Protecció Civil posa en alerta el Pla PROCICAT per la previsió de vent molt fort demà, especialment a cotes altes i mitjanes

query_builder   8 desembre 2014 12:36

event_note Nota de premsa

Protecció Civil posa en alerta el Pla PROCICAT per la previsió de vent molt fort demà, especialment a cotes altes i mitjanes

La previsió indica que demà bufarà molt fort, sobretot a la part central del dia, quan es preveu que es puguin superar les ratxes de 125 km/h en cotes elevades del Pirineu, Prepirineu,i podent arribar a aquests valors també a cotes mitjanes - altes del prelitoral i de la Catalunya Central.
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) ha activat en ALERTA el Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT, d'acord amb les darreres previsions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), que indiquen que a partir d'aquest vespre i, especialment, demà bufarà vent molt fort a tot el territori amb especial intensitat a cotes altes del Pirineu i Prepirineu però també a les cotes mitjanes de tot el territori.

Segons la previsió de l'SMC, es preveuen forts vents de component nord a partir d'aquest migdia que podrien provocar ratxes màximes superiors a 90 km/h, al Pirineu, Prepirineu i a partir de la tarda s'incrementaria en intensitat afectant també al terç sud del país i l'Empordà. La previsió indica que la intensitat anirà creixent a partir del vespre i el fenomen serà especialment intens i extens durant tot el dia de demà des de primeres hores del matí i fins al vespre, sobretot a la part central del dia, quan es preveu que es puguin superar les ratxes de 125 km/h en cotes elevades del Pirineu, Prepirineu i podent arribar a aquests valors també a cotes mitjanes - altes del prelitoral i de la Catalunya Central.
 
A la resta del territori, inclòs tot el litoral i l'àrea metropolitana de Barcelona, i amb l'excepció de les comarques de Lleida (Segrià, Garrigues, Pla de l'Urgell i l'Urgell), es preveu que es puguin superar els 90 km/h a cotes mitjanes (a l'entorn dels 700 m).

L'episodi tindrà una afectació extensa i generalitzada a la pràctica totalitat del país, segons la previsió, i amb molta intensitat al Pirineu i Pre-Pirineu, a la zona del Montseny i altres serralades del territori. També es deixarà notar amb intensitat als punts més elevats de l'àrea metropolitana de Barcelona podent-se superar amb facilitat cops de vent de 60 - 70 km/h a zones urbanes de tot el litoral i prelitoral.

El vent bufarà de component nord i es preveu que les ratxes més fortes s'assoleixin a les cotes més elevades on es podrà produir el fenomen del torb per la neu que pot caure.

Protecció Civil de la Generalitat ha comunicat als municipis que cal que reforcin la seguretat dels esdeveniments públics a l'aire lliure i condicionar-los a que es puguin realitzar de forma segura respecte la possible afectació pel vent en cada moment, així com tancar les zones de jardins o parcs urbans que puguin representar un risc per ventades, caiguda d'arbres o branques.

S'ha demanat també que es reforci l'ancoratge del mobiliari urbà que es pugui desprendre amb el vent i en especial de la decoració nadalenca a l'exterior (il·luminació sobre tot) i qualsevol element penjat o en alçada.

Cal que la població reculli i lligui de forma segura tendals, i elements inestables a terrasses i balcons, especialment la decoració nadalenca, que pot precipitar-se.
 
També cal limitar els desplaçaments a les zones on bufi més fort i condicionar-los sempre a les condicions meteorològiques.

Ès altament recomanable que les travesses de muntanya o activitats en cotes mitjanes o altes es posposin. En les activitats i treballs en alçada caldrà també reforçar la seguretat.
La resta d'activitats, sobretot en zona urbana, requeriran fer un especial seguiment en el moment de màxima intensitat del vent per detectar els elements que es puguin desprendre amb risc d'impacte. Caldrà evitar situar-se a prop d'elements inestables o que puguin caure (murs, tancaments, bastides que es moguin o altres similars) durant la major afectació del vent.També es preveu molt mala mar a la costa brava
, tot i que en bufar vent de component nord, es preveu que només pugui afectar amb intensitat al litoral al Cap de Creus i de Begur. Protecció Civil ha emès una prealerta del pla INUNCAT en motiu d'aquest avís per avui del SMC per avui i demà.

INFORMEU-VOS al twitter @emergenciescat i al web www.gencat.cat/interior/ventades/


CONSELLS GENERALS DE PROTECCIÓ CIVIL davant les VENTADES:

Si sou a casa

*       Tanqueu i assegureu portes, finestres i tendals. Cal abaixar completament les persianes i, si són de cordó, subjectar-les adequadament.
*       Eviteu deixar testos o altres objectes no estàtics a les façanes i terrasses i recolliu la roba dels estenedors per evitar que el vent els pugui fer caure al carrer i provocar un accident.


Si sou a l'exterior

*       Vigileu amb el mobiliari urbà, l'enllumenat dels carrers, les motos i els cotxes aparcats, les grues, els contenidors de brossa, l'arbrat i tot allò que el vent pugui fer caure.
*       No pugeu a llocs alts i exposats al vent, com ara les bastides o altres construccions.
*       Eviteu els parcs, els jardins i les zones boscoses. Si sou a una zona arbrada, vigileu amb els arbres que puguin caure i eviteu totes les activitats amb foc. Tingueu en compte també la proximitat dels arbres als edificis: el vent els podria fer caure a sobre.
*       Quan hi hagi temporal amb grans onades, no accediu als punts del litoral afectats pel fort onatge o als llocs on les onades trenquin amb força, allunyeu-vos d'espigons, esculleres i passejos marítims.


Si heu de conduir

*       Consulteu les prediccions del temps i l'estat de les carreteres. Si es preveuen vents forts, eviteu desplaçar-vos per carretera.
*       Si és imprescindible desplaçar-vos, tingueu molta precaució perquè us podeu trobar obstacles a la via.
*       Cal alentir la marxa per poder mantenir la trajectòria del vehicle corregint les desviacions, és important subjectar el volant amb fermesa.
*       Sigueu prudents en els avançaments i mantingueu les distàncies laterals adequades amb els altres vehicles.
*       Si conduïu vehicles de grans dimensions o amb remolc, extremeu les precaucions perquè teniu més risc de sortir-vos de la via o bolcar.


Si feu una activitat de lleure

*       Aneu amb compte en practicar esports a l'aire lliure.
*       En l'esquí, tingueu en compte que els remuntadors poden veure's afectats pel vent.
*       Al mar, no navegueu i vigileu amb els amarratges de les embarcacions. No passegeu per les esculleres o espigons o zones properes al mar.
*       A la muntanya, extremeu les precaucions i no us apropeu ni passegeu pels penya-segats. Tingueu en compte que el vent pot arrossegar objectes voluminosos (per exemple, pedres per un pendent pronunciat) i afavorir l'acumulació de neu, amb l'augment consegüent del perill d'allaus.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined