El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha recordat avui “l’esforç científic, la capacitat d’estudi de la llengua catalana, la llengua castellana i el conjunt de les llengües romàniques d’Antoni Maria Badia i Margarit. Ha estat un científic de primeríssima magnitud. Ha estat, a més, al llarg de tota la seva vida, una persona extraordinàriament compromesa amb el català. Som molts els que hem aprofundit en el coneixement de la llengua gràcies a les seves obres”.
 
Mascarell ha afirmat que “li devem molt a Badia i Margarit. La seva tasca al llarg de tota la vida té molt a veure amb el moment de fortalesa interna pel qual ara passa la llengua, una llengua que s’ha modernitzat mitjançant persones com ell”. En aquest sentit, el conseller ha volgut “posar de relleu la seva feina com a docent, que ha fet que tota una generació actual de filòlegs el tinguin com a referent, i que ha actuat d’enllaç entre la generació de Pompeu Fabra i l’actual generació”.
 
“Ell ha estat una d’aquelles persones que va impulsar tots els mecanismes paral·lels i complementaris a la vida acadèmica, que començaven a configurar el sistema d’institucions de la llengua que actualment tenim. Aquells espais de recuperació de la llengua, de caràcter cívic, als quals ell aportava la seva manera de ser tranquil·la i convençuda al mateix temps. Va ser un catalanista insubornable i una magnífica persona.”
 
El fons documental d’Antoni M. Badia i Margarit es troba a la Biblioteca de Catalunya. Es tracta d’un fons format per la seva biblioteca personal i el seu arxiu documental, especialitzat en lingüística, filologia i gramàtica de les llengües romàniques, especialment del català i del castellà.
 
Antoni Maria Badia i Margarit va rebre la Creu de Sant Jordi l’any 1986, i la Medalla d’Or de la Generalitat l’any 2012.