És  la primera vegada que es té constància  i un fet poc habitual a la costa nord de la mediterrània
 
La zona s’ha acordonat i hi ha un dispositiu de vigilància a l’espera que puguin néixer nous exemplars d’aquesta espècie en perill d’extinció
Rastres de les  tortugues babaua (Caretta caretta) nascudes a la platja Llarga de Tarragona
Rastres de les tortugues babaua (Caretta caretta) nascudes a la platja Llarga de Tarragona
Membres de la Xarxa de Rescat de Fauna Marina del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural han confirmat aquesta matinada el naixement d’una vintena de tortugues babaua (Caretta caretta) a la platja Llarga de Tarragona.
 
Aquesta és la primera vegada que es té constància a les comarques de Tarragona del naixement de forma natural d’exemplars d’aquesta espècie en perill d’extinció. Hi ha referències d’un naixement semblant al delta de la Tordera fa pocs anys i un cas aïllat a Premià de Mar així com el d’un neonat trobat mort el segle passat al Delta de l’Ebre. Aquest fet és  històric al nostre litoral ja que les tortugues babaues fan poques postes a la riba nord de la mediterrània tradicionalment menys apropiada per aquesta espècie de sang freda en gaudir de temperatures més baixes que la costa africana, on n’hi ha regularment, i pot marcar una tendència a ampliar la seva àrea de reproducció habitual. L’espècie, per tant,  ha demostrat que pot criar de forma natural a Catalunya fet que a nivell científic és molt determinant i marcarà un abans i un després en la conservació de la tortuga marina a Catalunya de la qual es dubtava que es pogués reproduir a casa nostra de forma natural i de la que en el 2014 ja portem quatre intents, dos d’ells amb èxit, amb aquest de Tarragona
És habitual que les tortugues neixin en horari nocturn
És habitual que les tortugues neixin en horari nocturn
Els fets, segons va explicar una testimoni, van passar ahir al matí, però no va ser fins a la tarda que els Agents Rurals en van tenir constància i es van desplaçar a la zona. Un cop allà, els agents van acordonar la zona i van poder comprovar els rastres dels exemplars de tortuga dirigint-se cap al mar, tal i com els havia explicat la testimoni. També van localitzar altres rastres però no es va trobar cap resta ni indici de tortuga. Ahir al vespre, es van desplaçar també a la Platja Llarga tècnics  de la Xarxa de Rescat de Fauna Marina on han passat la nit fent guàrdia a l’espera de si es produïa algun nou naixement. També es possible, segons els tècnics, que s’haguessin produït naixements la nit de diumenge, dels naixements, d’ahir al matí ja que és habitual que les tortugues neixin en horari nocturn.
 
La zona continuarà acordona i vigilada durant un mínim de 48 hores més per voluntaris i Agents Rurals. Les eclosions poden durar fins a una setmana si atenem a les dades de la Mediterrània Oriental, i pel què fa l’accés al niu,  la recerca de les closques d’ou i altres restes per poder-los estudiar genèticament i per veure la relació amb la tortuga que va pondre els ous a la Platja de l’Arrabassada, s’haurà d’esperar al criteri tècnic dels especialistes.
 
La tortuga que va fer aquesta posta a la Platja Llarga hauria sigut anterior, entre una setmana  i quinze dies es calcula,  a la que va fer una tortuga a la platja de l’Arrabassada, també a Tarragona el passat 25 d’agost a la nit. En aquella ocasió membres de la Xarxa de Fauna Marina van trobar el niu, van desenterrar 89 ous i els van traslladar a una zona més protegida i menys freqüentada del Parc Natural del Delta de l’Ebre. Aquests ous estan en el seu dia 64 d’incubació i el Departament d’Agricultura està monitoritzant aquesta posta que té controlada  periòdicament.
 
Des del Departament d’Agricultura es vol agrair la col·laboració ciutadana que ha permès que les tortugues hagin pogut anar cap al mar i recorda que manipular una espècie en perill d’extinció està totalment prohibit per la llei estatal 42/2007 de patrimoni natural i biodiversitat i això inclou els seus ous i nius.
 
Les costes catalanes són riques en espècies amenaçades. La Xarxa de Rescat de Fauna Marina del Departament pretén conèixer millor aquestes espècies i poblacions per protegir-los acuradament. Dos de cada tres tortugues marines que es rescaten són de litoral de Tarragona.
 
La Xarxa, liderada per personal tècnic del Servei de Biodiversitat i Protecció dels Animals, amb la participació dels centres de fauna, els espais naturals protegits i els Agents Rurals desplegats pel litoral català, té com a objectiu principal establir un sistema àgil de rescat de fauna marina i donar assistència als animals vius. En coordinació amb el telèfon d’emergències a Catalunya (112) tracta, a més, d’identificar les causes de mortalitat i de garantir una recollida de dades organitzada per conèixer més i millor la biodiversitat marina a Catalunya.
 
El seguiment i l’anàlisi  de fets com els d’ahir permeten gestionar millor aquest important patrimoni natural i a la vegada conèixer millor la dinàmica poblacional de les espècies i els seus moviments per la costa catalana.
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat. i twitter.com/faunamarinadaam