La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, ha afirmat avui al Ple del Parlament que "a Catalunya, i en l’àmbit dels impostos sobre els quals tenim competències normatives, les rendes més altes tenen una pressió fiscal més elevada que a la resta de l’Estat". En definitiva, segons Munté "la fiscalitat, dins els marges que disposem i malgrat aquells molts altres que se'ns imposen, l'entenem com una eina al servei de garantir tant l'estat del benestar com la dinamització de l'activitat econòmica".
 
Així responia la consellera a una pregunta sobre fiscalitat i prestacions socials efectuada per ICV-EUiA, recordant que "el més important és, sens dubte, establir quines són les prioritats en l’àmbit de les polítiques socials, ja que també hi té a veure qui és el responsable de la caixa. El sistema tributari actual, que depèn majoritàriament del Govern espanyol, no ajuda precisament a avançar en aquesta direcció, ni a disposar dels ingressos que són necessaris per a les polítiques socials".
 
La consellera s’ha referit a alguns exemples del tractament que Catalunya rep per part de l’Estat com són:
  • 16.000 M€ de dèficit fiscal.
  • Incompliment dels compromisos d’inversió.
  • Imposició injusta dels límits de dèficit públic.
  • Manca de finançament suficient en partides com la dependència, el fons d’acollida i integració, programes de lluita contra el maltractament infantil, pla d’acció per a persones amb discapacitat i programes de suport a les famílies en situació d’especial vulnerabilitat.
  • Incompliments a l'hora de fer efectiu el traspàs del 0,7% de l’IRPF per a finalitats socials.
 
Munté ha recordat que els Pressupostos Generals de l’Estat pel 2015 tenen el percentatge d’inversió a Catalunya més baix dels darrers 17 anys, ja que "el Govern de l’Estat consolida any rere any retallades en polítiques socials".

La consellera de Benestar Social i Família ha lamentat que "mentre l’Estat decideix incrementar el pressupost del Ministeri de defensa en 25M€,  congela totes les partides en matèria de serveis socials i atenció a la dependència". Per contra, l’import de la inversió social en els pressupostos de la Generalitat ha passat del 67,8% del total de despesa no financera dels departaments l’any 2010 al 71,1% el 2014, "incrementant-la malgrat la situació d’ofec econòmic, amb grans esforços, perquè les polítiques socials sí que són prioritàries pel Govern de la Generalitat".