Avui s’ha celebrat la X Jornada per a la Seguretat dels Pacients a Catalunya a la sala d’actes de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona, amb l’aforament de la sala complet amb més de 200 persones, entre pacients i professionals.
 
En aquesta Jornada, sota el lema "La seguretat és cosa de tots: pacient actiu, pacient segur" s’ha ressaltat la importància de la participació del pacient i del ciutadà com a membres actius en la millora de la seva seguretat quan és atès pel sistema sanitari. El pacient ha de disposar d’informació entenedora, i s’ha d’implicar en el procés de l’assistència i prendre part activa en les decisions sobre la seva salut.
 
En la Jornada també s’ha presentat de forma oficial el curs en línia de seguretat dels pacients "Seguretat a l’assistència sanitària" adreçat als pacients i ciutadans i què ha impulsat la Direcció general d’Ordenació i Regulació Sanitàries del Departament de Salut i el Consell Consultiu de Pacients de Catalunya. El Consell ha participat en la validació dels continguts del curs.
 
El curs aporta els coneixements que han de facilitar que els ciutadans prenguin part activa en aspectes de l’assistència sanitària on la seva participació sigui clau per a una atenció de màxima qualitat i seguretat. Els 3 primers mòduls editats estan dedicats a la seguretat de l’ús dels medicaments i a les infeccions. A més s’ha editat també un annex que facilita el coneixement dels recursos del nostre sistema sanitari, amb l’objectiu clar de facilitar la navegació del pacient pel sistema.
 
Es podrà accedir a aquest curs a través del canal temàtic de Seguretat dels Pacients del Canal Salut i des del canal del Consell Consultiu de Pacients de Catalunya.