Pelegrí i el cuiner Nandu Jubany durant la presentació
Pelegrí i el cuiner Nandu Jubany durant la presentació
 
La mitjana de consum de xai és de dues vegades l’any per persona, i el seu consumidor mitjà té 55 anys
 
Pelegrí afirma que cal entomar amb decisió els canvis que exigeix el consumidor

El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí ha inaugurat realitzat aquesta tarda a Sant Fruitós de Bages ( Bages) la jornada tècnica Descobreix el Xai i la seva cuina.
 
L’objectiu de la jornada, que s’emmarca dins del Pla de Recuperació de l’Oví i Cabrum impulsat pel Departament d’Agricultura i que ha comptat amb la col.laboració de la Fundació Oficis de la Carn, dirigida al col•lectiu de carnissers i cansaladers-xarcuters és donar a conèixer noves maneres d’especejar les canals d’oví per tal que en puguin treure’n millor rendibilitat.
 
Durant la jornada s’ha fet una presentació del receptari en el qual es dóna a conèixer les possibilitats culinàries que ofereixen els nous talls presentats per aquesta carn, especialment enfocades i pensades per un públic jove.
 
Pelegrí ha explicat que en els darrers anys el consum de xai ha sofert una davallada considerable. “La mitjana de consum de xai és de dues vegades l’any per persona, i el seu consumidor mitjà té 55 anys. Això vol dir que una de les carns més apreciades i estretament vinculades a la nostra cuina està vivint una davallada de consum molt profunda, sobretot entre els joves”, afirma el conseller.
Per aquest motiu, en el decurs de la jornada s’ha incidit sobre les bondats d’aquest tipus de carn i es parlarà de les seves propietats nutritives; es coneixeran noves maneres d’especejar la canal per treure’n millor rendibilitat i es proposaran noves maneres de cuinar aquesta carn, sobretot pensades per a un públic jove.
Segons el conseller, “hem d’entomar amb decisió els canvis que ens exigeix el consumidor, treballar nous formats, obrir noves vies de promoció, fer qualitat i traslladar una imatge de territori”. I també hem de ser capaços que “la gran distribució incorpori als seus lineals les noves i variades maneres de presentar el producte i facilitar-ne el consum”.
Pelegrí també s’ha referit al Pla de recuperació del sector oví i cabrum, presentat l’abril de 2013. Aquest pla, elaborat conjuntament amb el sector, ha permès identificar aquelles necessitats i prioritats que tenen les empreses d’oví i cabrum per revertir la tendència negativa que ha afectat aquest subsector durant les últimes dècades. De fet, el conseller ha explicat que aquesta jornada forma part del seguit d’accions planificades per permetre el creixement d’aquest sector.
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.

Novembre 2014