Les dones participants en el projecte en l'acte de presentació del llibre
Les dones participants en el projecte en l'acte de presentació del llibre
La presidenta de l’Institut Català de les Dones (ICD), Montse Gatell, el vicepresident de representació territorial de la Diputació a les Terres de l'Ebre, Pere Panisello, i la regidora d’Ensenyament de Tortosa, Rosa Cid, han presentat aquest dijous a Tortosa el llibre que materialitza el Projecte La cuina de les dones ebrenques. Es tracta d’una iniciativa en la qual han participat prop de cent dones de les diferents associacions de dones que hi ha en gairebé tots els municipis de les Terres de l’Ebre. Actualment el cens de la Guia d’entitats de dones de Catalunya comptabilitza 73 entitats de dones en aquest territori.
 
El projecte es va iniciar fa dos anys, quan aquestes dones van tenir a la seva disposició un espai al Canal 21 de televisió, que els va permetre visibilitzar els seus sabers sobre la gastronomia del seu municipi. Aquest fet va permetre rebre i multiplicar el reconeixement públic pel seu talent i coneixement.
 
El resultat d’aquest procés de participació i visibilització, que van organitzar les mateixes associacions de dones amb el suport de l’Institut Català de les Dones, ha estat un total de 53 programes de televisió on les dones van exposar el seu saber gastronòmic, i el llibre La cuina de les dones ebrenques, on ara perviurà el contingut d’aquests espais televisius.
 
La presidenta de l’ICD, Montse Gatell, ha subratllat que no es tracta només d’un llibre amb receptes, “representa els coneixements, la feina, la dedicació i la generositat de moltes dones. Seria injust que restés invisible i, encara més, representaria una pèrdua de talent i cultura per a tot els conjunt de la societat”.  Segons Gatell, “iniciatives com aquesta estan en la línia d’allò que cal fer per avançar cap a la igualtat d’oportunitats: restituir, reconèixer, valorar i homenatjar els sabers i les trajectòries de vida de les dones, i que és també una de les estratègies incloses en el Pla de polítiques de dones del Govern de la Generalitat de Catalunya”.

El vicepresident de representació territorial de la Diputació a les Terres de l'Ebre, Pere Panisello, ha manifestat que la cuina "és una de les tradicions més pròpies de la nostra terra", i s'ha referit a la cuina mediterrània com "una de les més reconegudes arreu del món". Panisello també ha reflexionat sobre l'interès de la cuina ebrenca, "fruit de l'horta i la pesca de casa nostra", i ha posat de manifest que, encara que avui cuini tothom (homes, dones, nens,etc.) "el llibre que tenim a les mans té una marca i un àmbit tradicional: les dones sàvies que han convertit la terra i el mar en atractius aliments". Finalment, Panisello ha felicitat a totes les dones que han conservat les receptes, que les han cuinat, i que "ara ens ofereixen de manera generosa en aquest llibre".
 
El llibre que es va presentar ahir ha estat editat gràcies a la col·laboració de l’ICD i la Diputació de Tarragona, i recull aquests sabers per tal de facilitar la seva transmissió i avançar en el camí del reconeixement cap allò que fan i han après les dones, la seva expertesa, la seva trajectòria vital, la manera d’actuar i de relacionar-se. Com s’explica a la introducció “és un homenatge a l’expertesa en el treball d’atenció i cura a les persones, a la gestió de la vida quotidiana, que no ha estat prou reconeguda malgrat ser imprescindible i un element bàsic de benestar per a tothom”.