El director general de Desenvolupament Rural del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), Jordi Sala, acompanyat del president del consell comarcal de la Segarra, Adrià Marquilles, ha inaugurat, aquest diumenge, l’Espai Pedrolo, situat al Castell de Concabella, als Plans de Sió, en el decurs d’un acte al qual hi ha assistit la filla de l’escriptor Manuel de Pedrolo i presidenta de la fundació que porta el seu nom, Adelais Pedrolo.
 
Manuel de Pedrolo, fill de l’Aranyó, nascut el 1918, ha estat un dels escriptors mes importants de la llengua catalana del passat segle i traduït a una vintena d’idiomes. El seu compromís amb la llengua i amb Catalunya el van convertir en un referent cívic, malgrat que la seva obra, amb constant conflictes amb la censura de la època, va tardar a poder ser coneguda en la seva integritat pel gran públic.
 
El castell de Concabella, situat molt a prop del lloc de naixement de l’escriptor, és una fortificació datada a primers del segle XI, i que ha rebut un ajut de 226.000 euros del programa LEADER patrocinat pel DAAM i la Unió Europea (UE).
 
Actualment, aquest castell acull ja un centre de interpretació sobre els castells de la Vall del Sió recolzat amb una moderna tecnologia, una exposició permanent sobre els valors naturals de la zona, i està pendent d’adequar un soterrani utilitzat com a camp de presoners durant la guerra civil i que tindria relació amb el camp d’aviació republicà encara existent.
 
Així doncs, el castell de Concabella es vol convertir en un referent cultural i dinamitzador de la zona, on el visitant trobi explicacions i propostes sobre la història més llunyana però encara visible, la dels castells, la més recent, la guerra civil, el patrimoni natural i la biodiversitat de la zona, i que ara es reforça amb la visió i legat literari i el compromís cívic d’un dels fills mes il·lustres de la comarca, en Manuel de Pedrolo.
 
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.