• El web, que compta amb 3.387 mapes, permet cercar documents antics digitalitzats i georeferenciats de diverses col·leccions públiques catalanes
  • CARTOCAT és un projecte del l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, la Biblioteca de Catalunya i l'Àrea de Biblioteques, Informació i Documentació del Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya
El proper dijous, 13 de novembre, es presentarà el nou portal CARTOCAT (http://www.cartocat.cat), que permet cercar mapes antics digitalitzats i georeferenciats de diverses col·leccions públiques catalanes. CARTOCAT, que vol proporcionar noves vies de consulta a les col·leccions catalanes de mapes d'accés obert, té la voluntat de constituir-se en un instrument de referència en l'àmbit de la cartografia patrimonial. L'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), la Biblioteca de Catalunya i l'Àrea de Biblioteques, Informació i Documentació del Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya impulsen el portal.
 
CARTOCAT compta amb 3.387 mapes procedents de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, de la Biblioteca de Catalunya, de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer i del Centre Excursionista de Catalunya. D'aquests mapes, prop de 300 estan georeferenciats i es poden visualitzar damunt del mapa actual, gràcies a les eines d'infraestructura de dades espacials del catàleg IDEC (http://catalegidec.icc.cat). El portal resta obert a la incorporació de noves col·leccions digitalitzades en línia que es trobin arreu de Catalunya a ajuntaments, arxius, biblioteques, universitats i altres entitats.
 
El portal permet fer cerques gràfiques i textuals per línia de temps per tal d’acotar temporalment i geogràficament el conjunt. Un cop escollit el mapa, es redirigeix l'usuari cap a la pàgina del catàleg propi on es pot visualitzar i descarregar segons els permisos de cada institució. El geoportal enllaça als repositoris digitals locals Cartoteca digital (http://cartotecadigital.icc.cat/) i Memòria Digital de Catalunya (http://mdc.cbuc.cat), on es troben les descripcions completes dels mapes.
 
La presentació pública de CARTOCAT es farà a la seu de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya. Podeu inscriure-us a l’acte aquí.