La proposta estableix un model de càlcul més progressiu i contribueix a eliminar al màxim les situacions injustes
 
La proposta es posarà ara a exposició pública per tal que se’n puguin fer al·legacions i propostes
 
La directora general de l’Institut Català d’Assistència i Serveis Socials (ICASS), Carmela Fortuny, ha presentat avui a la Comissió Funcional del Consell General dels Serveis Socials la proposta del Departament de Benestar Social i Família per a la reactivació de les prestacions econòmiques vinculades (PEV), que es troben suspeses temporalment.
 
La responsable de l’ICASS ha declarat que la represa d’aquestes prestacions ha de respondre a la vulnerabilitat de les persones destinatàries, tan sigui per qüestions econòmiques com de salut i, a la vegada, ha de permetre la seva sostenibilitat. Fortuny ha explicat que “la proposta del Departament vol aconseguir una situació més progressiva i que contribueixi a eliminar al màxim les situacions injustes”. En l’actualitat l’ordre que regeix aquests ajuts estableix uns coeficients correctors  que dibuixen un model no progressiu i que garanteix la prestació per a tots els nivells de renda, independentment de la seva capacitat econòmica.
 
La proposta del Departament estableix que es reprenguin les PEVs residencials per aquells usuaris amb un grau de gran dependència (Grau III) i que se’n fixi la quantia a través d’una fórmula progressiva, en funció de la capacitat econòmica de cada persona.
 
També proposa que l’import màxim de la prestació sigui el que estableixi en cada moment la normativa de la Llei de promoció de l’autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència. Actualment aquest import és de 715 euros mensuals.
 
Aquest nou model de càlcul s’aplicarà a les PEVs concedides després de la modificació de la normativa. Les persones que ja l’estan cobrant, ho seguiran fent en les mateixes quanties i condicions com fins ara.
 
D’altra banda, Fortuny ha volgut deixar clar que aquest nou model de càlcul només serà aplicable en el cas de les prestacions econòmiques vinculades. La resta de prestacions econòmiques no es veuran afectades i se seguiran calculant amb els mateixos criteris actuals.
 
Per a dur a terme aquesta represa, el Departament també s’ha compromès a realitzar una formació acurada de tots aquells i aquelles professionals que hagin d’intervenir en l’elaboració dels PIA, en tots els seus tràmits.
 
La proposta que ha presentat ara el Departament haurà de passar un període d’exposició pública per tal que tothom pugui presentar les seves al·legacions o propostes abans de la seva aprovació definitiva.
 
La prestació econòmica vinculada és un tipus de prestació que contribueix al pagament d’una plaça residencial privada.