Imatge
·         L’objectiu és comptar amb un planejament general del domini format per aquestes dues estacions d’esquí i muntanya que permeti potenciar-lo com a motor econòmic i turístic del territori
 
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha anunciat avui, durant una visita a la Cerdanya, el proper inici de la redacció d’un Pla director urbanístic (PDU) del domini esquiable La Molina- Masella. Aquest nou instrument de planejament abastarà els municipis d’Alp, Das i Urús, a la Cerdanya; Bagà i Castellar de N’Hug, al Berguedà, i Toses, al Ripollès.
 
L’impuls a la redacció d’aquest PDU s’emmarca en la voluntat del Departament de TES d’aprofitar les eines del planejament urbanístic per estimular pols estratègics, sectors d’activitat local i potenciar recursos naturals pel desenvolupament econòmic i social. Aquest estímul es duu a terme mitjançant plans directors urbanístics, que permeten una visió supramunicipal i una ràpida tramitació.
 
Agilitat en les noves inversions
 
El fet de poder comptar amb un instrument de planejament estratègic i supramunicipal, com és un PDU, permetrà actuar amb una visió global de tot el territori comprès en el domini esquiable.
 
Fins ara, cada nova inversió o millora a realitzar comportava l’inici d’un nou expedient adaptat al planejament de cada municipi, amb la parcialitat i els temps de tramitació que això comporta. Una vegada aprovat el PDU, aquest ja preveurà totes les inversions a realitzar en el seu horitzó temporal, planificades tenint en compte la globalitat del domini esquiable i acompanyades dels seus projectes. Per tant, només caldrà la preceptiva llicència municipal per dur-les a terme.
 
Previsiblement, la Comissió de Política Territorial i d’Urbanisme de Catalunya  (CPTUC) del proper 20 de novembre donarà llum verd a l’inici dels treballs de redacció del PDU per part de la Direcció General d’Ordenació del Territori i Urbanisme amb la col·laboració de l’Institut Català del Sòl que, en tot cas, es portarà endavant en concertació amb els ajuntaments implicats.
 
Motor d’activitat directa i indirecta
 
El domini esquiable de La Molina- Masella és un motor econòmic i turístic de primer ordre per a les comarques de muntanya. Cal tenir present que La Molina és l’estació degana dels esports d’hivern a Espanya, amb el primer remuntador
comercial instal·lat l’any 1943. La Molina Masella és el segon domini més gran de Catalunya, després de Baqueira Beret.
 
Les estacions de La Molina i Masella connecten per a formar un dels dominis esquiables més grans dels Pirineus, amb 135 km i 908 canons de neu. L’accés al conjunt de 118 pistes es fa a través d’una xarxa de 32 remuntadors, que tenen capacitat p ara transportar 41.180 esquiadors/hora. Ambdues estacions sumen 10 escoles d’esquí, que donen feina a 520 professors.
 
Per donar una idea de l’activitat directa i indirecta que mouen les estacions d’esquí, cal dir que La Molina i Masella compten amb 23 establiments d’allotjament, amb 3.771 places situades a peu d’estacions, i 14.046 places més en la seva àrea d’influència. Durant la temporada 2013-2014, La Molina i Masella van vendre 668.847 forfaits (dies/esquí), amb una facturació conjunta per forfets de 12.630.000€.
 
En aquest sentit, segons un estudi d’ESADE i de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) sobre l’impacte de les estacions d’esquí i muntanya sobre l’economia de la seva àrea d’influència, cada euro de despesa en forfet genera 6,03 euros de despesa addicional directa.
 

2  

Fitxers adjunts

Imatge

Imatge
JPG | 257

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 825