Sant Joan de les Abadesses acull un debat sobre participació de les dones en l'esport

query_builder   10 octubre 2014 20:15

event_note Nota de premsa

Sant Joan de les Abadesses acull un debat sobre participació de les dones en l'esport

Al centre, les ponents de la jornada
Al centre, les ponents de la jornada
En el marc del Programa Dones i Esports 2014-2016, impulsat per la Secretaria General de l’Esport i l’Institut Català de les Dones, ha tingut lloc a Sant Joan de les Abadesses la Jornada ‘Dona, Esport i Benestar”, amb l’objectiu d’analitzar la situació actual de l’esport femení i fomentar l’intercanvi de coneixements i d’experiències que facin possible avançar cap a la igualtat efectiva de dones i homes en aquest sector.
 
La sessió ha comptat amb la conferència “Dona, activitat física i estil de vida”, de Maica Rubinat, llicenciada en CAFE i coordinadora territorial del Pla Nacional de Promoció de l'Activitat Física (PNPAF), així com una entrevista a Anna Coma, ex esportista paralímpica d’esquí alpí amb discapacitat visual. Aquesta entrevista té lloc en el marc del cicle Veu de dona que està desenvolupant l’ICD a Girona.
 
En la Jornada, Blanca Nualart, responsable del gabinet de gènere del Consell Català de l’Esport, ha explicat el Programa Dones i Esports 2014-2016 que recull les iniciatives de la Generalitat de Catalunya amb l’objectiu de corregir els desequilibris existents entre dones i homes en aquest àmbit. El Programa s’emmarca en el Pla Estratègic de polítiques de dones 2012-2015 i es basa en tres principis generals: participació, visibilitat i equitat.
 
També hi han participat, Fina Surina, coordinadora Institut Català de les Dones a Girona; Josep Pujols, representant territorial de l’Esport a Girona,  Pilar Vila, presidenta Associació de Dones de Sant Joan de les Abadesses, i clourà la sessió el regidor d’esports de l’Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses. Aquesta jornada tanca el Cicle de Jornades Dones i Esports 2014  que ha comptat amb un total de vuit trobades on s’ha debatut sobre esport femení a totes les demarcacions.
 
Xifres de participació de les dones a l’esport
 
-         Les dones representen el 44,2% de la totalitat de dones i homes que fa pràctica esportiva a Catalunya, tot i que en l’esport federat, de les 605.084 llicències esportives del 2013, el 77,20% eren d’homes i només el 22,80% de dones.
 
-         Sovint es consideren de menys nivell els equips o lligues femenines quan tenim que Catalunya és la comunitat que compta amb més clubs femenins participants en lligues estatals, i és una tendència que va en augment cada temporada.
 
-         Altres dades mostren que només l’1’3% de la informació esportiva televisiva està protagonitzada per l’esport femení, i que un 20,7% de dones arriba a les juntes directives de les entitats esportives, sent un 11,9% a càrrecs de presidència i un 27% a direccions de Serveis d’Esports.
 
-         Contràriament, pel que fa a l’excel·lència, les distàncies entre dones i homes s’escurcen. L’any passat, a Catalunya hi havia 458 persones esportistes d’alt nivell, 260 homes (56,8%) i 198 dones (43,2%). La temporada 2012-2013 els 10 centres de tecnificació esportiva de Catalunya van acollir 836 esportistes, 438 nois i 384 noies.
undefined
undefined
undefined
undefined