• Avui i demà es poden donar onades superiors als 4 metres (mar brava) a l'Empordà amb mar de fons del nord
  • A la resta de la meitat nord del litoral català i les Terres de l'Ebre les onades podran superar els 2,5 metres  (maregassa)
  • Des de Protecció Civil es demana extremar les precaucions a prop de la costa i evitar l'accés als punts del litoral afectats pel fort onatge o als llocs on les onades trenquin amb força
  • Els cabals dels rius comencen a normalitzar-se però encara es mantenen valors d'alerta al Ter, la Muga i la part baixa del Llobregat
  • D'altra banda, el pla PROCICAT es troba en Prealerta per la previsió de forts vents de component nord durant el dia a la meitat nord del país
  • El dispositiu de recerca activat ahir per l’avís d’una dona de 20 anys que va caure a la riera del Llierca ha localitzat, aquest matí, un cos pendent d'identificar
 
 
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) manté activada l'Alerta del Pla especial d'emergències per inundacions a Catalunya INUNCAT pel cabal encara elevat d'alguns rius i per la previsió del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) que hi hagi fort onatge avui i demà a les comarques de l'Alt i Baix Empordà.
 
Segons ha informat l'SMC, per avui dilluns i demà dimarts es preveuen onades de més de 4 metres d'alçada (mar brava) amb mar de fons de nord, a les comarques de l'Alt i Baix Empordà. A la resta de la meitat nord del litoral català i les Terres de l'Ebre es preveuen onades de més de 2.5 metres d'alçada (maregassa), amb mar creuada al litoral sud i de nord-est la resta. De cara a dimecres, es preveu que les onades només afectin les comarques de l'Alt i Baix Empordà fins a migdia, amb mar de fons de nord.
 
 
Situació hidrogràfica
 
Segons ha informat l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), en general els cabals als rius s'han normalitzat i tenen tendència a la baixa, excepte en el cas del Ter, la Muga i del Llobregat a Sant Joan Despí on els cabals encara estan en nivell d'alerta i encara poden tenir tendència a l'increment. L'ACA ha informat que ja ha començat a disminuir el cabal de sobreeiximent a Susqueda, i durant les properes hores s'anirà reduint progressivament el cabal a tot el Ter. A Torroella ha passat la primera punta però s'espera que torni a pujar durant les properes hores. A més, hi ha una pujada transitòria al Llobregat a Sant Joan Despí que manté el riu per sobre del nivell de perill.
 
D'altra banda, l'embassament de la Baells continua alliberant aigua. El sistema d'embassaments Sau-Susqueda-Pasteral està alliberant de l'ordre dels 470 m3/s que s'anirà reduint gradualment durant el dia a mesura que minvin les entrades del Ter a l'embassament de Sau.
 
L'embassament de Foix encara sobreïx però amb cabals dins dels llindars de normalitat i es preveu que ho deixi de fer durant les properes hores.

Per últim, els embassaments de Boadella, Sant Ponç, La Llosa del Cavall i Siurana no alliberen cabals relacionats amb l'episodi sinó cabals ordinaris de gestió.


Incidències
 
El dispositiu de recerca format per una vintena d'efectius dels Bombers de la Generalitat i dels Mossos d'Esquadra activats per l'avís ahir d'una dona de 20 anys que va caure a la riera del Llierca ha localitzat, aquest matí, el cos de la jove. El cos ha estat localitzat a l'aigua a la zona de la Riera de Sant Aniol i ja ha estat rescatat i posat a disposició de la policia judicial.
 
Al municipi de Castellbell i el Vilar es manté el subministrament d'aigua potable mitjançant camions cisternes per part de la companyia d'aigües. El cabal elevat del riu Llobregat dificulta des d'aquest matí la captació d'aigua al riu.
 
Es manté l'afectació al servei AVE de Girona a direcció França en motiu de l'acumulació d'aigua a l'estació de Girona.
 
Les trucades al telèfon d'emergències 112 relacionades amb l'episodi dels darrers dies han anat clarament a la baixa des de la mitjanit i sobretot des del matí i ara són poc significatives. Així, en tot l'episodi i fins a les 14.00h el telèfon 112 ha atès 2.639 trucades, un terç concentrades a comarques de la demarcació de Girona, sobretot a l'Alt Empordà (545 trucades), Gironès (231) i de la Selva (102). També s'han rebut moltes trucades (261) des del Vallès Occidental i 216 des del Barcelonès. Les ciutats des de les quals s'han rebut més trucades al 112 són Figueres (290), Barcelona (130) i Girona (109).
 
De totes les trucades a emergències, se n’han derivat un 52,7% a les diferents policies (Mossos d’Esquadra i policies locals) i un 46,1 als serveis de bombers (Bombers de la Generalitat i Bombers de Barcelona).
 
Els Bombers de la Generalitat han atès, des de les  vuit del matí d’avui i fins a les dues del migdia, 68 serveis relacionats amb la pluja i el vent. Per regions d’emergències (RE) els serveis s’han distribuït de la següent manera:
 
- RE Girona: 28 serveis
- RE Metropolitana Nord: 24 serveis
- RE Metropolitana Sud: 7 serveis
- RE Tarragona: 4 serveis
- RE Centre: 4 serveis
- RE Terres de l’Ebre: 1 serveis
- RE Lleida: Cap servei
 
Així, des de divendres al matí, els Bombers de la Generalitat han atès 1.242 serveis relacionats amb les conseqüències de la llevantada. Val a dir que les actuacions que s’estan duent a terme avui  són residuals, sobretot tasques de neteja de calçada, retirada de branques i objectes caiguts a la via , esgotaments de baixos i soterranis inundats.
 
El Servei Català de Trànsit (SCT) informa que en aquests moments hi ha diverses vies locals de l'Alt Empordà restringides per inundacions: la C-252 a Far d'Empordà i Figueres, la GIP-5129 a Vilafant, la GIV-6226 a Garrigàs i la GIV-6301 a Ventalló. A més, a la demarcació de Girona, a la N-II a Fornells de la Selva s'han tallat els accessos per accedir a la N-II antiga. A la demarcació de Barcelona, estan restringides per inundació de la calçada la C-1411b a Manresa. A la B-402 a la Pobla de Lillet se circula a través de pas alternatiu com a conseqüència d'unes esllavissades.

Convé destacar que continua anul·lat el carril ràpid de la C-58 entre Vacarisses i Viladecavalls per evitar accidents en aquest tram amb meteorologia adversa, una mesura que disposa l'SCT en coordinació amb els Mossos d'Esquadra.

L'SCT recomana als usuaris que circulin amb pluja que segueixin aquests consells per tal d'evitar accidents:
·       
Reduir la velocitat atès que l'aigua a l'asfalt i la reducció de la visibilitat augmenten el risc de perdre el control del vehicle
Augmentar la distància de seguretat per tenir més espai de frenada.
En cas de patir hidroplanatge: no s'ha de frenar ni accelerar
Frenar i maniobrar amb suavitat per no bloquejar les rodes
En cas d'haver de travessar un bassal gran: circular amb primera, lentament i un cop passat comprovar l'eficàcia dels frens.


Plans d'emergència municipals per inundacions
 
El següents municipis mantenen activat en fase d'Emergència el seu PAM: Figueres.

El següents municipis mantenen activat en fase d'Alerta el seu PAM: Calafell, Castelldefels, Santa Maria de Palautordera, Peralada, Tremp, Cardona, Llançà, Verges, Vic, Sallent, Castellbell i el Vilar, Sant Vicenç de Castellet i Girona.

Pel que fa al Parc fluvial del Besòs, el centre de control BCASA ha confirmat la situació de fase de Pre-Alerta del Pla d'emergència del Parc fluvial del Besòs degut a la crescuda del cabal del riu.
 

Forts vents
 
Protecció Civil manté en fase de Prealerta el Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT per la previsió de l'SMC de forts vents de component nord a les comarques de la meitat nord de Catalunya. Els vents s'aniran desplaçant cap al nord-est al llarg del dia i les comarques del Montsià i el Baix Ebre també es veuran afectades cap al vespre.

Durant la nit, matinada i matí de demà dimarts 2 de desembre, el fenomen es concentrarà a les comarques de Girona, en especial a l'Alt Empordà. No es descarta que pugui afectar cotes altes del prelitoral de Tarragona. Es preveu una distribució geogràfica del fenomen de caràcter local dins la zona avisada. Les ratxes més fortes s'assoliran a cotes elevades.