FOTO WEB
Un moment de l'acte.
 
 
El director general de Desenvolupament Rural del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), Jordi Sala, ha inaugurat, aquest matí, la Jornada de presentació de resultats del projecte de cooperació Leader ‘Fem Parc’, que se celebra a Sort.
 
En el decurs de la seva intervenció Jordi Sala ha assenyalat que “la simbiosi entre l’experiència en desenvolupament dels grups Leader i el potencial dels Parcs Naturals, es pot convertir en un motor del desenvolupament territorial”.
 
Així, Sala ha subratllat que els Parcs Naturals són un important actiu que tenim a Catalunya i que un cop consolidats cal veure com poden contribuir millor al desenvolupament i a la qualitat de vida dels seus habitants, del seu entorn, i a potenciar la imatge de país. Això ja ho estan fent, però si es coordinen amb els grups d’acció local i aprofiten l’experiència que aquests tenen en promoure el desenvolupament territorial, es pot produir una simbiosi realment profitosa per a tothom”.
 
El director general de Desenvolupament Rural també ha remarcat que “tenir aquets espais naturals és una gran oportunitat per a tota la comarca, si la seva activitat va coordinada amb una estratègia global  de territori i això és el que es vol amb aquest programa, i si es coordina fent xarxa, aleshores és ja una oportunitat de país. Si aquesta experiència de treball i intercanvi funciona amb aquets 7 grups d’acció local i espais naturals, no descartem en el futur ampliar aquesta experiència a nivell internacional. “
 
Val a dir que Catalunya té una xarxa de 18 Parc Naturals creats tots ells a partir de la recuperació de la Generalitat, gestionats pel Departament d’Agricultura, i que al llarg d’aquets anys s’han anat consolidant com a centres de referencia de la protecció de la natura i preservació dels valors naturals, sent cada cop més apreciats per la població, sent-ne una mostra el creixent número de visitants que acullen cada any .
 
D’altra banda, en les comarques rurals catalanes el mateix Departament d’Agricultura tutela 13 Grups d’Acció Local (GAL) que tenen com a principal objectiu fomentar el desenvolupament integral d’aquets territoris, a partir de l’estratègia que en el seu dia cadascun d’ells va establir per al seu àmbit d’actuació, gestionant fons provinents de la Unió Europea (UE) i del propi Departament.
 
I amb ‘Fem Parc el que es vol és coordinar aquets dos motors del desenvolupament de les comarques on coincideixen un parc natural i un grup d’acció local, per a potenciar-se entre ells i aconseguir, així, el màxim de beneficis econòmics, socials i mediambientals per a la zona on treballen.
 
Aquesta experiència, nascuda a iniciativa del grup Leader del Pallars-Ribagorça, s’ha estès amb posterioritat a 7 grups més, que treballaran conjuntament amb els següents espais naturals Parc Natural de l’Alt Pirineu, Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, Parc Natural del Cadi-Moixeró, Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, Parc Natural dels Ports, i Parc Natural de la Serra del Montsant. En cada cas, els diversos agents del territori s’han reunit i han debatut en taules de concentració, d’on ha sortit un pla d’acció.
 
Per exemple, en el cas Parc Natural del Pirineu s’ha elaborat un catàleg de productes turístics, en el del Parc Natural de la Serra del Montsant s’ha dissenyat activitats relaciones amb la tortuga mediterrània i el seu habitat, mentre que en els dels Ports s’ha agafat com a referencia la cabra hispànica.
 
 
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.

1  

Fitxers adjunts

Un moment de l'acte.

Un moment de l'acte.
JPG | 30