·         Les sessions, que varen començar dimarts, s’han fet a la població de Zonza (Còrsega) junt a bombers francesos
 
·         La representació catalana a les jornades compta amb el suport del programa europeu FIREfficent sobre les eines de gestió per millorar l’eficiència en la reducció del risc en els incendis forestals als diferents escenaris de la Unió Europea
Imatge de la sessió de la trobada programa europeu FIREfficent
Els Bombers de la Generalitat han estat convidats aquests dies pels bombers francesos a una trobada d’equips de bombers que realitzen cremes prescrites arreu de França. Les jornades “XXVe Reencontres du Réseau Brûlage Dirigé” s’estan fent des del passat dimarts dia 14 i fins avui a Zonza, a Còrsega. Els Bombers de la Generalitat hi han estat participant des de 2002. Cal destacar que, a nivell d’Europa, el cos de Bombers de la Generalitat és un dels que realitza més quantitat de cremes de sotarbrat, igual que els bombers del Corpo de Bombeiros de Portugal.
 
A més de participar com a oients de les diferents comunicacions, membres de la unitat GRAF (Grup de d’Actuacions Forestals) dels Bombers de la Generalitat  han explicat l’experiència de les cremes de sotarbrat a Catalunya. Aquests tipus de cremes pretenen rebaixar la quantitat de biomassa de determinats tipus d’arbrat amb l’objectiu de reduir la probabilitat d’un incendi de capçades; és a dir, aquells que s’estenen per les parts altes dels arbres.
 
En el marc de la trobada, s’han previst visites de camp on assisteixen, a més dels Bombers de la Generalitat, tècnics i responsables del departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya ja que tenen un paper clau en la planificació de cremes i mesures de prevenció d’incendis a Catalunya.
 
 
La participació del personal de la Generalitat en aquesta trobada ha estat possible amb el suport del projecte europeu FIREfficent, que consisteix a dotar als planificadors de la prevenció i l’extinció d’incendis i als planificadors del territori de les eines adequades per prendre decisions i reduir el risc de Grans Incendis Forestals (GIF) als diferents escenaris que ens trobem a la Unió Europea.
 
La DGPEIS i els Bombers de la Generalitat compten amb un alt reconeixement i lideratge a nivell internacional, en l’àmbit dels incendis forestals, consolidat gràcies al continu estudi de tots els aspectes operatius i de gestió (diferents estratègies a aplicar segons l’incendi, estudi de l’evolució diària del risc, etc), i els intercanvis operatius i de coneixement amb altres cossos de Bombers, com ha estat en aquest cas a Còrsega.
 
Cerdanyola del Vallès, 17 d’octubre de 2014
14.15 hores