Cultura rep A peu pels camins del cançoner, en imatges, un recull amb 1.500 cançons populars del Pirineu

query_builder   11 desembre 2014 13:31

event_note Nota de premsa

Cultura rep A peu pels camins del cançoner, en imatges, un recull amb 1.500 cançons populars del Pirineu

  • El treball, enregistrat en 80 DVD, és el resultat en imatges dels treballs de recopilació del cançoner popular que Artur Blasco ha realitzat al llarg de 49 anys
Moment del lliuramentd e l'obra
El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha rebut, de mans del seu autor, Artur Blasco, de 81 anys, músic, investigador i divulgador del folklore català, el recull videogràfic del fons de cançons que aquest estudiós ha recollit i documentat durant el procés d’elaboració del seu cançoner popular de les comarques pirinenques. Es tracta de l’obra A peu pels camins del cançoner, en imatges, composta per un total de 80 DVD que contenen 1.500 cançons populars del Pirineu, recollides per Artur Blasco.
 
A peu pels camins del cançoner, en imatges es dona a conèixer per primer cop en conjunt i com a col·lecció tancada. La col·lecció aplega 1.500 cançons recollides directament d’uns 300 cantants informants de 160 pobles i masies de l’Alta Ribagorça, Val d´Aran, Ribagorça Oriental, Pallars Jussà, Pallars Sobirà, La Noguera, Alt Urgell, Solsonès, Cerdanya, Berguedà, Ripollès i La Garrotxa.
 
Durant l’acte de recepció, el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha destacar el “caràcter excepcional que té aquest document de recollida de formes de vida tradicionals del Pirineu i l’ingent treball de 50 anys que suposa. És una tasca que ens ajuda a entendre que el nostre país també es construeix a partir del que la gent sap de si mateixa”.    
 
La recopilació d’aquest material videogràfic li havia estat encarregada a Artur Blasco per la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals amb l’objectiu de documentar, preservar i difondre la cultura popular i tradicional catalana. Aquesta tasca, desenvolupada durant tres anys, constitueix un referent  etnomusicològic de Catalunya i suposa un element imprescindible i de gran interès per al coneixement i recuperació del patrimoni sonor de les comarques pirinenques.
 
Podrà ser difós a través dels centres de documentació especialitzats en la temàtica i en diferents centres d’estudis, conservatoris i escoles de música tradicional, amb la voluntat que serveixin com el millor complement a les partitures ja editades, i siguin la millor eina de recuperació d’una part del folklore català més desconegut. Algun d’aquests DVD ja han estat visionats en edicions de la Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic, que es desenvolupa en el sí de les activitats de l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial del Departament de Cultura.
 
Complement en imatges
Els treballs recopilats ara en gravacions videogràfiques són el complement de tota una tasca de recerca, estudi i documentació del cançoner popular de les comarques pirinenques desenvolupada com a feina de treball de camp per Artur Blasco al llarg de 49 anys de la seva llarga trajectòria professional. Aquests treballs li van permetre reunir en un únic i importantíssim fons documental cançons tradicionals dels pobles del Pirineu, que també ha difós. Una part d’aquests treballs han estat publicats en 12 volums (8 editats) de la col·lecció de llibres A peu pels camis del cançoner, que recullen la transcripció de la lletra i la música de les cançons recollides durant aquestes recerques:
 
  • Volum I Cançons de les Valls d’Àneu
  • Volum II Cançons del Cadí, Moixeró i Pedraforca
  • Volum III Cançons de Ripollès i de La Garrotxa
  • Volum IV Les cobles del Peirot
  • Volum V La Mare de Déu en 100 cançons del Pirineu
  • Volum VI Cançons del Pallars Sobirà
  • Volum VII Cançons de l’Alt Urgell
  • Volum VIII El Gall Negre
 
Artur Blasco també és l'impulsor de la recuperació de l'acordió diatònic a Catalunya, de la creació de l’Associació d'Arsèguel i els Acordionistes del Pirineu, del Museu de l’Acordió d’Arsèguel i organitzador de la Trobada d’Acordionistes del Pirineu.
 
El 1998 va rebre el Premi d'Actuació Cívica de la Fundació Lluís Carulla. L'any 2001 fou guardonat amb la Creu de Sant Jordi i el 2004 amb el Premi Nacional de Cultura Popular per “la incansable labor de recuperació, restitució, difusió i dinamització de la cultura popular pirinenca al llarg de 40 anys, emmarcada en les trobades d'acordionistes, els tallers de promoció, la divulgació del cançoner i l'obertura del Museu de l'Acordió d'Arsèguel”, ambdós guardons concedits per la Generalitat de Catalunya.
 

1  

Fitxers adjunts

L'autor de l'obra, Artur Blasco, amb el conseller de Cultura, Ferran Mascarell

L'autor de l'obra, Artur Blasco, amb el conseller de Cultura, Ferran Mascarell
JPG | 1252

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined