Protecció Civil de la Generalitat reforça la col·laboració amb la Comissió d'Emergències del Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya lliurant-li equips identificatius

query_builder   24 novembre 2014 13:23

event_note Nota de premsa

Protecció Civil de la Generalitat reforça la col·laboració amb la Comissió d'Emergències del Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya lliurant-li equips identificatius

 
  • S’han cedit 20 armilles que permetran al col·lectiu identificar-se com a col·laboradors de Protecció Civil en les emergències

 

  • La cessió de l’equipament es fa en el marc del conveni entre el Departament d’Interior i el Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya per la col·laboració en matèria de protecció civil i emergències
 
 
 

El Departament d'Interior ha formalitzat aquest migdia la cessió al Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya (TSCAT) de 20 armilles com a equips per a la identificació dels membres de la Comissió d'Emergències com a col·laboradors de Protecció Civil en emergències. Les armilles actuen, a més, com a equips de protecció individual d’alta visibilitat per les actuacions a l’exterior i porten la identificació de “Treballador Social” i “Col·laborador de Protecció Civil de la Generalitat”.

El director general de Protecció Civil, Jordi Aurich, ha destacat que “amb l’entrega d’aquestes armilles, Protecció Civil vol posar en valor la professionalitat de la tasca realitzada pels treballadors socials que col·laboren amb nosaltres en les emergències”.
 
Al seu torn, la degana del TSCAT, Núria Carrera, ha insistit que “compteu amb els treballadors socials per donar suport en tot allò que estigui al nostre abast”.
 
A l'acte, que ha tingut lloc a la sala de crisi del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya CECAT de Protecció Civil, també hi han participat el subdirector general de Coordinació i Gestió d’Emergències de Protecció Civil, Sergio Delgado; la cap del Servei de Logístic i Operativa Territorial de Protecció Civil, Rosa Mata; la responsable de la Comissió d'Emergències del TSCAT, Montserrat Mas, i una voluntària de la Comissió, Soraya Donoso.

La cessió d'armilles identificades com a ‘Treballador Social - col·laborador de Protecció Civil’ pretén donar resposta a un dels compromisos que el Departament d'Interior va assumir amb la signatura el passat juliol de 2012 del conveni amb el TSCAT per la col·laboració en matèria d'emergències i protecció civil.  Així, les armilles permetran identificar als membres del TSCAT que actuïn en emergències com a col·laboradors de Protecció Civil.

El conveni i projecte de col·laboració amb el TSCAT té com a objectiu reforçar la capacitat de Protecció Civil d'assistir a la població afectada en cas d'emergència, en especial als evacuats, assegurant la intervenció d'equips de treballadors socials degudament formats per actuar i donar resposta a les necessitats en matèria social d’una emergència. 
 
Per motiu del conveni el TSCAT ha desenvolupat tot un projecte propi de col·laboració en emergències amb la creació d’uns equips de guàrdia permanent per l’activació en emergències greus on calgui una atenció psicosocial i un suport emocional als afectats de la mà de Protecció Civil. Els escenaris d’actuació previstos són sobretot emergències amb múltiples víctimes (accidents de tren, d’autocar, aeronàutic, en actes massius etc) i també emergències que suposin l’evacuació massiva de població i l’habilitació d’espais d’acollida (organització i atenció psicosocial en aquests espais). També qualsevol emergència que pugui afectar a col·lectius especialment vulnerables (avis, nens, discapacitats, etc) o amb necessitats específiques des del punt de vista de la integració social (estrangers, col·lectius amb exclusió social, presons, etc.) Es respon així a les tendències detectades pels experts a nivell internacional ja que la necessitat d’assistència psicosocial a la població, diferenciada de l’assistència psicològica sanitària, es conclou a les anàlisis dels episodis recents de grans emergències amb múltiples víctimes. Entre d’altres es destaca com una assistència especialitzada in situ a la població afectada per l’emergència que permet minimitzar els danys psicològics a posteriori.
 
Els darrers anys, Protecció Civil ha format conjuntament amb el Col·legi Oficial de Treball Social, un equip de 87 professionals que a més de formació teòrica (sis sessions formatives del 2012 al 2014) han rebut formació pràctica participant en simulacres d’emergència de gran abast amb múltiples víctimes, i integrant-se amb la resta d’equips actuants en especial els de l’àmbit del grup logístic com Creu Roja o els voluntaris de protecció civil.
 
Les actuacions del TSCAT s'emmarquen en les funcions del grup logístic dels Plans d'emergència coordinats per Protecció Civil de la Generalitat i pels serveis de protecció civil municipals.
 
Aquest projecte s'emmarca en el desenvolupament els últims anys d'un robust sistema logístic de protecció civil per respondre a les emergències i garantir totes les necessitats de la població afectada per una emergència. En els propers anys s'espera continuar desenvolupant el grup d'emergències socials de Protecció Civil i establir altres línies de millora que reforcin l'atenció i protecció a la població afectada per una gran emergència.
 
En el marc d’aquesta col·laboració, el proper 29 de novembre tindrà lloc una Jornada organitzada pel Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya, amb l’assistència a la taula inaugural de la cap del Servei de Logística i Operativa Territorial (LIOT) de Protecció Civil, Rosa Mata.
 
 

1  

Imatges

Cessió de les armilles al TSCAT aquest matí

Cessió de les armilles al TSCAT aquest matí 2416

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined