• El conseller Germà Gordó i el president del Consell, Alfonso Lluzar, han estat els encarregats de rubricar aquest acord
 
  • Justícia consolida, des de gener de 2014, una nova línia de col·laboració amb col·legis professionals del món de l’economia i l’empresa
Departament de Justícia

El conseller de Justícia, Germà Gordó, i el president del Consell de Col·legis Oficials de Gestors Administratius de Catalunya, Alfonso Lluzar, han signat aquesta tarda un conveni de col·laboració per impulsar i difondre la mediació a Catalunya. Mitjançant aquesta signatura, el Consell de Col·legis de Gestors Administratius de Catalunya es compromet a desenvolupar les funcions que, com a col·legi professional en l’àmbit de la mediació, estableix la Llei.

 

Entre les diverses funcions que tenen encomanades, han de gestionar el registre de persones mediadores que hi estiguin col·legiades i comunicar-ne les altes i baixes al Centre de Mediació de Dret Privat de Catalunya; proposar al Centre de Mediació la persona mediadora quan les parts s’adrecin al col·legi professional i dur a terme la formació específica i declarar la capacitació de les persones mediadores.

 
El Centre de Mediació de Dret Privat de Catalunya ha de fer el seguiment de les actuacions de col·laboració que es duguin a terme en el marc d’aquest Conveni, que s’estableix per a tot l’any 2014 i es pot prorrogar de forma automàtica en els anys successius.
 
El Col·legi de Gestors Administratius es troba, per la naturalesa de les funcions dels seus col·legiats, en una posició privilegiada per a la detecció dels conflictes que es produeixen en l’entorn de les petites empreses i dels treballadors autònoms.
 
Catalunya, pionera en la mediació
 
Catalunya va ser la primera comunitat autònoma que va aprovar una llei de mediació familiar l’any 2001, la qual va ser un referent per a altres iniciatives autonòmiques, que, des d’aleshores, van aprovar les seves lleis. La Llei de mediació familiar 1/2001 es limitava a les solucions de conflictes en situacions de crisi de convivència de les parelles, en cas de ruptura, separació o divorci.
 

L'any 2009 es va aprovar la Llei 15/2009 en l’àmbit del dret privat, també pionera a l’Estat espanyol, que, d’una banda, ampliava l’objecte de la mediació a qualsevol conflicte en l’àmbit de la persona i la família i, de l’altra, estenia l'objecte de la mediació a la mediació civil en aquells casos en què es produeix una ruptura de la comunicació personal entre les parts quan aquestes han de mantenir relacions en el futur, com ara conflictes entre associacions i fundacions, en la convivència ciutadana i veïnal, en l'àmbit de la propietat horitzontal, etc.

 

Des del mes de gener de 2014, el Departament de Justícia ha consolidat la incorporació de col·legis professionals que representen professionals del món de l'economia i l'empresa, com són els col·legis d'economistes, de censors jurats de comptes, d'administradors de finques, d'administradors de la propietat immobiliària i de gestors, ampliació que ha permès comptar amb la col·laboració d'altres agents més enllà dels que tradicionalment intervenien en la mediació.

1  

Imatges

Departament de Justícia

Departament de Justícia 582