• La reunió d’avui, celebrada en el marc del pla NEUCAT, ha servit per constatar que estan disponibles els mecanismes preventius de les organitzacions implicades en la gestió dels incidents i possibles emergències en cas de nevada important
 
  • En el dispositiu general per actuar davant una nevada important, coordinat per Protecció Civil, estan implicats sobretot els cossos operatius, els gestors públics i privats de carreteres i autopistes, i les empreses que gestionen la resta de serveis bàsics
 
  • La campanya de prevenció d’enguany prevista per Protecció Civil posa molt èmfasi en la informació, sensibilització i col·laboració de la població per tal d’evitar riscos i intervencions innecessàries en cas de nevades
 
  • També té un paper fonamental la planificació de totes les accions que s’haurien de dur a terme en cas d’emergències per nevades 
 
 
Protecció Civil de la Generalitat s’ha reunit avui a la seu del Departament d’Interior per posar en marxa el dispositiu de nevades per atendre una possible emergència i sobretot les possibles afectacions als ciutadans; i presentar les diferents novetats, tant de l’àmbit de planificació i sensibilització a la població, com del dispositiu operatiu.
 
La reunió s’ha celebrat en el marc del grup de treball del Pla especial d’emergències per nevades a Catalunya NEUCAT, que està format pels diferents cossos d’emergències (Mossos d’Esquadra, Bombers de la Generalitat, Sistema d’Emergències Mèdiques, Agents Rurals, Bombers i Protecció Civil de l’Ajuntament de Barcelona i Creu Roja) i també pels serveis d’infraestructures i empreses de serveis bàsics relacionades amb un episodi de nevades (Carreteres de la Generalitat, de l’Estat i de les Diputacions, Abertis Autopistes, Autema, Túnels del Cadí, Endesa, Gas Natural, FGC, Adif, Renfe i TMB, oficina Xarxa RESCAT, entre altres).
 
A la reunió, Protecció Civil ha presentat les novetats de la campanya de nevades de cara a l’hivern, que posa molt èmfasi en la informació, sensibilització i col·laboració de la població per tal d’evitar riscos i intervencions innecessàries en cas de nevades, així com també en els aspectes de planificació de totes les accions que s’haurien de dur a terme.
 
Protecció Civil de la Generalitat ha fet arribar als ajuntaments, consells comarcals, al Departament d’Ensenyament i a diferents organismes, els consells d’autoprotecció i el material infantil que hi ha relacionat amb les nevades, allaus, onades de fred, prevenció d’incendis forestals, ventades, consells per evitar intoxicacions i asfíxies amb calderes, escalfadors i generadors elèctrics, i que es pot trobar al web gencat.cat/interior/emergencies. A aquestes accions globals cal afegir les de Creu Roja que, com a novetat aquest any, ha adquirit nou material i ja ha iniciat accions de la seva campanya per a l’onada de fred i la grip.  
 
La reunió també ha servit per posar en comú els canvis del Pla especial d’emergències per a nevades a Catalunya NEUCAT pel que fa als aspectes de planificació.
 
Per la seva banda, l’Ajuntament de Barcelona ha elaborat cinc nous protocols d’intervenció en cas de nevades, amb fitxes d’actuació preventiva i de seguiment en cinc zones específiques de la ciutat i que s’emmarquen en el Pla NEUCAT.
 
Pel que fa a l’operatiu de nevades, aquest ha de servir per fer front i minimitzar les possibles conseqüències d’una gran nevada a la població; i es tracta d’un operatiu transversal amb l’objectiu de donar resposta davant totes aquelles necessitats i emergències que puguin sorgir durant els diferents episodis de nevades a qualsevol punt del país.
 
La part operativa afecta diferents empreses, organismes i cossos d’emergències de Catalunya que han d’actuar de forma coordinada davant situacions de risc per nevades i adoptar mesures de resposta ràpida i d’assistència, amb l’objectiu de minimitzar els efectes negatius que una gran nevada pugui provocar. Per aconseguir-ho, és bàsica la implicació directa dels gestors de carreteres i infraestructures ferroviàries, empreses de serveis bàsics, etc.
 
El dispositiu per a la campanya de nevades començarà a finals de tardor i finalitzarà a la primavera, i estarà coordinat des del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) de Protecció Civil de la Generalitat. Hi estan implicades les conselleries d’Interior, Benestar Social i Família, Ensenyament, Salut, Territori i Sostenibilitat i d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural; a més de la Delegació del Govern a Catalunya, les Diputacions, l’Ajuntament de Barcelona, i la Federació de Municipis de Catalunya, entre altres organismes.
 
Entre les novetats per aquesta temporada de nevades destaca la incorporació d’Abertis Autopistes a la Xarxa RESCAT, fet que permetrà la comunicació permanent entre el Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) de Protecció Civil de la Generalitat i el Centre de Control d’Abertis Autopistes. A més, Abertis Autopistes ja ha iniciat enguany l’ús de la xarxa RESCAT en els seus equips de camp en el tram de l’AP-7 des de Barcelona nord fins a la frontera francesa i ho anirà ampliant a la resta d’autopistes. Abertis Autopistes ha augmentat també aquest any el nombre d’efectius i de maquinària disponible a la zona de Girona i Tarragona.
 
Recentment s’ha incorporat també a la Xarxa RESCAT Gas Natural, que s’afegeix a la incorporació prèvia d’Endesa. D’aquesta forma, els gestors dels principals serveis bàsics que es poden veure afectats per una emergència estan connectats permanentment amb el CECAT de Protecció Civil a través de la xarxa RESCAT, independentment de la xarxa de telefonia mòbil i fixa.
 
La Creu Roja també està incorporada a la Xarxa RESCAT com un dels principals recursos de l’àmbit logístic per l’atenció a la població afectada i especialment a les persones acollides en cas d’evacuació o de tancament temporal de les carreteres. Als recursos de Creu Roja per atendre població acollida en emergència cal afegir les capacitats dels municipis i dels seus voluntaris de protecció civil, especialment els que en l’últim any han estat formats en les diferents edicions del curs d’acollida i atenció de població evacuada que Protecció Civil ofereix a  través de l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC).
 
Cal recordar que tots els municipis de Catalunya que no disposen de policia local també tenen la capacitat de connectar directament amb el CECAT de Protecció Civil directament via RESCAT. D’aquesta forma es garanteix la seva capacitat de transmetre incidències o peticions com ara maquinària per actuar en punts concrets afectats per una nevada.
 
D’altra banda, i per fer front a aquesta campanya de nevades, les empreses ferroviàries que operen a Catalunya i també els gestors de carreteres tant de la Generalitat com de l’Estat i les diputacions, tenen a punt els seus plans de mesures hivernals i els seus dispositius preventius (màquines llevaneus, magatzems de sal,...) per protegir les vies fèrries i les carreteres de les adversitats climàtiques.
 
Una altra novetat prevista pel dispositiu de nevades és la del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), que properament millorarà el web www.meteo.cat informació de predicció específica del Pirineu –valors específics de certes alçades i de zona d’esquí-, amb informació de refugis, punts d’interès i pistes d’esquí.
 
Durant la reunió d'aquest matí també s'han presentat el Pla d'Actuació del Grup d'Ordre, coordinat pel cos de Mossos d'Esquadra; i el Pla d'Actuació del Grup d'Avaluació, coordinat pel Servei meteorològic de Catalunya (SMC).
           
Per poder informar la ciutadania, tant pel que fa a la previsió de riscos com per advertir d’una emergència, Protecció Civil de la Generalitat disposa de diversos canals de comunicació, com pot ser l’enviament des del CECAT de missatges massius al mòbil (aplicació PUSH); l’enviament de comunicats via correu electrònic i missatges tant de veu com SMS als ajuntaments i altres organismes del pla NEUCAT; i també la difusió de missatges, incidències i consells d’autoprotecció a través dels compte de Twitter @emergenciescat i del Facebook (facebook.com/emergenciescat).
 
D’aquesta manera, es considera fonamental la conscienciació de la població en la necessitat de seguir els consells i recomanacions que davant una situació de risc donin les autoritats de protecció civil.
 
Amb aquest objectiu d’arribar al màxim a la ciutadania, Protecció Civil ha editat material adreçat als nens amb la finalitat que es puguin fer accions de difusió amb la col·laboració de totes les associacions de voluntaris de protecció civil de Catalunya (actualment n’hi ha 86 al registre del Departament d’Interior, amb prop d’un miler de voluntaris). Es tracta d’uns adhesius que permeten explicar als nens, mitjançant les imatges, consells d’autoprotecció davant el risc de nevades. El material es pot descarregar del web de Protecció Civil de la Generalitat.
 
Aquestes associacions de voluntaris de protecció civil, de dependència municipal, realitzen tasques de suport als municipis en matèria de protecció civil i col·laboren amb Protecció Civil de la Generalitat tant en l'àmbit de sensibilització com en l'operatiu en situació de risc o emergència.
 
Finalment, i pel que fa a la planificació de risc municipal, a Catalunya hi ha 397 municipis obligats a redactar el pla d’actuació municipal (PAM) per fer front a les nevades, dels quals el tenen fet 281 municipis. A banda, 551 tenen la recomanació de fer-lo, i el tenen fet 167. Aquesta és una eina necessària i molt important per als ajuntaments per poder donar una resposta ràpida i ben planificada davant una situació de risc.
 
 
 
 

2  

Imatges

Reunió d'avui sobre el dispositiu de nevades

Reunió d'avui sobre el dispositiu de nevades 4481

Una altra foto de la reunió d'aquest matí sobre el NEUCAT

Una altra foto de la reunió d'aquest matí sobre el NEUCAT 3573