Trobada de Vehicles d'Emergències
 
Durant tot el matí d'avui dissabte ha tingut lloc a la Plaça del Pati de Valls la 3ª Trobada de Voluntaris de Protecció Civil i Vehicles d'Emergència, organitzada per l'Associació de Voluntaris de Protecció Civil (AVPC) de Valls amb la col·laboració de l'Ajuntament del municipi. La trobada s'ha celebrat coincidint amb el 5è aniversari de l'AVPC de Valls.

Des de les 10:00 del matí fins a les 14:00 de la tarda, més d'una vintena d'entitats, Associacions de Voluntaris i Cossos de Seguretat s'han donat cita a Valls per mostrar al públic assistent els recursos i dotacions amb les quals compten, i poder veure quin es el seu funcionament davant les emergències i la protecció civil. Els voluntaris de Valls també han fet un taller de Reanimació Cardiopulmonar (RCP) per als nens i els han donat consells d’autoprotecció. També hi ha hagut una exhibició de castells a càrrec de l'associació de disminuits psíquics Zigazaga.
 
Aquesta 3a edició ha comptat amb la presència del director general de Protecció Civil de la Generalitat, Jordi Aurich, de la directora dels Serveis Territorials d'Interior a Tarragona, Rosanna Camps, del subdirector general de Coordinació i Gestió d'Emergències de Protecció Civil, Sergio Delgado, i tècnics de Protecció Civil de la Generalitat tant de Tarragona com de Barcelona.

A més, i per primera vegada, hi ha hagut la participació a la Trobada de la Unitat Mòbil de Protecció Civil i dels tècnics del Servei Logístic i Operativa Territorial que la gestionen. La Unitat Mòbil ha pogut ser visitada pels assistents a la jornada, i els tècnics de Protecció Civil de la Generalitat han explicat quin és el seu funcionament i el seu important paper al capdavant d'una gran emergència.
 
La Unitat Mòbil de Protecció Civil actua com a centre de coordinació (CECOR) en els principals dispositius preventius per situacions o activitats de risc, i alhora com a Centre de Comandament Avançat (CCA) en cas d'emergència greu, realitzant així l'enllaç directe amb el Centre de Coordinació Operativa de Catalunya des d'on Protecció Civil gestiona les emergències i episodis de risc greu.

A banda de Protecció Civil de la Generalitat i de l'Associació de Voluntaris de Protecció Civil de Valls, a la trobada també hi han participat membres de les associacions de voluntaris de Protecció Civil d’Amposta, La Canonja, Tarragona, Montblanc, Calafell, El Masnou, Vilanova del Vallès, Viladecavalls i Hospitalet de l’Infant.
 
Com a cossos de seguretat i emergències, també han estat presents a la trobada el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), Bombers de la Generalitat, Mossos d'Esquadra, Creu Roja, Agents Rurals, Policia Local de Valls, DYA, Agrupacions de Defensa Forestal (ADF), Ambuiberica i Guardia Civil.
 
A la trobada s'hi han pogut veure ambulàncies, tant Unitats de Suport Vital Avançat (SVA) com Unitats de Suport Vital Bàsic (SVB), vehicles lleugers contra incendis, Vehicles d'Intervenció Ràpida Sanitaritzats (VIR), Vehicles Polivalents i de Logística, entre altres recursos. Els més destacats han estat l’Ambulancia de Montblanc, la Unitat de Coordinació dels voluntaris de Tarragona, i el Punt Mèdic Avançat (PMA) del SEM, entre altres.
 
A l’ajuntament de Valls s’ha fet un acte oficial amb la presència de l’alcalde del municipi, Albert Batet; el regidor de Protecció Civil, Enric Garcia; el cap de l’Associació de Voluntaris de Protecció Civil de Valls, Pep Sánchez; el director general de Protecció Civil de la Generalitat, Jordi Aurich; i la directora dels Serveis Territorials d'Interior a Tarragona, Rosanna Camps.
 
En aquest acte s'ha fet el lliurament de diplomes i credencials als últims voluntaris que van superar el Curs de Formació Bàsica per a Voluntaris de Protecció Civil, i que passen a formar part de l'escala activa de l'AVPC de Valls sumant un total de 22 Voluntaris en Actiu i 9 Aspirants. L'AVPC de Valls és una de les més actives i que major col·laboració està oferint a Protecció Civil de la Generalitat, amb una coordinació permanent que és de gran utilitat per la gestió dels episodis de risc i possibles emergències.

Des del 2013, Protecció Civil ha donat un impuls a l'ordenació del voluntariat de protecció civil i al seu creixement i potenciació. Així, s'ha procedit a la legalització de diverses Associacions de Voluntaris de Protecció Civil existents però no registrades fins al moment al registre especial del Departament d'Interior, i alhora s'han creat noves associacions que en total amb permès passar de 53 a 85 associacions de voluntaris de protecció civil en poc més d'un any i mig (un increment del 60%) i arribant al miler de voluntaris de protecció civil municipals arreu de Catalunya.

Les associacions de voluntaris de protecció civil, de dependència municipal, realitzen tasques de suport als municipis en matèria de protecció civil i col·laboren amb Protecció Civil de la Generalitat tant en l'àmbit de sensibilització com en l'operatiu en situació de risc o emergència. La seva participació és un dels pilars estratègics per la implicació de la societat en les emergències a través d'una major preparació i coneixement de l'autoprotecció que incrementi la resiliència dels individus i de tota la societat en el seu conjunt.3  

Imatges

Vehicles participants a la Trobada de Valls, entre ells la Unitat Mòbil de Protecció Civil

Vehicles participants a la Trobada de Valls, entre ells la Unitat Mòbil de Protecció Civil 1049

Acte oficial a l'Ajuntament de Valls

Acte oficial a l'Ajuntament de Valls 1486

Taller RCP per nens realitzat pels voluntaris de Valls

Taller RCP per nens realitzat pels voluntaris de Valls 700