- Entre les mesures previstes hi ha una línia d’ajuts de 3,3 milions d’euros per a la gestió immediata dels purins que abans es tractaven a les plantes d’assecatge i una d’1,9 milions d’euros per a la instal·lació de sistemes de tractament de dejeccions
El Govern ha impulsat un conjunt de mesures de suport als ramaders per a la gestió de les dejeccions ramaderes, que pal·lien l’impacte del tancament de les plantes d’assecatge de purins, un dels problemes mediambientals del sector porcí.
El tancament de les plantes d’assecatge, provocat per la modificació del sistema de primes atorgades a les energies renovables per part de l’Estat espanyol, ha obligat els ramaders, que fins ara portaven el purí de les seves explotacions a aquestes plantes, a canviar d’estratègia en la gestió de les dejeccions.
En aquest context, el Govern impulsa una línia d’ajuts per import de 3.374.334 euros per a la gestió immediata dels purins que es destinaven a les plantes d’assecatge abans del seu tancament; mitjançant actuacions de transport i aplicació en camp o a centre de gestió de dejeccions; la creació d’infraestructures de gestió dels purins i instal·lació de sistemes de tractament; la compra de cisternes per al transport equipades amb aplicadors de purins al sòl que permeten una correcta dosificació; la compra d’equips d’aplicació de purins al sòl que es puguin adaptar a cisternes que no el portin incorporat; la compra d’equips de mesura dels nutrients; la instal·lació de basses mòbils i/o la construcció de basses fixes.
El Govern complementa aquests ajuts amb una segona línia d’1,9 milions d’euros per finançar projectes d’inversió per instal·lar sistemes de tractament de dejeccions. L’ajut consisteix en la prestació de l’aval pel 80% del risc viu dels préstecs formalitzats amb l’Institut Català de Finances (ICF) destinats a la realització dels esmentats projectes d’inversió. Un altre ajut previst, en aquest cas emmarcat en el Programa de Desenvolupament Rural (PDR) 2014-2020, consisteix a realitzar una gestió sostenible de la fertilització. L’objectiu és millorar les pràctiques agràries que es realitzen en les explotacions agràries en relació amb la fertilització dels conreus, en un grau de sostenibilitat superior als requisits mínims que marca la normativa que ho regula.
Mesures d’assessorament
A banda d’aquestes ajudes, el Govern també ha ofert assessorament al sector ramader. Des del mes de març passat, el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) va iniciar un procediment de diagnosi a totes aquelles explotacions que portaven el purí a les diferents plantes, d’acord amb el Pla de gestió de les dejeccions ramaderes vigent per a cada explotació. S’ha determinat quina és la quantitat de purí que cada explotació duia a planta i s’ha efectuat un assessorament personalitzat a cadascuna d’aquestes explotacions, informant el ramader de les possibles alternatives que pot emprendre en la gestió de les dejeccions.
Una altra iniciativa de suport es duu a terme dins el Projecte LIFE + “Futur agrari” de la Comissió Europea, que ha estat concedit per un període de quatre anys i es concreta en tres tipus d'accions demostratives: la minimització de l'excés de nitrogen en granges porcines, la millora de l'eficiència de les dejeccions ramaderes en l'agricultura i l’extracció de nutrients en sòls amb elevada fertilitat.
El Govern també està finalitzant el Pla estratègic de la fertilització agrària i la gestió de les dejeccions ramaderes a Catalunya (2013-2016). Algunes de les actuacions del Pla ja s’estan executant actualment, com ara la posada en marxa de l’Oficina de Fertilització i Tractament de Dejeccions ramaderes. Mitjançant aquesta oficina, el Departament d’Agricultura posa a disposició dels ramaders tota la informació sobre les diferents possibilitats de realitzar una correcta gestió de les dejeccions i sobre la reducció de nitrogen amb les dietes i els diferents tractaments en origen existents.
Finalment, el Govern també promourà l’organització del Primer Simposi Internacional sobre ‘Reptes i oportunitats en la fertilització i gestió de les dejeccions ramaderes’, que se celebrarà els propers dies 17 i 18 de desembre, a Vic.