Moment de la inauguració
Moment de la inauguració
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, acompanyat del director general de Pesca i Afers Marítims, Jordi Ciuraneta, del director dels Serveis Territorials del Departament a les Terres de l’Ebre, Pere Vidal, i del delegat del Govern de la Generalitat de Catalunya a les Terres de l’Ebre, Francesc Xavier Pallarès, ha presidit, aquest matí, a l’Ametlla de Mar, la inauguració de la VII Jornada Científica: La tonyina roja del Mediterrani a l’Ametlla de Mar: investigació per a la sostenibilitat.
 
Al migdia, Pelegrí també assistirà a la cloenda de la jornada, que presidirà la ministra d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, Isabel García Tejerina.
 
La VII jornada científica, organitzada pel grup Balfegó, té lloc a les portes de la 19ª Assemblea de la Comissió Internacional per a la conservació de la tonyina atlàntica (ICCAT), que tindrà lloc a Gènova el proper mes de novembre.
 
En aquest sentit, el conseller ha explicat que l’any 2008, quan van començar a celebrar-se aquestes jornades, ens trobàvem a l’inici d’un Pla de recuperació de la tonyina vermella que s’havia adoptat a Duvrovnik el 2006 i havia entrat en vigor la campanya 2007. “Ens envoltaven les incerteses sobre l’estat real d’aquesta espècie i es buscava una sortida econòmicament viable per a les empreses que es guanyaven la vida amb aquesta activitat”. “Ara bé, fa dos anys que s’observa un canvi de tendència en la situació dels estocs. Els pescadors ho han constatat durant la seva feina, i els científics comencen a deixar entreveure una millora substancial tot i que mantinguin el seu criteri precautori”, ha afirmat el conseller.
 
De fet, Pelegrí dóna suport a la demanda que es fa des de Catalunya d’incrementar les captures de tonyina vermella i, en diverses ocasions, ha fet arribar aquesta demanda al ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient (MAGRAMA) i a la seva titular, Isabel García Tejerina. “En menys d’un mes, a Gènova, estem segurs que es farà públic l’èxit rotund del Pla de recuperació de la tonyina i volem que s’actuï en conseqüència aprovant un increment de les captures totals admissibles (TAC) suficient que permeti a tots els pescadors millorar les seves explotacions”, ha dit el conseller.
 
La jornada té lloc a l'Ametlla de Mar
La jornada té lloc a l'Ametlla de Mar
Durant la inauguració, el conseller també s’ha mostrat molt crític amb la gestió realitzada per la Comissaria d’Afers Marítims i Pesca de la Comissió Europea, Maria Damanaki, ja que segons el conseller no ha sabut defensar les necessitats del sector pesquer, i en concret de les pesqueries mediterrànies, en la negociació de la nova Política Pesquera Comuna (PPC).
 
D’altra banda, el conseller ha afirmat que és molt important vetllar per la sostenibilitat dels recursos. El conseller ha explicat que els recursos marins en general i els recursos pesquers en particular, i molt especialment la tonyina, han demostrat que no són infinits però també que són sensibles a la gestió que s’efectuï i que es recuperen si s’actua en la bona direcció. Per aquest motiu, “hem de continuar treballant i lluitant per a la gestió sostenible dels recursos i per augmentar l’eficiència de les nostres polítiques”.
 
Finalment, el conseller s’ha volgut referir al sector pesquer català, de qui ha destacat que ha sabut adaptar-se a les limitacions, modificant-se i innovant. “S’han consolidat unes empreses pioneres que són referent a escala mundial i s’ha apostat pel desenvolupament de models de negoci paral·lels, com ara la pesca turisme, que han permès millorar els comptes de resultats”. “Per tot plegat, cal felicitar-los per la seva bona feina, ja que és un reflex del tarannà de la manera de fer d’aquest país”, ha conclòs el conseller.
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.

2  

Imatges

Moment de la inauguració

Moment de la inauguració 1213

La jornada té lloc a l'Ametlla de Mar

La jornada té lloc a l'Ametlla de Mar 787