Conveni entre la Generalitat, ENDESA i INFOSA per soterrar la línia elèctrica de l'explotació salina situada al Parc Natural del Delta de l'Ebre

query_builder   13 novembre 2014 11:23

event_note Nota de premsa

Conveni entre la Generalitat, ENDESA i INFOSA per soterrar la línia elèctrica de l'explotació salina situada al Parc Natural del Delta de l'Ebre

Imatge Conveni

  • El cost d’execució del cable subterrani submarí es preveu que sigui de 800.000 euros.
  • Les parts han acordat que la Generalitat n’assumirà un 20% del cost, ENDESA el 30% i INFOSA el 50%.
  • L’objectiu d’aquest acord és conjugar un subministrament elèctric en les condicions necessàries per garantir el procés industrial i la protecció del medi ambient en relació amb el Parc Natural.

El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), Josep Maria Pelegrí, i el conseller d’Empresa i Ocupació (DEMO), Felip Puig, han signat avui un conveni amb el president de l’empresa Compañía Española de Investigación y Fomento Minero, SA (INFOSA), Feliu Sucarrats, i amb la directora general d’Endesa a Catalunya, Isabel Buesa, i el director de la zona de Catalunya Occidental d’Endesa, Rosario Zaccaria, per dur a terme la solució definitiva del subministrament elèctric a Infosa, responsable de l’explotació de les Salines de la Trinitat situades al Parc Natural del Delta de l’Ebre a Sant Carles de la Ràpita (Tarragona). Aquesta actuació consistirà en la substitució de l’actual línia aèria per un cable subterrani submarí, titularitat de l’empresa ENDESA.

La nova infraestructura es construirà en un termini de quatre mesos a partir del moment  que Endesa, que es responsabilitzarà de l’obra i serà la titular de la línia, disposi de tots els permisos i autoritzacions necessaris per a la seva execució. En total, la instal·lació del cable soterrani submarí suposarà una inversió de 800.000 euros, dels quals Infosa n’assumirà un 50%, Endesa un 30% i la Generalitat, el 20% restant. INFOSA és una de les principals salines productores de sal marina a Espanya i l’única salina marina de Catalunya, i produeix 80.000 tones anuals de sal marina cada any en les 970 hectàrees que explota.

El conseller d’Agricultura, Josep Ma Pelegrí, ha explicat la necessitat de l’Administració de donar resposta a problemes com aquest mitjançant la col·laboració públic-privada, així com amb la cooperació entre administracions, que ens ha de fer més eficaços a l'hora d’aportar solucions als problemes del territori.

Segons Pelegrí, “aquest conveni aporta una millora substancial a les condicions dels espais naturals i els hàbitats de les aus protegides de les Terres de l’Ebre i específicament d’una zona emblemàtica com és el Delta de l’Ebre, declarat Reserva de la Biosfera; es tracta d’uns espais i unes espècies que hem de protegir des del punt de vista de la conservació de la biodiversitat, però també des d’un punt de vista de l’atractiu paisatgístic a través de la millora d’aquest  patrimoni natural que també ha de servir per millorar la qualitat de vida i l'economia dels municipis que el tenen”.

Per la seva banda, el conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, ha remarcat que “el soterrament d’aquesta línia millorarà l’impacte paisatgístic i al mateix temps garantirà la viabilitat de les salines d’Infosa”. Puig ha apuntat que “estem davant d’una solució llargament esperada, que ens permet compatibilitzar l’impacte ambiental d’una infraestructura necessària i l’ajuda a una indústria perquè segueixi generant llocs de treball i creant riquesa”. El conveni demostra, segons el conseller, que “a Catalunya sabem trobar punts d’equilibri entre indústria i territori, entre activitat productiva i protecció ambiental”.

En l’actualitat, el subministrament elèctric a la salina es realitza a través d’una línia de 25 kV que travessa l’anomenada barra del Trabucador, un istme que ha estat declarat d’especial valor ecològic tant per l’Administració municipal com per l’autonòmica. Aquesta línia, que únicament alimenta la instal·lació esmentada, ha patit diversos desperfectes greus per efecte dels temporals que periòdicament afecten aquesta zona, situació que perjudica tant INFOSA, que no disposa d’un subministrament elèctric de qualitat, com ENDESA, per les dificultats que suposa afrontar reparacions de manera reiterada en espais protegits.

Amb aquest acord s’aconsegueix conjugar els interessos particulars i públics  concurrents, de manera que, d’una banda, INFOSA pugui disposar d’un subministrament elèctric en les condicions necessàries per garantir el seu procés industrial, i, d’altra banda, les administracions públiques competents vetllin per la protecció del medi ambient tant en relació amb la citada barra del Trabucador com en relació amb l’avifauna que habita aquesta zona.
 

4  

Fitxers adjunts

Conveni

Conveni
JPG | 4080

Conveni 2

Conveni 2
JPG | 1412

Declaracions conseller Puig

Declaracions conseller Puig
M4A | 293

Declaracions conseller Pelegrí

Declaracions conseller Pelegrí
M4A | 256

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined