La consellera de Benestar Social i Família ha ofert la xerrada col·loqui El benestar social en la Catalunya independent, organitzada per l’ANC-Caldes de Malavella
La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, ha pronunciat aquest vespre la conferència El benestar social en la Catalunya independent. Es tracta de la darrera xerrada col·loqui del cicle El país que volem, organitzat per la secció de l’Assemblea Nacional Catalana de Caldes de Malavella.
Munté ha remarcat que “ara som més conscients que mai que la pervivència de la nostra nació no només no està garantida, sinó que corre perill en l'actual statu quo de comunitat autònoma. Identitat i benestar social només poden perviure de la mà d'un nou marc polític, competencial i financer, és a dir, amb un estat independent”. En aquest sentit, la consellera ha expressat que “el progrés nacional a Catalunya sempre ha anat lligat al progrés de les persones, al seu benestar i qualitat de vida”.
Segons Munté, el país viu actualment “dues realitats que han avançat en paral·lel: una crisi econòmica i social amb gran impacte sobre les persones i sobre les polítiques socials; i d’altra banda, un procés imparable i majoritari que aposta pel dret a decidir sobre el nostre futur polític col·lectiu”. A això cal sumar-hi segons la consellera “un dèficit fiscal asfixiant, contínues retirades de finançament estatal de serveis bàsics (educació, sanitat, serveis socials, dependència, ocupació, habitatge...), la recentralització progressiva i atacs constants a la nostra llengua i identitat”. És per això que “volem decidir quins instruments i recursos, quina capacitat de decisió i econòmica disposarem. Sense límits imposats unilateralment, sense canvis en les regles del joc” ha reblat.
La consellera ha lamentat que actualment Catalunya hagi de fer front a l'augment de les necessitats de les persones i de les desigualtats amb un 92% menys de recursos econòmics en polítiques socials i un 51% menys en polítiques actives d’ocupació per culpa de les retallades del govern de l’Estat dels darrers anys. Munté també ha denunciat la impugnació i suspensió del Decret sobre pobresa energètica aprovat pel Govern català o la voluntat recentralitzadora de l’Estat amb lleis com l’ARSAL.
“No compartim el model social de l'Estat. Venim d'un sistema descoordinat, complexe, profundament centralitzat, assistèncialista, heretat del franquisme. No és fins la restauració de la Generalitat, l'aprovació de l'Estatut del 77 i l'assumpció de les competències en matèria de serveis socials que podem començar a construir a Catalunya un sistema descentralitzat, que aposta pel paper de l'administració local per desenvolupar els serveis bàsics, des de la proximitat i posant la persona en el centre de les decisions. Un model d'èxit, que l'ARSAL posa en perill”, ha destacat la consellera.
Pel que fa al model de cohesió social en una Catalunya independent, Munté aposta per “disposar dels instruments reguladors que avui no tenim, com ara seguretat social, suficiència de recursos per reforçar aspectes cabdals: política de rendes, suport a les famílies, al tercer sector social, prestacions, serveis d'atenció a les persones grans i dependents, discapacitats, lluita contra la pobresa i l'exclusió social, polítiques de gènere, de joventut, adreçades a la infància en situació de risc...”. Per la consellera, “cal un model de component públic, en aliança amb l'administració local i el tercer sector social i mercantil, gestors de serveis, amb expertesa i professionalitat demostrada al llarg dels anys. Un sistema equitatiu, on aportin més els que més tenen, centrat en la persona i adaptat a les necessitats del territori”.
Durant l’acte, celebrat al Casino de Caldes, han acompanyat la consellera el secretari de l’ANC-Caldes de Malavella, Josep Gironès, i el regidor de l’Ajuntament, Albert Barceló. També hi ha assistit, entre d’altres, la directora dels Serveis Territorials de Benestar Social i Família a Girona, Montserrat Roura.