Ocells capturats a Premià de Dalt
Ocells capturats a Premià de Dalt
Agents Rurals actuen contra la caça furtiva i la utilització de mètodes i arts prohibides de captura massiva d’espècies de la fauna salvatge autòctona
 
Aquest dissabte van identificar al Maresme un caçador utilitzant diversos arts il·legals on havien quedat atrapats una vuitantena d’ocells
 
Des de l’inici de la temporada de caça menor, el 12 d’octubre, Agents Rurals han realitzat 970 actuacions relacionades amb la caça i la protecció dels animals
 
Efectius del Cos d’Agents Rurals del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural van efectuar aquest dissabte, 18 d’octubre, una actuació contra la caça furtiva i massiva d’ocells de la família dels túrdids a Premià de Dalt (Maresme). Concretament, es va denunciar un caçador i es van intervenir tres xarxes japoneses, un reclam electrònic i vuitanta exemplars morts d’ocells, entre els quals hi havia 78 tords comuns (Turdus philomelos), una merla (Turdus merula) i un estornell vulgar (Sturnus vulgaris).
 
L’actuació es va dur a terme amb gran dificultat perquè es va fer en horari nocturn i dins d’una finca que disposava d’una tanca perimetral que impedia l’accés i visualització de l’activitat furtiva.
 
Durant la tardor, la península Ibèrica rep un contingent migratori de tords que travessa el territori de nord a sud. Aquesta espècie utilitza, entre d’altres, la ruta mediterrània per arribar a la Península que passa per Catalunya.
 
Aquesta modalitat de caça furtiva, utilitzant xarxes japoneses juntament amb el reclam electrònic, és un sistema massiu i no selectiu molt eficaç de captures i que no dóna gaires possibilitats als ocells d’evitar-los. Especialment en aquesta època que les bandades de tords inicien o finalitzen, respectivament, els seus moviments dispersius en horari nocturna curta distància. Per aquest raó està prohibit a la Unió Europea des del 1979 ( excepte per a estudis científics) i a l’Estat Espanyol.
 
El mecanisme d’atracció dels tords amb reclam electrònic multiplica està igualment prohibit ja que en amplificar el volum del so de forma artificial, no ser necessària la presència del capturador i no fatigar-se en dependre només de les bateries del reproductor multiplica en extrem la intensitat de captures D’aquesta manera, s’atreuen fins a les xarxes japoneses exemplars situats a grans distàncies. La seva efectivitat queda palesa amb aquesta actuació: en  molt poc temps, el caçador il·legal havia capturat aquesta vuitantena d’exemplars. Els Agents Rurals han identificat i denunciat a la persona que capturava il·legalment aquests ocells.
 
El Departament d’Agricultura posarà aquests fets en coneixement de la Fiscalia de Medi Ambient, ja que l’ús d’arts de caça massius i no selectius i caça d’espècies no autoritzades poden ser constitutius d’un delicte contra  la fauna.
 
Des de l’inici de la temporada de caça menor, el 12 d’octubre, els Agents Rurals han realitzat 940 actuacions relacionades amb la caça i la protecció dels animals. Concretament, s’ha fet 504 inspeccions, 395 actuacions de gestió,  23 decomisos i 18 denúncies per incompliment de la normativa.
 
 
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat  i twitter.com/agriculturacat.
 

2  

Fitxers adjunts

Ocells capturats a Premià de Dalt

Ocells capturats a Premià de Dalt
JPG | 3585

Detall dels arts prohibits de captura

Detall dels arts prohibits de captura
JPG | 4231