Autoritzada la creació de la Fundació Casa Cresques de Barcelona, Jewish-Catalan Hub per fomentar la col·laboració amb la comunitat jueva
 
El Govern ha autoritzat la creació de la Fundació Casa Cresques de Barcelona, Jewish-Catalan Hub, una entitat sense ànim de lucre que busca fomentar el coneixement i la col·laboració entre Catalunya i la comunitat jueva del món, a través d’iniciatives en l’àmbit científic, acadèmic, econòmic, institucional, cultural i turístic. El Consell Executiu també n’ha aprovat els estatuts.
 
Les finalitats de la Fundació s’emmarquen dins les activitats de promoció d’inversions, especialment en l’àmbit de la recerca i la transferència de coneixement a la indústria. Ha estat impulsada per la Fundació Baruch Spinoza i el Govern de la Generalitat, a través dels departaments de la Presidència i d’Economia i Coneixement. L’Ajuntament de Barcelona té el compromís d’afegir-se al Patronat en els propers mesos, tot i que ja hi treballa des del primer moment. 
 
 
Acord amb Moldàvia per cooperar en matèria d’eficiència energètica i energies renovables
 
El Consell Executiu ha autoritzat l’acord de col·laboració entre l’Institut Català d’Energia (ICAEN) i l’Agència d’Eficiència Energètica de Moldàvia (AEE) per realitzar projectes en l’àmbit de l’estalvi i l’eficiència energètica i de les energies renovables. L’objectiu és identificar projectes conjunts sobre energia per facilitar la participació d’empreses catalanes i aprofundir en les relacions institucionals i empresarials entre els dos països. L’acord és la culminació de diferents trobades i intercanvis d’informació entre l’ICAEN i l’AEE, que fins al moment s’han encaminat a conèixer els objectius i les formes de treball de cada entitat. Al mateix temps, la cooperació entre els dos organismes també pretén impulsar noves actuacions relacionades amb el programa europeu Horitzó 2020, centrat en el finançament d’actuacions en el camp de la investigació i la innovació.
 
 
Millora del sanejament a la Canonja (Tarragonès)
 
El Govern ha aprovat avui un seguit de mesures encaminades a habilitar un sistema de sanejament per depurar les aigües residuals del municipi de la Canonja, al Tarragonès. L’acord farà possible impulsar la connexió entre la xarxa de clavegueram del municipi i la depuradora industrial de l'empresa BASF. Després d'analitzar diverses alternatives, el Govern considera que aquesta és la solució més viable des del punt de vista tècnic, econòmic i mediambiental.
 
L'Agència Catalana de l’Aigua es farà càrrec del cost total dels treballs, pressupostats en 859.244 euros, que s'abonaran de manera fraccionada i sense interessos durant un període de 15 anys. Es preveu que les actuacions entrin en servei durant l'any 2015. L'aprovació d'aquesta solució dóna compliment a l'acord assolit el 8 d'abril passat en el marc del consell d'administració de l'ACA.
 
El Programa de Sanejament d'Aigües Residuals Urbanes (PSARU) inclou les actuacions necessàries per a la millora dels sistemes existents, així com la posada en marxa d’altres de nous per garantir el manteniment o la millora de l'estat ecològic de les aigües superficials, subterrànies i marines del país. Les depuradores que hi ha actualment a Catalunya garanteixen el sanejament de més del 95,5% de la població catalana.
 
 
Pròrroga de la col·laboració amb el Consell General del Poder Judicial per a la formació de jutges i magistrats iberoamericans
 
El Govern ha aprovat la signatura d’un conveni de col·laboració entre el Consell General del Poder Judicial, el Departament de Justícia i el Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada per continuar amb la formació de jutges i magistrats iberoamericans. El Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada impulsarà l’organització, per part del Consell General del Poder Judicial, d’un curs de formació judicial especialitzada en dret mercantil, que s’impartirà abans de finalitzar l’any. La formació se celebrarà a la seu de l’Escola Judicial de Barcelona i acollirà un total de 25 participants de diferents països d’Amèrica Llatina.
 
El conveni s’emmarca en l’acord de col·laboració que el 1998 van signar el Govern i el Consell General del Poder Judicial i que s’ha anat renovant els darrers catorze anys en el marc de l’Aula Iberoamericana de l’Escola Judicial.
 
 
Valoració positiva de la tasca de l’Institut Català de les Dones en l’àmbit de la igualtat i la lluita per a l’eradicació de la violència masclista
 
El Consell Executiu ha fet balanç avui de la tasca realitzada per l’Institut Català de les Dones en l’àmbit de la igualtat i la lluita per a l’eradicació de la violència masclista durant els 25 anys de l’organisme, que va ser creat l’any 1987. L’ICD s’encarrega d’elaborar i executar tots els projectes i les propostes relatius a la promoció de la dona, amb l’objectiu de fer efectiu el principi d'igualtat dins l'àmbit de competències de la Generalitat.
 
En total, des de 1989 s’han implementat 7 plans de polítiques de dones o polítiques de gènere. El document actual és el full de ruta del Govern per aplicar la perspectiva de gènere i de les dones transversalment en tota la seva acció política i administrativa. Així, el Pla estratègic de polítiques de dones, 2012-2015 pretén contribuir a assolir la igualtat efectiva de dones i homes i prevenir i actuar contra la violència masclista i aconseguir avenços en la seva eradicació definitiva. Al llarg dels seus 25 anys, l’Institut Català de les Dones ha endegat nombroses actuacions per lluitar contra la violència masclista, com l’aprovació del Protocol Marc per a una intervenció coordinada; l’impuls i la creació dels nous circuits territorials per abordar la violència masclista a Catalunya o la creació de la Comissió Nacional per a una intervenció coordinada. També ha impulsat el directori de recursos dirigit a professionals per abordar aquesta xacra; el Fons de Garantia de Pensions i Prestacions, o la Xarxa d’atenció i recuperació integral per a les dones en situació de violència masclista.