Creació de noves poblacions a partir dels exemplars nascuts en captivitat: més de 500 nous exemplars alliberats
Durant aquests primers anys del programa s’han obtingut més de 1.000 larves. Aquests resultats han permès portar a terme uns primers alliberaments d’exemplars. Fins a l’actualitat, s’han alliberat un total de 573 exemplars (431 en la població occidental i 142 en l’oriental). Les prospeccions portades a terme en les noves poblacions creades a partir dels exemplars del programa de cria han permès constatar la supervivència dels exemplars alliberats altres anys. Tot i que es fa difícil avaluar el percentatge, els resultats són prou esperançadors. S’ha observat que els exemplars recapturats presentaven unes bones condicions físiques, s’ha detectat alguna femella amb presència d’oòcits a la cavitat celòmica i fins i tot s’ha vist una còpula entre dos dels exemplars alliberats.
Per tal de testar noves metodologies d’alliberament, enguany es va decidir alliberar larves de menys d’un any. Tot i que la mortalitat al camp és més elevada que en els centres de cria, a causa de diversos factors com la disponibilitat d’aliment o la presència de depredadors, pot ser que les que sobrevisquin s’adaptin millor que els exemplars que han passat uns anys en condicions artificials abans de ser alliberades. El poc coneixement que es té sobre les tècniques d’alliberament d’aquesta espècie i d’altres amfibis en general fa necessària una investigació constant per part dels tècnics que porten a terme el projecte.
El tritó del Montseny, una de les espècies més amenaçades
El descobriment l'any 2005 del tritó del Montseny va suposar la trobada d'una nova d'espècie d'amfibi a Europa. Aquesta és una espècie biogeogràficament exclusiva de Catalunya i, encara més, del del Massís del Montseny. Això el fa especialment interessant, ja que és l’únic vertebrat exclusiu de Catalunya i també el més amenaçat de tot el Principat.
La població total no supera els 1.500 exemplars adults i la seva àrea de distribució és inferior als 10 km2 i dividida en dos nuclis totalment aïllats entre ells. La seva situació de risc d’extinció tant extrema, amb una població molt reduïda i una àrea de distribució molt petita i fragmentada en dos nuclis poblacionals, ha fet que el tritó del Montseny sigui catalogat com “En perill crític d’extinció” per la UICN.
Per garantir el futur de l’espècie, s’està treballant en un pla de conservació conjunt entre la Generalitat de Catalunya, les Diputacions de Barcelona i Girona, i el Museu de Granollers, que inclou accions de gestió de l’hàbitat, seguiment de l’evolució de les poblacions i un programa de cria en captivitat.