Moment de la presentació
Moment de la presentació
Més de 6.000 persones han participat en el programa Biblioteques amb DO en el primer semestre de l'any
 
Abans que acabi l’any el programa visitarà les DO Terra Alta,  Penedès, Tarragona i la regió del Cava
 
 
Ahir a la tarda es va presentar a la sala d’actes de la Biblioteca Sagrada Família de Barcelona el programa “Biblioteques amb DO 2015”. De cara a l’any vinent, la incitava comptarà amb 14 noves biblioteques, en total, les activitats es faran a 48 biblioteques de Catalunya distribuïdes pels diferents àmbits  territorials de les 11 Denominacions d’Origen. I el tema central entorn el qual es desenvoluparan les activitats del 2015 serà el vi i la música, amb actuacions dins les biblioteques com ara “Corrandes són corrandes”,  dins l’activitat  “Corrandes amb DO. In vino veritas” o bé l’actuació de Carles Belda, acordionista diatònic català, dins l’acte Música a la Vi-Biblioteca 2015.
 
Pel que fa al balanç de Biblioteques amb DO 2014, en el que portem d’any, més de 6.000 persones han participat en les 120 activitats que s’han organitzat en el marc del programa Biblioteques amb DO en els sis primers mesos del 2014. S’espera acabar l’any amb un total de 190 activitats i 9.500 participants, un 41% i un 19% més, respectivament, que el 2014.
 
Biblioteques amb DO és un projecte impulsat pel Departament de Cultura amb la col·laboració de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI), en el qual les biblioteques públiques catalanes tracen un itinerari per la literatura i els vins catalans com a ambaixadores de la seva Denominació d’Origen (DO). Enguany, 36 biblioteques participen en el programa, un 40% més respecte al 2013.
 
En el marc d’aquesta proposta, les biblioteques se centren en un tret que caracteritza i distingeix els territoris: la cultura del vi. Ho fan mitjançant un conjunt d’accions a mida del projecte, que es combinen amb les activitats habituals, com les xerrades divulgatives, lectures en veu alta, les presentacions de llibres i els clubs de lectura, sempre amb la cultura del vi com a eix.
 
El programa Biblioteques amb DO subratlla les singularitats de les biblioteques, que s’adapten al seu entorn, en formen part i reflecteixen la riquesa territorial.
 
L’oferta cultural de les biblioteques mostra la diversitat, la transversalitat i les  complicitats entre agents públics i privats i d’atracció de nous públics. Alguns exemples d’activitats del programa dutes a terme en el primer semestre de l’any són: cinefòrums, que les biblioteques de la DO Conca de Barberà han acompanyat de tast de vins medievals a propòsit del film El Decameró; sortides literàries, com ara a les caves del castell de Peralada (biblioteques de la DO Empordà), als cellers Artium, Solergibert i Gibert (biblioteca d’Artés), Abadal (biblioteca d’Avinyó), al Castell del Remei (biblioteca de Mollerussa) o al Palau de Noguera (biblioteca de Tremp); exposicions sobre cultura tradicional, com per exemple les barraques de pedra seca (biblioteca d’Avinyó), o la vinya i el comerç (biblioteca de Falset); mostres de creació artística: etiquetes de vi creades per diversos artistes (biblioteca de Palafrugell), fotografia de cellers i vinya de la DO Pla de Bages (biblioteca de Navarcles), o l’exposició “Entre vinyetes” sobre còmic i vi i realitzada per la biblioteca de Martorelles; concursos, com ara un de receptes de cuina amb vi, impulsat per la biblioteca de Juneda amb la col·laboració de la ràdio local; entrevistes com “Els divendres de lletres i vins”, una sèrie feta per la biblioteca de Falset per donar a conèixer les persones dels cellers del seu entorn com a prescriptores de lectures, i hores del conte i tallers per al públic infantil, que tenen el seu espai a Biblioteques amb DO.
 
Biblioteques amb DO és una proposta impulsada pel Servei de Biblioteques del Departament de Cultura i compta amb la complicitat de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI), les administracions locals i el sector privat. La primera edició va tenir lloc el 2013. Hi van participar amb 25 biblioteques, que van organitzar 134 activitats culturals que van atraure quasi 8.000 participants.
 
De setembre a desembre el programa visitarà les DO Terra Alta,  Penedès, Tarragona i la regió del Cava, amb les biblioteques de Gandesa, Sant Sadurní d’Anoia, Martorell, Vilafranca del Penedès, el Vendrell, Calafell, Cunit, Tarragona, Torredembarra, Cambrils i Vila-seca.
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.