Una cinquantena de nenes i nens s’han reunit per celebrar la jornada Els infants treballem per la constitució del Consell Nacional de la Infància i l’Adolescència de Catalunya
La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, ha participat avui en la jornada Els infants treballem per a la constitució del Consell Nacional de la Infància i l’Adolescència a Catalunya (CNIAC). La trobada reuneix des de divendres una cinquantena d’infants i joves d’entre 8 i 17 anys, escollits pels consells locals d’infància per a formar part del CNIAC.
 
El CNIAC és un òrgan col·legiat de caràcter consultiu i de participació, adscrit al Departament de Benestar Social i Família. Les seves funcions són representar els interessos dels infants i adolescents, fer propostes als organismes competents i opinar sobre aquelles propostes que afectin a aquest col·lectiu. La seva creació s’inclou dins de la Llei dels drets i les oportunitats de la infància i l’adolescència, i també és una de les mesures incloses en el Pacte per a la Infància a Catalunya.
 
Durant el cap de setmana, els participants han compartit les seves experiències als consells locals d’infància i han exposat què ha funcionat i què no en termes de participació. També han aprofundit en el Decret de creació del CNIAC i han debatut sobre quina ha de ser la metodologia de treball més adequada per aquest òrgan. En aquest sentit, han elaborat un esborrany del reglament intern del Consell i han establert les principals línies de treball per al primer any de funcionament.
 
En la seva intervenció, la consellera Munté ha destacat que “aquest consell suposa un avenç molt important pel que fa a la participació dels infants i adolescents. Una pas més emmarcat en una política global que incorpora la seva perspectiva als afers públics”. Dirigint-se als participants, la consellera els ha recordat que “els infants i els joves sou el futur, però que també sou el present. I per això cal que feu sentir la vostra veu: heu de ser ciutadans actius i participatius”. En aquest sentit, Munté els ha recordat que “teniu tot el dret a manifestar la vostra opinió sobre allò que us afecta i els adults tenim l’obligació d’escoltar-la i tenir-la en compte”.
 
 
Un procés participatiu arreu del territori
 
La trobada d’aquest cap de setmana s’emmarca en un procés de participació impulsat pel Departament de Benestar Social i Família que va començar a finals de setembre amb sis trobades territorials a Sant Feliu de Llobregat, Barcelona, Mollerussa, Reus, Manresa i Granollers. Les reunions es celebrar, per una banda, amb dirigents polítics locals, tècnics i professionals vinculats als consells d’infants locals i, de l’altra, amb els membres d’aquests consells.
 
Aquest procés participatiu culminarà amb la constitució formal del CNIAC, així com la seva primera reunió, que tindrà lloc el 20 de novembre, Dia Universal de la Infància.
 
En aquesta primera reunió, es formalitzarà públicament el compromís i l’assumpció de responsabilitats per part dels infants, al mateix temps que es reafirmarà el compromís dels representants polítics de reconèixer els infants com a ciutadans, en línia amb al Pacte per la Infància i la Llei 14/2010 dels drets i les oportunitats en la infància i l’adolescència.