegada en la Cimera de governs locals i subnacionals per a la biodiversitat 2014. La cimera dóna a conèixer com els diferents nivells governamentals implementen els objectius del Pla estratègic de Biodiversitat 2011-2020 i els objectius d’Aichi per a la conservació de la biodiversitat. La Declaració de Gangwon i la proposta d’esmenes a les resolucions que hauran d’aprovar les Parts, aniran en el sentit d’enfortir el paper dels anomenats governs locals i subnacionals. En aquest marc, Catalunya ha estat convidada a participar en un acte sobre el Desenvolupament Sostenible en Governs Locals i Subnacionals, que tractarà de respondre com poden les ciutats i els governs subestatals contribuir a l'Agenda de Desenvolupament Post-2015, i al Pla Estratègic del Conveni de Diversitat Biològica.
 
 
El progrés en l'acompliment dels Objectius d'Aichi
 
L'any 2010, a la reunió del CBD de Nagoya, es va definir el Pla estratègic per a la conservació de la diversitat biològica 2011-2020. Aquest Pla, a més definir una visió i missió comuna i 5 objectius estratègics, conté el que s'han anomenat els Objectius d'Aichi: 20 reptes ambiciosos i assumibles per aturar la pèrdua de la biodiversitat mundial. Catalunya tindrà l'oportunitat d'explicar el seu progrés en l'acompliment d’aquests objectius en un esdeveniment paral·lel oficial de la COP12. Aquest acte està organitzat per la Prefectura d'Aichi (Japó) i servirà per exposar com els governs subestatals contribueixen a aconseguir els objectius marcats.
 
 
La responsabilitat ambiental exterior
 
Dins del programa oficial de la COP 12, Catalunya, que copresideix l’organització internacional nrg4SD, la Xarxa de Governs Regionals per al Desenvolupament Sostenible, lidera un esdeveniment paral·lel sobre la responsabilitat ambiental exterior en la pèrdua de la biodiversitat global. Es tracta de valorar la responsabilitat dels països en el marc d'internacionalització de l'economia i la seva incidència en la contínua pèrdua de biodiversitat. Amb l'organització d'aquest acte es compleix amb un dels tres projectes executius del Pla d'acció del Comitè Assessor del Governs Subnacionals del CBD.
 
 
El Conveni de Diversitat Biològica
 
Els objectius del Conveni de Diversitat Biològica de les Nacions Unides són la conservació de la diversitat biològica, la utilització sostenible dels seus components i la participació justa i equitativa en els beneficis que es derivin de la utilització dels recursos genètics, mitjançant, entre altres coses, un accés adequat a aquests recursos i una transferència apropiada de les tecnologies, tenint en compte tots els drets sobre aquests recursos i a aquestes tecnologies, així com a través d’un finançament apropiat.
 

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 56