Protecció Civil de la Generalitat manté la demanda d'extremar la precaució a prop de rius i rieres i del front marítim

query_builder   30 novembre 2014 21:33

event_note Nota de premsa

Protecció Civil de la Generalitat manté la demanda d'extremar la precaució a prop de rius i rieres i del front marítim

 • En general, els rius presenten cabals amb tendència estable o decreixent però encara molt elevats a moltes zones.
 • L’ampliació del període d’afectació per les pluges podria tornar a fer que els cabal repuntin puntualment
 • Adif informa que s’estan produint filtracions a l’estació de l’AVE de Girona i es suspèn la circulació des de Barcelona a Figueres
 • Un comboi de l’AVE que estava a l’estació ha hagut de ser evacuat
 • Davant l’acumulació d’aigua es recomana no estacionar el vehicle a rieres ni circular a prop de zones inundables i consultar les incidències viàries abans dels desplaçaments 
 • A prop del mar, ports i espigons, respecteu la senyalització i no us hi acosteu, ja que les onades podran ser molt fortes
 • El risc per acumulació de pluja continua sent important
 
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) manté activada l’Alerta del Pla Especial d’Emergències per Inundacions a Catalunya INUNCAT per l'estat dels rius amb cabals encara elevats a les comarques de Girona, la Catalunya Central i gran part de les comarques del litoral i prelitoral i per la previsió de més pluges abundants que manté el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), afegint el litoral de Tarragona durant el vespre i i el nord-est del país durant la matinada. Els rius en general presenten cabals amb tendència decreixent però encara força elevats. L’ampliació de la previsió de pluges poden fer augmentar els cabals, de nou, i provocar inundacions en zones properes a les seves lleres. Es mantenen diverses incidències provocades per les pluges.
 
Les previsions en relació a la intensitat de pluja es mantenen i amplien la seva afectació durant el vespre/nit a Tarragona i durant la matinada a la zona nord-est de Catalunya. Les precipitacions aniran acompanyades localment de tempestes.
 
Pel que fa a l’acumulació es manté la previsió d’afectació al nord-est del país amb màxima afectació a l’Alt Empordà on a Cabanes i Espolla s’ha superat el llindar amb 180l/m2 i 100l/m2 en 24h, respectivament. En l’acumulat de tot l’episodi es podran acumular més de 200l a l’Alt Empordà, a la Garrotxa i al Ripollès 
 
Es preveu que la finalització de l’episodi tingui lloc a la matinada.
 
Estat de la Mar
També es manté la previsió fins a principis de setmana. Es pot superar el llindar d’onades per sobre els 2’5m a tot el litoral del país amb mar de fons de l’est i nord-est. De cara a demà baixarà la intensitat del fenomen al litoral central i sud tot i que, s’intensifica a la zona de l’Empordà i la Selva amb onades que poden superar els 4m d’alçada. El valor màxim de les onades podrà arribar als de 6m. A diversos municipis de la meitat nord de la costa calatana s'han produït anegacions de les zones més properes a la costa per efecte de la mala mar i en especial en els punts de desguàs de rius i rieres, com ara a Cadaqués o al Port de la Selva.
 
Cabals i embassaments
Pel que fa a la situació de rius i rieres, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha informant que el Ter a Torroella, el Llobregat a Sant Joan Despí i la Muga a Castelló d’Empúries estan reduint el seu cabal, si bé encara són elevats i es mantenen dins dels llindars d’alerta.
 
Pel que fa al Ter a Ripoll i Sant Joan de les Abadesses, la tendència és a la reducció del cabal encara que són també molt elevats. En el cas del Ter a Ripoll encara està per sobre del nivell de perill. Puntualment i per causa de les pluges intenses però de curta durada, momentàniament es pot revertir alguna tendència com al Foix i al Besòs, però seran tendències puntuals i un cop passada la pluja tornaran a la recessió.  
 
Tots els punts del riu Llobregat es troben dins dels llindars de normalitat (Guardiola, Súria i Castellbell i el Vilar), només Sant Joan Despí està en el nivell de perill però reduint el cabal.  
Finalment, l’embassament de Susqueda es troba molt a prop de la cota de sobreeiximent i això farà que augmentin els cabals del riu Ter entre la Cellera de Ter i Torroella. 
D'altra banda, el Siurana, al Priorat, ja es troba normalitzat.
 
Protecció Civil des del Centre de Coordinació d'Emergències de Catalunya (CECAT) ha informat puntualment als municipis sobre l'evolució dels cabals de lleres i desembassaments, per tal que puguin realitzar els tancaments de zones inundables allà on sigui necessari i prenguin mesures preventives per evitar incidències així com la vivilància del cabals de rius i rieres per detectar possibles desbordaments de forma anticipada.
 
Incidències
La Direcció General de Protecció Civil ha emès una Prealerta del pla d’emergències en el transport de passatgers FERROCAT. Segons ha informat Adif, s’estan produint filtracions a l’estació de l’AVE de Girona i s’ha suspés la circulació de trens d’alta velocitat entre Barcelona i Figueres. Un comboi de l’AVE que estava a l’estació ha hagut de ser evacuat i els passatgers seran traslladats fins a Barcelona en un tren de mitja distància.
 
El telèfon d’emergències 112 ha rebut des de les 18 hores fins les 20 hores 259 trucades. En el que portem de llevantada l’acumulat de trucades puja a 2.062. De les trucades rebudes pel 112 destaquen per comarques: Alt Empordà 480, Vallès Occidental 191, Barcelonès 189, Maresme 125, Vallès Oriental 95, Baix Llobregat 86, Bages 80, Gironès 69, Selva 65 i Anoia 53. Pel que fa a municipis Figueres 274, Barcelona 113, Vilafant 76, Sant Cugat del Vallès 50, Sabadell 41, Vilamalla 31, Hospitalet del Llobregat 31, Sant Vicenç de Castellet 28, Santa Maria de Palautordera 28 i Badalona 25.  
 
De les trucades rebudes al 112 que han estat derivades als cossos operatius, els Bombers de la Generalitat han atès, Els Bombers de la Generalitat han atès, des de les 20 hores d’ahir i les 20 hores d’avui diumenge, un total de 730 serveis relacionats amb la pluja i el vent.
Per regions d’emergències (RE) els serveis s’han distribuït de la següent manera:
 • RE Girona: 432 serveis
 • RE Lleida: 41 serveis
 • RE Tarragona: 43 serveis
 • RE Metropolitana Nord: 116 serveis
 • RE Centre: 26 serveis
 • RE Metropolitana Sud: 57 serveis
 • RE Terres de l’Ebre: 15 serveis
Cal destacar que aquestes darreres hores els serveis s’han desplaçat cap a les comarques de Barcelona: el Vallès Occidental, el Maresme, el Baix Llobregat i el Barcelonès. Cap servei de destacat. En aquests casos, els Bombers han estat alertats per retirar arbres o elements estructurals de la via pública que estaven a punt de caure o havien caigut, i també per resoldre problemes derivats de la pluja com l’acumulació d’aigua. 
 
A les comarques de la demarcació de Girona el nombre de serveis ha disminuït notablement. Els efectius han aturat, al voltant de les 18.00 hores, la recerca de la dona de 20 anys que aquest migdia hauria caigut a la riera del Llierca, a la zona de Sadernes. Està previst que demà al matí, a partir de les 08.30 hores, es reprenguin les tasques de recerca. El dispositiu estarà format pels efectius subaquàtics i de muntanya dels GRAE (Grup d’Actuacions Especials) i l’helicòpter dels Bombers de la Generalitat, efectius de la Unitat d’Intervenció en Muntanya dels Mossos d’Esquadra, a més de sanitaris del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM)  
 
D’altra banda, aquesta tarda efectius dels Bombers de la Generalitat (que han desplaçat tres dotacions) coordinats amb el SEM i l’Hospital de Figueres, han desallotjat preventivament el centre de la Fundació Altem a Far d’Empordà. Els 19 residents i els cuidadors han estat traslladats a un pavelló que s’ha habilitat a l’Hospital de Figueres. 
 
Els voluntaris de protecció civil de diferents municipis segueixen fent accions preventives en retens de nit per vigilar els nivells de les lleres dels rius, senyalitzar zones de risc o atendre incidències com ara la retirada d’arbres, d’objectes o l’evacuació d’aigua acumulada en via pública.
 
El Servei Català de Trànsit informa que en aquests moments hi ha diverses vies afectades per la pluja, que resten tallades per inundacions o en les que es demana precaució per esllavissades i bassals d’aigua, la majoria d’elles a la demarcació de Girona:
 
 • A la C-25 entre Santa Coloma de Farners i Vilobí d’Onyar (precaució per petites esllavissades i accidents, efectius treballant)
 • A la N-II entre Caldes de Malavella i Girona (cautela per un gran nombre de bassals d’aigua)
 • C-252 Far d'Empordà i Figueres (inundades i tallades)
 • C-31 Vilamalla (inundada i prohibida la circulació a turismes)
 • GIP-5129 Vilafant (inundada i tallada)
 • GIV-6219 Siurana (inundada i tallada)
 • GIV-6226 Garrigàs (inundada i tallada)
 • GIV-6043 Castelló d’Empúries (inundada i tallada)  
Altres vies amb problemes són: C-1411b a Manresa (inundada i tallada). 
Per saber l’estat del trànsit consulteu el web d’incidències de l’SCT: http://www.gencat.cat/transit/marcit_n.htm i a Twitter @transit.
Plans d’emergència activats
Els municipis següents mantenen el seu Pla d’Actuació Municipal (PAM) per inundacions
 • Fase d’emergència: Vilafant i Figueres.
 • Fase d’alerta: en zona d’alerta: Calafell, Castelldefels, Santa Maria de Palautordera, Sant Quirze del Vallès, Peralada, Tremp, Cardona, Llançà, Vic, Sallent, Castellbell i el Vilar i Sant Vicenç de Castellet. 
Barcelona manté el seu pla d’actuació municipal en alerta per estat de la mar. 
 
El Centre de Control de BCASA manté en fase d’inundació parcial el pla d’emergència del Parc Fluvial del Besòs.
 
Davant les previsions que indiquen que l’episodi es podria allargar i ampliar durant la propera matinada, Protecció Civil demana a la ciutadania que respecti tots els tancaments d’accessos al litoral, platges, passeig marítim, espigons,... evitar travessar guals i punts baixos sota carreteres i ferrocarrils quan hi ha tempesta o acumulacions d'aigua, i aprofitar les hores de treva per retirar fulles i objectes que dificultin el drenatge.
 
Les persones i/o col·lectius que tinguin previstes activitats a l’aire lliure cal que prevegin un pla alternatiu en un espai tancat lluny de zones inundables i de rius i rieres i preferiblement en zones elevades.
 
L’alerta del pla INUNCAT, activada des del passat dijous al matí, preveu l’activació preventiva dels serveis municipals (brigades, policies locals, voluntaris de protecció civil...), empreses de serveis bàsics i activitats vulnerables, cossos d’emergències i seguretat, per tal de poder reaccionar el més ràpid possible i minimitzar al màxim els efectes i situacions de risc que puguin derivar d’aquest episodi. Alhora, també s’han pres mesures preventives en alguns punts com el tancament d’accessos i senyalització de zones inundables.
 
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined