El Parlament aprova la llei de l'impost als operadors de comunicacions electròniques per al foment de l'audiovisual

query_builder   26 novembre 2014 18:54

event_note Nota de premsa

El Parlament aprova la llei de l'impost als operadors de comunicacions electròniques per al foment de l'audiovisual

Foto posterior a l'aprovació de la llei de l'impost
  • Es preveu que la recaptació anual per aquest tribut sigui de 20,5 milions d’euros
  • El tribut tindrà una quota fixa de 0,25€/mes per cada connexió a internet que les operadores tinguin contractada a Catalunya
  • La llei estableix explícitament que els operadors no podran repercutir en el contribuent l’import de les obligacions tributàries
El Parlament de Catalunya ha aprovat la llei de creació de l’impost sobre la provisió de continguts per part de prestadors de serveis de comunicacions electròniques per al foment del sector audiovisual i per a la difusió cultural digital. La llei s'ha aprovat amb el suport dels grups de CiU, ERC, PSC, IC-V i CUP, i amb l'abstenció dels grups del PP i C'.
 
Aquest nou tribut és aplicable a les companyies operadores de serveis de comunicacions electròniques, amb una quota fixa de 0,25 euros/mes per cada contracte de connexió subscrit en el territori de Catalunya, ja sigui a través de la telefonia fixa o de dispositiu mòbil. L’objectiu d’aquest impost és fomentar la producció i la millora de la competitivitat del sector audiovisual català.
 
El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha afirmat que "això tindrà repercussió en el conjunt d'empreses del sector de l'audiovisual, que són moltes, en el conjunt que té a veure amb l'animació, d'empreses que tenen a veure amb la ficció, el documental, i indirectament amb el món de la música. I per tant, estem començant un procés que pugui conduir-nos a la reconversió del sector audiovisual com un dels més actius del país. La a producció, la distribució i l'exhibició necessiten suport. Amb l'impost aprovat avui, multipliquem per tres els diners disponibles per al sector".
 
L’impost no comportarà cap càrrega tributària a les persones que tenen contractat el servei d’accés als continguts existents en les xarxes electròniques de comunicació. Així el projecte estableix explícitament que els operadors no podran repercutir en el contribuent l’import de les obligacions tributàries en assenyalar a l’article 6.3 que «no pot exigir al contribuent l’import de les obligacions tributàries satisfetes d’acord amb l’establert a l’article 36.3 de la Llei de l’Estat 58/2003, de 17 de desembre, General Tributària». Serà l’Agència Tributària de Catalunya, el Departament de Cultura, i els òrgans competents en matèria de consum les entitats que vetllaran pel compliment d’aquest mandat, segons l’article 11.2 de la llei.
 
Es preveu que la recaptació anual per aquest tribut sigui de 20,5 milions d’euros. Aquests ingressos es sumaran a les dotacions pròpies que el Departament de Cultura destina a la indústria audiovisual.
 
El Govern considera que la creació d’aquest impost enfortirà i ajudarà a la producció pròpia audiovisual en la línia del que fan altres països europeus quan expressen l’excepció cultural per tal de defensar en positiu el seu llegat cultural i lingüístic, la seva economia i l’ocupació en el sector de l’audiovisual.
 
La recaptació d’aquest tribut de caràcter finalista, es destinarà a dotar:
 
a)    Els fons que per al foment de la indústria audiovisual de Catalunya, previstos a l’article 29 de la Llei del Cinema (Llei 20/2010, del 7 de juliol).
L’impost constituirà una nova font d’ingressos que ha de permetre impulsar la indústria cinematogràfica i audiovisual en la línia dels fons previstos a la Llei del Cinema de 2010.
  • Fons per al foment de la producció d’obres cinematogràfiques i audiovisuals
  • Fons per al foment de la distribució independent
  • Fons per al foment de l’exhibició
  • Fons per al foment de la difusió i la promoció de les obres i la cultura cinematogràfiques
  • Fons per al foment de la competitivitat empresarial
 
 
b)    Fons per a la difusió cultural digital (art.14 de la llei)
Es considera convenient crear un Fons per a la difusió cultural digital, per a projectes o actuacions que permetin crear continguts culturals digitals i permetin fer-los accessibles al públic per mitjà de polítiques de digitalització.

2  

Fitxers adjunts

Foto posterior a l'aprovació de la llei de l'impost 1

Foto posterior a l'aprovació de la llei de l'impost 1
JPG | 4844

Foto posterior a l'aprovació de la llei de l'impost 2

Foto posterior a l'aprovació de la llei de l'impost 2
JPG | 4740

undefined
undefined
undefined
undefined