Pelegrí lliurant les escriptures als regants  de més edat
Pelegrí lliurant les escriptures als regants de més edat
 
 
 
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, acompanyat del director general de Desenvolupament Rural, Jordi Sala, així com del director dels Serveis Territorials del Departament a Lleida, Jaume Fabà, ha presidit , aquest matí, el lliurament d’escriptures de la concentració parcel·lària de Puigverd d’Agramunt.
 
Josep Maria Pelegrí ha volgut obrir la seva intervenció donant l’enhorabona per aquesta fita i afegint que, tot i que es tracta d’un procés llarg i complicat, el fet de la signatura d’avui, lliurant aquestes escriptures, és senyal que s’ha superat tots els obstacles i la concentració parcel·lària ha pogut fer-se realitat. “Malgrat que en un inici, per motius diversos, sembli que es perdi alguna cosa, que no sigui exactament allò que esperàveu, us asseguro que amb el temps us adonareu del molt que heu guanyat; estic convençut que aquesta concentració parcel·lària millorarà la rendibilitat econòmica de les vostres explotacions i ajudarà a la competitivitat del sector”, ha assenyalat Pelegrí.
 
 
 
Pelegrí lliurant les escriptures als regants  més joves
Pelegrí lliurant les escriptures als regants més joves
Així, el conseller s’ha referit a la millora del rendiment econòmic per un sector més competitiu i ha afirmat que aquesta concentració parcel·laria permetrà una reducció d’un 15% dels costos de les explotacions ubicades a la zona, un fet molt important davant de les dificultats econòmiques per les que travessen moltes de les explotacions, i un estalvi que és conseqüència de la disminució de la distància entre les diferents finques que conformen les explotacions. I s’ha reduït el nombre total de parcel·les de conreu en gairebé un 60% respecte del nombre inicial. Aquest fet representa que un gran nombre de propietaris ha vist reduït el nombre de finques de conreu a 1 o 2, en molts casos, obtenint-se així un important estalvi en gasoil, en despeses de manteniment de maquinària, i en el temps dedicat a les feines agrícoles.
 
I és que, com ha fet palès Josep Maria Pelegrí, la concentració parcel·lària permet constituir explotacions d’estructura i dimensions adequades i més rendibles econòmicament, tant en zones de secà com en aquelles on es projecta nous regadius, així com en zones de regadius tradicionals consolidats; i esdevé, doncs, una eina de primer ordre en el desenvolupament del sector. En aquest cas, la superfície concentrada és de 1.096 hectàrees, els propietaris beneficiaris 186, el número de parcel·les ha passat de 723 abans de la concentració a 293 després, (-59,5%), la inversió en la zona concentrada de Puigverd d’Agramunt supera els 4M€ -executant 35 quilòmetres de camins, 9 quilòmetres de drenatges subterranis, els corresponents entradors a finques, i també afitant les noves propietats, amb l’objectiu de permetre un accés confortable a les noves finques de conreu i drenar-les adequadament-; i val a dir també que la majoria de la zona concentrada té dret a la dotació plena de reg, de 6.500 m3/hectàrea-any.
 
En aquest punt, Pelegrí ha incidit, un cop més, en què “el regadiu del sistema Segarra-Garrigues aposta per un reg eficient”, i en què “la voluntat del Departament és fer possible compatibilitzar el vessant social, ambiental i econòmic”.
 
Finalment, el conseller ha tancat la seva intervenció subratllant que, “per tot plegat, hem d’entendre que aquesta concentració és un pas més per a millorar les explotacions agràries amb l’objectiu final que el pagès pugui viure de la seva feina”, i mostrant la seva “satisfacció que ho hagueu fet possible entre tots, i ja veureu com podreu gaudir-ne els beneficis”, ha clos.
 
 
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.

2  

Fitxers adjunts

foto1

foto1
JPG | 482

foto2

foto2
JPG | 501