La  Direcció General d’Afers Religiosos (DGAR), en col·laboració amb el Centre d’Estudis Jurídics i de Formació Especialitzada (CEJFE) del Departament de Justícia ha ofert el 28 d’octubre una sessió formativa per incidir i difondre els continguts del document estratègic “La diversitat religiosa en les societats obertes. Criteris de discerniment”, una estratègia per a la convivència i la cohesió social, fruit dels treballs del  Consell Assessor per a la Diversitat Religiosa (CADR).
Generalitat de Catalunya
 
En aquest acte van intervenir dos experts, membres del CADR: Joan Andreu Rocha, doctor en història de les religions; i la catedràtica de dret eclesiàstic de la Universitat de Lleida Maria Teresa Areces. La presentació va anar a càrrec del director del CEJFE, Josep Xavier Hernández i el director general d’Afers Religiosos, Enric Vendrell.
 
Vendrell va demanar que el concepte de tolerància, que al·ludeix a un pacte de no agressió, evolucioni cap a un altre tipus de relació entre confessions basada en la convivència, “per tal de conèixer-se i eliminar la barrera dels prejudicis
Rocha va explicar que la qüestió religiosa transcendeix la intimitat de la persona, de manera que “les diverses tradicions religioses aporten millores a la societat”. Quant a les possibilitats de gestió el pluralisme religiós que ofereix el document, Rochas va destacar la laïcitat, en tant que “defensa una organització política de la societat amb una separació clara entre poder polític i religiós que no limita la dimensió religiosa a l’esfera privada”, com la millor opció per a Catalunya.
 
Laïcitat positiva
Per la seva banda, Areces, va abordar els fonaments jurídics del document, en especial el principi de la llibertat religiosa com a condició fonamental per a l’existència de la diversitat. Així mateix va referir-se al concepte constitucional de “laïcitat positiva”, és a dir, una separació entre poder polític i religiós que implica la cooperació entre ambdós.
 
La sessió que va acollir el CEJFE a les seves dependències del carrer Ausiàs March, 40, de Barcelona, va comptar amb més de cent assistentes. Aquestes sessions divulgatives i formatives formen part de l’estratègia de la DGAR per promoure la divulgació del coneixement de la diversitat religiosa del país. El Consell Assessor per a la Diversitat Religiosa (CADR) és un òrgan col·legiat integrat per 11 membres experts per assessorar en l’àmbit religiós al Govern i en particular al Departament de Governació i Relacions Institucionals, de qui depèn la DGAR. El document “La diversitat religiosa en les societats obertes. Criteris de discerniment” conté els fonaments per a l’entesa de la plurireligiositat present al país. El CADR està ultimant un nou document, ara sobre l’aportació que el conjunt de les religions fan a la societat.
 
 
Requisits per a la convivència social
Per optimitzar la convivència el CADR recomana el següent:
 
1. Desfer prejudicis mutus.
2. Desconstruir tòpics i visions estereotipades de les altres religions.
3. Escoltar atentament les tradicions minoritàries del nostre país.
4. Tractar amb equitat els diferents universos espirituals, independentment de la seva rellevància pública.
5. Identificar els valors comuns, els valors que comparteixen en diferents camps.
6. És essencial fer projectes junts on sigui possible edificar un món en pau i harmonia.
7. Finalment, cal veure la diversitat com a do, com a possibilitat, com a riquesa i no com a conflicte o problema, sense caure en la fàcil idea que és senzill entendre's amb l'altre.
 
El contingut íntegre del document “La diversitat religiosa en les societats obertes. Criteris de discerniment” es pot trobar al web www.gencat.cat/afersreligiosos en versió catalana, castellana i anglesa.