- El Grau en Seguretat s’imparteix des del 22 de setembre a l'ISPC, que s’adscriu a la Universitat de Barcelona, i és pioner a l’Estat
- Aquest curs s’han matriculat un total de 81 alumnes
El conseller d’Interior, Ramon Espadaler, acompanyat del secretari d’Universitats, Antoni Castellà, i del rector de la Universitat de Barcelona, Dídac Ramírez, ha inaugurat aquest matí el nou Grau en Seguretat que imparteix l’ISPC per primer cop aquest curs i és pioner a l’Estat Espanyol. Salvador Alemany, president del Consell Social de la UB, ha estat l’encarregat de pronunciar la conferència inaugural: La seguretat, un actiu clau per a la competitivitat.
En un acte solemne celebrat al Palau de la Generalitat, el conseller ha recordat, amb contundència, que aquest és un projecte col·lectiu i políticament compartit, i ha destacat que és una vella aspiració assolida. “Necessitàvem fer aquest salt cap a la qualitat universitària en l’àmbit de la seguretat i ho hem fet, no només amb la corresponsabilitat entre les diferents administracions, sinó també escoltant les demandes del sector públic i privat”, ha dit. En aquest sentit, el conseller també ha afegit que “el repte és transversal, és ampli, no coneix fronteres”.
Espadaler ha insistit en el fet de que hem de ser capaços de ser autoexigents amb nosaltres mateixos i mirar enfora. “ Tot allò que invertim en qualitat ens permetrà assegurar resultats i ser més útils”, ha explicat.
El secretari d’Universitats ha destacat que la inauguració del Grau en seguretat té un impacte de país: “l’àmbit de la seguretat és molt global i hem de poder donar resposta a totes les necessitats”.
Per la seva banda, el rector de la UB ha remarcat la manca d'estructures d'estat a Catalunya i ha posat en valor que el Grau en seguretat que presentem avui és un exemple en aquest sentit; "avui es dóna un pas important per consolidar una de les estructures d'estat del nostre país”. Ramírez també ha remarcat que la iniciativa s'hagi fet des de l’Administració Publica. “La UB també guanya, l'oferta del Grau en seguretat l'enriqueix” ha dit.
Salvador Alemany durant la conferència inaugural ha destacat l’encert del departament d’Interior de donar caràcter universitari als estudis de l’ISPC “ja que necessitem formar experts i desenvolupar les competències necessàries per poder reduir i minimitzar les conseqüències de les crisis i fer front als reptes de la societat actual”. “Sense seguretat no és possible el desenvolupament econòmic del país i cal que les empreses i tots els sectors econòmics es comprometin amb la seguretat” ha afegit.
A l’acte d’inauguració, que s’ha fet a l’auditori del Palau de la Generalitat, també hi han assistit el secretari general del Departament d’Interior, Josep Martínez, i la directora de l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya, Núria Aymerich, entre d’altres autoritats.
Amb aquest Grau, l’ISPC es consolida com a centre universitari adscrit a la Universitat de Barcelona. El curs universitari va començar el passat dia 22 de setembre i compta amb 81 alumnes matriculats.
El Grau en Seguretat
Els nous estudis ofereixen una visió holística de la seguretat i crea un perfil propi, un professional que interactua amb els actors existents en aquest àmbit i amb capacitat per integrar les diferents perspectives.
Els destinataris del nou grau són els estudiants que hagin acabat els estudis de batxillerat i professionals de la seguretat (policies, bombers, protecció civil, seguretat privada, seguretat corporativa, seguretat internacional, etc.).
Les diverses sortides professionals es troben tant en l’àmbit públic com privat: seguretat corporativa i gerència de riscos, assessorament i consultoria en seguretat - a escala local o internacional-, gestió de la seguretat, cooperació internacional, director de seguretat, analistes en seguretat pel disseny de polítiques públiques, suport als cossos i organitzacions que integren la seguretat pública, experts en seguretat en l’àmbit de la comunicació o la docència i la recerca, entre d’altres.
El grau s’estructura en 240 crèdits, organitzats en quatre cursos de dos semestres; el primer curs es proporcionarà la formació bàsica relacionada amb les ciències socials i jurídiques (10 assignatures, 60 crèdits); en el segon i tercer curs (21 assignatures obligatòries, 126 crèdits) es comencen a configurar les mencions, s’ofereixen eines per a la investigació i es dota de recursos als estudiants per desenvolupar la seva tasca professional; el darrer curs, i a part dels 18 crèdits obligatoris (1 assignatura i el treball de fi de grau), s’ofereixen dues mencions, a triar pels estudiants: seguretat internacional i seguretat corporativa, tot i que es podrà optar per no inscriure’s a cap menció i seguir un itinerari propi.
El plantejament dels continguts s’ha realitzat amb la col·laboració de representants de les diferents àrees de coneixement del món acadèmic i amb professionals de l’àmbit de la seguretat i del teixit empresarial del país.
Els estudis s’imparteixen a les instal·lacions de l’ISPC, a Mollet del Vallès, i el professorat està format per docents de la universitat, la majoria de la UB, i personal expert contractat per l’ISPC. El preu dels estudis es regeix segons el sistema de preu públic.
Cal destacar que a part del Grau, l’ISPC també col·labora amb altres universitats catalanes per desenvolupar diferents màsters i postgraus.
1