Presentació del llibre "Obertura i reutilització de dades" públiques, de Martín Álvarez Espinar

Núria Bassols: "La llei de transparència esdevindrà una eina molt útil per treballar amb eficàcia i honestedat"

query_builder   17 novembre 2014 14:26

event_note Nota de premsa

Presentació del llibre "Obertura i reutilització de dades" públiques, de Martín Álvarez Espinar

Núria Bassols: "La llei de transparència esdevindrà una eina molt útil per treballar amb eficàcia i honestedat"

La directora del Programa de Polítiques de Transparència, Núria Bassols, ha afirmat que la futura llei de transparència esdevindrà una eina molt útil per treballar amb eficàcia i honestedat, durant la presentació del segon volum de la Col·lecció ‘Govern Obert’, Obertura i reutilització de dades públiques, de Martín Álvarez Espinar, que ha tingut lloc aquest migdia al Palau Robert.
palau robert
Núria Bassols ha fet esment  de la necessitat de refer la confiança dels ciutadans envers la política en un context marcat per molts casos de corrupció, apostant per eines com el Portal de la Transparència i les dades obertes, que afavoreixen la possibilitat d’impulsar el creixement econòmic i la investigació.
Al seu torn, l’autor del llibre i responsable de l’Oficina del W3C a Espanya i consultor en la Fundació CTIC, Martín Álvarez Espinar, ha assenyalat que amb les dades obertes s’aconsegueix millorar l’economia, la creació d’ocupació, la innovació, la creativitat, la democràcia i l’eficàcia de l’Administració Pública.
En aquest punt, ha remarcat que la Comissió Europea va publicar el 2011 un informe en el qual s’estudiava l’impacte econòmic de la reutilització gratuïta que parlava de 140.000 milions d’euros l’any, incloent-hi els negocis indirectes, i un impacte directe d’uns 40.000 milions anuals. Unes xifres significatives, al seu entendre, tenint en compte que ens trobem en una fase primerenca i que encara no s’ha explotat tota la potencialitat de la reutilització de les dades obertes.
Martín Alvarez també ha fer esment de l’evolució del model de l’ Open Data des de les administracions públiques, dels objectius que es volen assolir, del marc legal i d’una sèrie d’aplicacions exitoses en meteorologia, cartografia, prescripcions farmacèutiques que han utilitzat les dades obertes. També ha lloat la tasca que s’ha portat a terme des de la Generalitat en aquest àmbit.
D’altra banda, el director general d’Atenció Ciutadana i Difusió, Ignasi Genovès,  ha destacat que en el llibre trobarem respostes a les preguntes que ens fem sobre les dades obertes d’una manera entenedora, i ha destacat el prestigi internacional de l’autor. Genovès ha afirmat que la participació i la col·laboració de què parlen els Governs no tenen sentit sense la informació, fiable i ben estructurada, i l’obertura de dades.
La Col·lecció "Govern Obert", una iniciativa de la Generalitat de Catalunya, publica els treballs inèdits de destacats autors en aquestes temàtiques. L’objectiu és promoure el coneixement i el debat sobre un nou model de governança basat en la participació, la col·laboració, la transparència, les dades obertes i la rendició de comptes.
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined