Acord centres penitenciaris

President Mas: "El trasllat de La Model aquest cop va de debò"

query_builder   10 octubre 2014 16:43

event_note Nota de premsa

President Mas: "El trasllat de La Model aquest cop va de debò"

  • Artur Mas ha presidit aquest migdia la signatura d’un protocol de col·laboració entre la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona per transformar el mapa de centres penitenciaris de la ciutat
  • La Generalitat tanca “La Model” i cedeix el terreny a la ciutat de Barcelona
  • Es construirà a la Zona Franca un nou Centre Obert amb capacitat per a 800 interns i un nou Centre de Preventius per a 600 reclusos
  • Es tancarà el Centre Obert Barcelona 2 situat a Trinitat Vella i es rehabilitarà el Centre de Preventius de Dones de Barcelona conegut com a “Wad Ras”
Vídeo de l'acte
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha presidit aquest migdia, juntament amb l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, la signatura d’un protocol de col·laboració entre la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona per transformar el mapa de centres penitenciaris de la ciutat. Entre altres actuacions, l’acord contempla el trasllat de La Model, una reivindicació ciutadana que Artur Mas ha dit ser conscient que fa anys de la qual es parla sense concretar-se, però que “aquest cop va de debò”.  
 
El cap de l’Executiu ha afirmat que “fins ara se signaven convenis i acords per aquest tema i les intencions eren bones, però no passava de la bona voluntat”, i ha afegit “que aquesta vegada va de debò es veurà abans que finalitzi l’any quan la Generalitat es desprengui de la titularitat de La Model i la passi a l’Ajuntament”.
 
El president ha explicat que amb el canvi de titularitat del Centre, l’Ajuntament ja podrà començar l’enderrocament de La Model i el districte recuperarà aquest espai social; i també ha posat en relleu que la construcció de dos nous centres a la Zona Franca per acollir els interns “suposarà una millora substancial de les condicions de vida per a les persones que estan privades de llibertat”.
 
En un altre moment de la seva intervenció, el cap del Govern s’ha congratulat de la col·laboració entre Generalitat i Ajuntament que ha fet possible aquest acord. Així, el president ha subratllat que “quan anem junts i de bracet les coses van i surten millor, perquè vol dir que pensem més en la gent i no tant en la rivalitat o competència entre administracions”. I ha insistit “prioritzar allò que interessa a la gent i que és en benefici del be comú ha de ser el més important”, i ha afegit que “fer-ho en aquest moment de disponibilitats pressupostàries inferiors té un mèrit especial i la prioritat encara és més important”.
 
En aquest sentit, el cap de l’Executiu ha destacat que el Departament de Justícia està complint amb el que són les prioritats bàsiques “d’una estructura d’estat com són els serveis penitenciaris”. “Des dels anys 80 hem creat un model, especialment des del punt de vista de la reinserció, d’entre els millors d’Europa malgrat les circumstàncies difícils”, ha explicat Artur Mas, i ha continuat “de la mateixa manera que hem estat capaços de tirar endavant determinades estructures com els serveis penitenciaris, aspirem a tirar endavant altres com la Hisenda catalana perquè el benestar d’aquest país i la lluita contra les desigualtats sigui possible”.
 
L’acord ha estat signat aquest matí, al Palau de la Generalitat, pels consellers d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, i de Justícia, Germà Gordó, i , per part de l’Ajuntament, per l’alcalde i el secretari general de la Corporació, Jordi Casas. També hi ha assistit Antoni Vives, tercer tinent d’alcalde.
 
La signatura d’aquest protocol s’emmarca en el Projecte de Pla Director d’Equipaments Penitenciaris 2013-2020 presentat al Parlament de Catalunya, que té com a finalitat la construcció d’un model d’infraestructures penitenciàries de referència basat en l’interès públic i en la consolidació de centres especialitzats.
 
Tancament de “la Model” durant el primer semestre del 2017
 
Un dels principals acords del protocol és el tancament del Centre Penitenciari d’Homes de Barcelona, conegut com “La Model”, i del Centre Obert Barcelona 1, ubicat al mateix recinte. Segons el text, la Generalitat cedirà la titularitat dels terrenys a l’Ajuntament, abans d’acabar l’any. Els interns actualment allotjats a “La Model” es reallotjaran al nou Centre Obert que l’Ajuntament construirà a la Zona Franca i que tindrà capacitat per a 800 persones. El trasllat es farà de manera gradual i es preveu que finalitzi el primer semestre del 2017.
 
Aquesta operació respon a dos objectius estratègics: alliberar un espai al centre de la ciutat i posar-lo a disposició dels ciutadans de Barcelona i millorar les condicions d’internament dels presos, així com les seves possibilitats de rehabilitació i reinserció social. A més, la cessió a l’Ajuntament de la titularitat del terreny que actualment allotja “La Model”, servirà per compensar una part del deute que la Generalitat té contret amb l’Ajuntament, a través de la figura de la dació en pagament. L’aprofitament urbanístic de la finca té un valor estimat de 15 milions d’euros.
 
D’altra banda, la Generalitat procedirà al tancament i posterior enderroc del Centre Obert Barcelona 2 situat a la Trinitat Vella, els interns del qual també es traslladaran al nou Centre de la Zona Franca. El Govern cedirà l’ús a títol gratuït del terreny que ocupaven els antics pavellons de funcionaris a l’Ajuntament perquè pugui posar-lo a disposició dels veïns del barri i mantindrà en propietat la superfície de 3.969 m2, per a la construcció d’habitatge social.
 
A més, la Generalitat construirà un nou Centre de Preventius a la Zona Franca, amb capacitat per a 600 reclusos, i rehabilitarà el Centre de preventius de Dones de Barcelona, conegut com a Wad Ras.
 
Nota: S’adjunta power point informatiu

1  

Imatges

Foto grup

Foto grup 863

1  

Fitxers adjunts

Mapa penitenciari

Mapa penitenciari
PDF | 379

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined