La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) ha participat aquest matí a la I Jornada ‘La intervenció social en situacions d’emergències i/o catàstrofes’ organitzada per la Comissió d’Emergències i Catàstrofes del Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya (TSCAT).
La jornada anava dirigida als professionals del Treball Social i altres professionals del camp social que han participat o tenen interès en conèixer què es l’atenció social en emergències i/o catàstrofes, i com és la intervenció social en situacions d’alt impacte emocional.
La cap del Servei de Logística i Operativa Territorial de Protecció Civil, Rosa Mata, ha estat la convidada a la inauguració de les jornades, juntament amb la degana del TSCAT, Núria Carrera; i la coordinadora del Projecte d’Emergències del TSCAT, Montserrat Mas.
Rosa Mata, en la seva intervenció, ha destacat la importància de la intervenció social en les emergències per fer front a les necessitats de les persones afectades, més enllà dels ferits o atrapats, que són especialment crítiques pel que fa a garantir una atenció adequada i una recuperació en la fase post-emergència. La cap del Servei de Logística i Operativa Territorial ha explicat les accions fetes fins ara des de Protecció Civil per a desenvolupar el projecte de col·laboració amb el TSCAT per disposar d’equips de Treballadors Socials a punt per participar en les emergències en el marc de les funcions logístiques i d’atenció a la població que coordina. Ha destacat igualment la bona sintonia i grau d’implicació del TSCAT amb Protecció Civil.
A l’acte hi ha hagut dues conferències: ‘La intervenció social en el context d’emergències i/o catàstrofes’ a càrrec d’Ángel L. Arricivita, treballador social i expert en atenció social en grans emergències; i ‘Com promoure la resiliència. Factors de risc i de protecció’, a càrrec de Rosa Mateu, professora del departament d’Educació de la Universitat Jaume I de Castelló.
Per acabar s’ha fet una taula rodona sobre ‘Gestió de les respostes i necessitats en les persones afectades en una emergència des de la perspectiva biopsicosocial’.
Recordar que aquesta mateixa setmana, el departament d’Interior va cedir al Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya (TSCAT) 20 armilles com a equips per a la identificació dels membres de la Comissió d'Emergències com a col·laboradors de Protecció Civil en emergències.
La cessió d'armilles identificades com a ‘Treballador Social - col·laborador de Protecció Civil’ pretenia donar resposta a un dels compromisos que el Departament d'Interior va assumir amb la signatura el passat juliol de 2012 del conveni amb el TSCAT per la col·laboració en matèria d'emergències i protecció civil. Així, les armilles permetran identificar als membres del TSCAT que actuïn en emergències com a col·laboradors de Protecció Civil.
El conveni i projecte de col·laboració amb el TSCAT té com a objectiu reforçar la capacitat de Protecció Civil d'assistir a la població afectada en cas d'emergència, en especial als evacuats, assegurant la intervenció d'equips de treballadors socials degudament formats per actuar i donar resposta a les necessitats en matèria social d’una emergència.
Els darrers anys, Protecció Civil ha format conjuntament amb el Col·legi Oficial de Treball Social, un equip de 87 professionals que a més de formació teòrica (sis sessions formatives del 2012 al 2014) han rebut formació pràctica participant en simulacres d’emergència de gran abast amb múltiples víctimes, i integrant-se amb la resta d’equips actuants en especial els de l’àmbit del grup logístic com Creu Roja o els voluntaris de protecció civil.
Les actuacions del TSCAT s'emmarquen en les funcions del grup logístic dels Plans d'emergència coordinats per Protecció Civil de la Generalitat i pels serveis de protecció civil municipals.