El projecte de les Cases d’Infants es porta a terme amb la col·laboració de la Fundació Acció Social Infància i l’Obra Social “la Caixa”
 
La consellera de Benestar Social i Família també ha inaugurat a Tortosa l’ampliació de la Residència Sant Miquel Arcàngel i la Residència de Gent Gran L’Onada
La consellera Neus Munté amb l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, i el preisdent de la Fundació Acció Social Infància, Joan Castells, durant la inauguració de la Casa d'Infants de Tortosa
La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, acompanyada del president de la Fundació Acció Social Infància (FASI), Joan Castells, ha inaugurat avui dues noves Cases d’Infants a Tortosa i a Gandesa. En la visita als nous equipaments, que han impulsat conjuntament el Departament, FASI i l’Obra Social “La Caixa”, també hi han assistit els respectius alcaldes de Tortosa i Gandesa, Ferran Bel i Carles Luz.
 
Les cases de Tortosa i Gandesa són els primers equipaments del projecte Cases d’Infants a les Terres de l’Ebre i se sumen a la Casa d’Infants Santa Tecla ubicada també a la demarcació de Tarragona.
 
Les Cases d’Infants són un servei residencial de caràcter temporal per a infants i adolescents d’entre 4 i 18 anys que es troben en situació de risc o desemparament. Mentre els infants i els joves s’estan a les cases, es treballa en la millora tant de l’usuari com de la seva família, perquè pugui tornar a casa o es pugui emancipar en el mínim temps possible.
Aquests equipaments estan previstos per aquells infants i aquelles famílies que, a criteri dels equips de Serveis Socials, els Equips d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (EAIA) del territori i de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA), demostrin una bona predisposició i voluntat de treballar en la recuperació de la seva situació. És per aquest motiu que una de les mesures que es fomentarà és la guarda administrativa voluntària. Aquesta mesura consisteix en què els pares cedeixin la guarda del seu fill de forma voluntària, a l’espera que superin la situació familiar que els impedeix fer-se’n càrrec.
 
Així mateix, les Cases d’Infants també van destinades a aquells infants tutelats que actualment es troben en altres recursos, com ara centres d’acolliment o centres residencials d’acció educativa (CRAE), i que es preveu que retornin aviat amb la seva família. En tots aquests casos, es treballarà de forma coordinada amb la resta de serveis socials per possibilitar aquest retorn.
 
Model dels equipaments
 
El model d’equipament d’aquesta iniciativa és el de petites unitats residencials per tal d’apropar-les al concepte d’unitat familiar i fugir de l’estructura d’un gran centre de menors. El model de places de cada casa és el següent:
 
  • 8 places residencials. Van destinades a infants i joves que necessiten ser separats temporalment de la família, dels quals la Generalitat n’assumirà la tutela o la guarda. Per a aquests nois i noies es farà un projecte educatiu i un pla de treball per a la família, amb l’objectiu que el retorn de l’infant es pugui dur a terme en menys d’un any. Si la situació de la família no millora i es preveu que l’internament del menor ha de ser superior a un any, es derivarà cap a un altre recurs.
  • 2 places d’estades intermitents. Estan reservades per a infants i adolescents en situació de risc, que necessiten una intervenció especialitzada però que la seva situació no requereix una separació total de la família. Aquesta intervenció comporta que el menor hagi de fer algunes pernoctacions al centre, però principalment viurà fora de la casa. En aquests casos, es treballarà la millora de les habilitats parentals i, si es tracta d’adolescents, que assoleixin una autonomia adequada.
  • 2 places de suport. Aquestes places són un recurs per a infants o adolescents en situació de risc, que tenen per objectiu evitar la separació de la família i el seu ingrés en un recurs.
 
Amb aquestes dues cases que s’han inaugurat avui, ja són 12 les Cases d’Infants que hi ha a tot Catalunya: a banda de la de Tarragona, n’hi ha tres a Barcelona i la resta es troben a L’Hospitalet de Llobregat, Sabadell i Terrassa –que funcionen com una unitat territorial– i Santa Coloma de Farners, Blanes i Lloret de Mar –que formen la unitat de comarques gironines.
 
Estructura organitzativa del projecte
 
FASI és qui s’encarrega de trobar els immobles i d’adequar-los perquè acullin una casa d’infants. L’Obra Social “la Caixa” assumeix la posada en marxa del servei i la dotació del mobiliari i utillatge necessaris per al funcionament de l’equipament.
 
La gestió de les cases recau en FASI, per delegació del Departament de Benestar Social i Família, que finança el funcionament del servei.
 
Aquestes Cases d’Infants de les Terres de l’Ebre s’afegiran a la resta de recursos per a infants i adolescents tutelats que el Departament de Benestar Social i Família disposa en aquest territori: el Centre d’Acolliment d’Amposta, de 20 places; el CRAE Coll de l’Alba, de 10 places; el CRAE ‘Lo Carrilet’, de 24 places; i el Pis Illa d’Ebre per a joves, amb 6 places. Actualment hi ha 235 infants i adolescents sota tutela de la Generalitat a les Terres de l’Ebre.
 
Noves residències a Tortosa
 
D’altra banda, la consellera Neus Munté ha inaugurat aquest matí a la capital del Baix Ebre l’ampliació de la Residència Diocesana Sant Miquel Arcàngel, vinculada al Bisbat de Tortosa i que enguany celebra el seu 135è aniversari. Les obres han permès oferir 150 places per a residents i 50 places de centre de dia, de les quals 70 i 36 són concertades per la Generalitat respectivament.
 
Munté també ha inaugurat a Tortosa la Residència de Gent Gran L’Onada. En aquest cas es tracta d’un centre de nova creació promogut pel Grup L’Onada que aspira a convertir-se en una plataforma de serveis. En concret, inclou una residència assistida (128 places, 20 concertades), un centre de dia (40 places) i un servei d’atenció domiciliària.
 
La consellera de Benestar Social i Família s’ha felicitat davant d’aquestes “excel·lents notícies que demostren com -malgrat les dificultats- entre tots estem contribuint a consolidar l’Estat del Benestar. Certament a un ritme més lent del que voldríem, però d’una forma persistent i continuada amb l’esforç de tothom”.
 
Munté també ha qualificat aquestes dues noves residències com “un pas endavant important que contribueix a reduir el dèficit de places de residència per a gent gran a les Terres de l’Ebre, un dèficit que hem reconegut en el passat i que estem corregint”.

3  

Fitxers adjunts

La consellera Neus Munté amb l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, i el president de la Fundació Acció Social Infància, Joan Castells, durant la inauguració de la Casa d'Infants de Tortosa

La consellera Neus Munté amb l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, i el president de la Fundació Acció Social Infància, Joan Castells, durant la inauguració de la Casa d'Infants de Tortosa
JPG | 2006

La consellera Neus Munté inaugura l'ampliació de la Residència Diocesana Sant Miquel Arcàngel de Tortosa

La consellera Neus Munté inaugura l'ampliació de la Residència Diocesana Sant Miquel Arcàngel de Tortosa
JPG | 2360

La consellera de Benestar Social i Família durant la inauguració de la Casa d'Infants de Gandesa

La consellera de Benestar Social i Família durant la inauguració de la Casa d'Infants de Gandesa
JPG | 2491