Prop d’un centenar d’obres realitzades per interns dels centres penitenciaris de Catalunya ompliran la sala d’exposicions de la plaça Sant Joan de Lleida amb motiu de la 27a edició del Premi Marraco de ceràmica, pintura i escultura, organitzat pel Centre Penitenciari Ponent. La inauguració de la mostra tindrà lloc demà dijous, 23 d’octubre, a les 17 h. Hi prendran part Rapsodes del Sícoris, amb el relat poètic 1707. Lleida, terra cremada.
 
El Premi Marraco és el certamen més antic dels organitzats pels tallers artístics dels centres penitenciaris catalans. Es va idear l’any 1984, després que un intern de la presó de Ponent va guanyar un concurs de pintura de la Festa Major de Lleida i es va pensar en un de propi per a les persones privades de llibertat, que primer es va celebrar en aquest Centre i més tard es va obrir a la resta de presons de Catalunya.
 
Les obres presentades són part de la producció dels interns als tallers artístics dels centres penitenciaris de Catalunya, concretament enguany dels centres penitenciaris Dones, Brians 1, Brians 2, Puig de les Basses, Lledoners i Homes, a més del Centre Penitenciari Ponent. Els tallers artístics de les presons són un element més en el procés de rehabilitació, mitjançant el qual els interns poden adquirir valors, aptituds, hàbits i habilitats.
 
En l’organització del Premi Marraco, hi col·laboren l’Ajuntament de Lleida, el Cercle de Belles Arts, així com artistes locals de reconegut prestigi i l’Associació d’Arts de Ponent. Els interns també participen en les tasques de muntatge i desmuntatge de la mostra, acompanyats dels monitors d’arts plàstiques del Centre penitenciari.
 
Coincidint amb la inauguració de la 27a edició del Premi Marraco, es donaran a conèixer les obres que han estat distingides enguany en cadascuna de les tres categories -pintura, ceràmica i escultura- i en dues categories, la de temàtica lliure i la dedicada a la commemoració del Tricentenari.
 
La mostra es podrà visitar de dimecres a diumenge fins al proper 9 de novembre.