Josep Maria Pelegrí: "cal assegurar que l'horticultura ecològica quedi reforçada pel nou PDR 2015 - 2020"

query_builder   12 desembre 2014 10:25

event_note Nota de premsa

Josep Maria Pelegrí: "cal assegurar que l'horticultura ecològica quedi reforçada pel nou PDR 2015 - 2020"

FOTO WEB
Un moment de l'acte.
 
En la inauguració del segon Simposi de producció agroalimentària ecològica, el conseller ha anunciat la imminent publicació d’una nova convocatòria d’ajuts per a la recerca aplicada en producció agroalimentària ecològica que es farà efectiva de manera immediata per a convocar els ajuts de 2015
 
A més, Pelegrí ha avançat que en la propera edició de la Setmana Bio catalana també hi participaran empreses franceses de la Catalunya Nord
 
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, acompanyat del director general d’Agricultura i Ramaderia del DAAM, Miquel Molins, i del director dels Serveis Territorials del Departament a Barcelona i a la Catalunya Central, Marià Morera, ha inaugurat, aquest matí, el segon Simposi de producció agroalimentària ecològica a Catalunya ‘Produccions hortícoles’, que se celebra fins demà a l’Escola Agrària de Manresa - Sala d’Actes de la Fundació Universitària del Bages, de la capital del Bages.
 
Josep Maria Pelegrí ha obert la seva intervenció recordant que ara fa prop d’un any, també a finals de 2013, va tenir lloc la primera edició d’aquest Simposi, dedicat en aquella ocasió a la ramaderia ecològica, i que l’èxit de participació d’aquella edició, en la que es van exhaurir les places, a l’igual que enguany, va fer palesa la necessitat de transferència d’informació per a un sector que cada dia és més i més professional.
 
En aquesta línia, Pelegrí ha afegit que “la formació i transferència són, doncs, peces clau en tot sector dinàmic i abocat a la constant adaptació, i el de la producció agroalimentària ecològica n’és un més i per això aprofitem instruments que ens permetin aquesta adaptació, com en aquest cas ho és el Pla de foment de la producció agroalimentària ecològica a Catalunya: L’actual Pla 2012 – 2014 acaba enguany, però les diferents unitats tècniques del Departament, coordinades per la Unitat de producció agroalimentària ecològica del Servei d’Ordenació Agrícola, ja fa temps que  treballen en el disseny d’un nou Programa de Foment que volem que sigui vigent fins el 2020, en concordança amb el nou Programa de Desenvolupament Rural 2015 – 2020”.
 
El conseller ha remarcat que “aquest sector és un sector dinàmic i en puixança, ho demostren les dades”, i és que com amb dades del novembre passat, a Catalunya hi ha 121.931 hectàrees i 2.776 operadors inscrits en la producció agroalimentària ecològica, i en el cas concret de la producció hortícola ecològica hi ha 755 hectàrees. “L’horticultura ecològica continua creixent amb força a casa nostra i es pot convertir en un sector de referència per a tot l’Estat i per a la resta de països europeus”, ha constatat.
 
Així, durant aquest 2014 la superfície ecològica total inscrita ha crescut un 8,5% respecte el 2013, el nombre d’operadors ho ha fet en un 12,4%, i la superfície hortícola ecològica ha tingut un creixement d’un 15,1%.
 
En aquest punt, Pelegrí ha assenyalat que “cal tenir present que, en la complicada situació que estem vivint, l’horticultura ecològica suposa una alternativa viable per a molts joves que s’incorporen al camp i per a molts productors que ja fa temps que estan produint, la qual cosa afavoreix el desenvolupament d’un medi rural sostenible i viu. Malgrat això, encara hi ha aspectes importants a desenvolupar per tal de consolidar aquest sector a casa nostra. Entre d’altres, cal assegurar que l’horticultura ecològica quedi reforçada pel nou PDR 2015 – 2020 i garantir, d’aquesta manera, que tots els productors ecològics tenen ajuts específics que compensin l’enorme tasca de millora i manteniment del medi ambient que estan realitzant; hi estem treballant.
 
El conseller també ha volgut incidir en la necessitat de fer “un esforç conjunt per a desenvolupar la innovació específica en horticultura ecològica a casa nostra, així com d’altres sectors ecològics estratègics per al nostre país”, i en aquest sentit ha destacat que “estem a punt de publicar una nova convocatòria d’ajuts per a la recerca aplicada en producció agroalimentària ecològica que farem efectiva de manera immediata per a convocar els ajuts de 2015”.
 
En aquest punt, Josep Maria Pelegrí ha subratllat també que cal continuar donant suport al creixement del consum d’aliments ecològics, i ha recordat que el Baròmetre de percepció i consum d’aliments ecològics del 2012 continua indicant que els aliments més buscats pels consumidors ecològics són la fruita i la verdura ecològica. “Per aquest motiu, us convidem a tots a participar en la propera Setmana Bio, que tindrà lloc entre el 29 de maig i el 7 de juny del 2015, 
durant la qual –i ja se n’han fet dues edicions- totes les empreses i entitats del sector tenen l’oportunitat d’organitzar activitats de promoció dels aliments ecològics de forma coordinada. I en l’edició de 2015 engrandim fronteres i també participaran a la Setmana Bio catalana les empreses franceses de la Catalunya Nord”, ha avançat Pelegrí.
 
Finalment, el conseller ha volgut agrair la col·laboració de L’Era, Espai de recursos agroecològics, i de tots els membres del Comitè organitzador del Simposi, i ha reiterat que aquestes jornades, a banda de ser una eina per a transferir informació de referència cap al sector, també pretenen ser un lloc de trobada per a tots els professionals del subsector hortícola ecològic.
 
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.

1  

Fitxers adjunts

Un moment de l'acte.

Un moment de l'acte.
JPG | 434

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined