En aquest mateix marc, s’ha celebrat la primera edició del Premis Ruralapps, que tenen per objecte impulsar el desenvolupament d'aplicacions mòbils (app) en el marc del sector agrari, alimentari o rural
Moment del lliurament dels premis PITA
Moment del lliurament dels premis PITA
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, ha presidit aquesta tarda, al Palau de Pedralbes, l’acte de lliurament del Premi a la Innovació Tecnològica Agroalimentària (PITA) en les seves diverses variants, corresponent a l’any 2014, edició en la qual s’han presentat un total de 10 candidatures.
 
En el decurs de l’acte, el conseller d’Agricultura ha felicitat tots els participants pel seu gran esforç en R+D+i i per idear nous processos que fan més rendible i pròspera la seva empresa. “Tots vosaltres demostreu que sou un sector amb força, amb ganes de treballar i tirar endavant i que té molt recorregut si té clar cap a on vol anar i a on vol dedicar més esforços”, ha afirmat el conseller.
 
Els objectius del premi
 
Amb aquest premi anual, el Departament vol distingir i premiar les empreses agràries o les seves entitats associatives i les agroindústries que hagin introduït en el seu procés productiu elements tecnològics innovadors i que hagin obtingut, com a conseqüència d’aquesta introducció, resultats beneficiosos pel que fa a l’economia, l’ergonomia, la qualitat, la seguretat o la sostenibilitat de les produccions.
 
Així mateix, es pretén aconseguir referents per al sector agrari pel que fa al procés d’innovació tecnològica i, alhora, incentivar aquests actuacions entre les empreses agroalimentàries, a fi que Catalunya disposi d’un sector agroalimentari cada vegada més enfortit, capaç de competir en els mercats i de contribuir a la generació d’ocupació, benestar i equilibri territorial.
 
El Departament considera que s’ha d’apostar d’una manera decidida per la innovació i la recerca perquè resulta imprescindible per garantir la competitivitat de l’agroalimentació a Catalunya. De fet, el Departament, a través de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), està potenciant la innovació i la transferència tecnològica.
 
Els premiats
 
Modalitat agroindústria
 
Guanyador
 
Esteban Espuña, SA, Olot (Garrotxa-Girona)
 
Per l’elaboració de xarcuteria per al món dels snacks oferint la possibilitat de consumir embotits tradicionals d'una manera pràctica, en qualsevol lloc o moment, gràcies a la seva conservació fora de fred mitjançant la curació dels productes fins que tenen una Activitat Aigua baixa.
 
Finalista
 
Go Fruselva, SL, la Selva del Camp (Baix Camp-Tarragona)
 
Per la implementació en els seus processos de solucions que permeten la mescla de sòlids i poden oferir més varietats de productes per treballar amb formulacions amb grans percentatges de components sòlids i amb un sistema de recirculació que possibilita la barreja òptima dels ingredients sòlids en un medi líquid i que dóna solució a la barreja de sòlids i líquids amb una perfecta i homogènia consistència. A més de possibilitar, també, les barreges amb sòlids que només es poden fer a baixa temperatura.
 
Modalitat empresa agrària
 
Guanyador
 
Deltacactus, SL, Amposta (Montsià - les Terres de l'Ebre)
 
Per la implantació en el sistema productiu de les plantes CAM de sensors de llum que permeten conèixer quan les plantes han fotosintetitzat l’àcid màlic, de manera que s'eviten danys irreversibles a les plantes en la seva manipulació.
 
Finalista
 
IGP Poma de Girona, la Tallada d'Empordà (Baix Empordà-Girona)
 
Per la implantació del control integral del cultiu de la pomera amb la finalitat d'estalviar aigua, fertilitzant, energia i temps mitjançant un sistema de sensors que permeten la recopilació de dades agrometeorològiques i edàfiques per enviar-les al núvol i fer el control de reg de manera remota.
 
 
Modalitat Jove Emprenedor Innovador
 
Guanyador
 
Joel Peris Sánchez, de Cervesa Sant Jordi, Cardedeu (Vallès Oriental- Barcelona)
 
Per l’elaboració de cervesa artesana en el marc d’un projecte de recuperació d’un magatzem industrial modernista, Cal Peó, dedicat en els seus orígens a comerciar amb gra, pinsos i farines, seu de la marca Cervesa Sant Jordi.
 
Finalista
 
Gerard Ferrer Gil, de Ca la Ferratina, Ivars de Noguera (Noguera-Lleida)
Per la implementació de millores en la gestió de l'explotació tradicional fins a arribar a la Masoveria Rural Ca la Ferratina, una part de la qual inclosa al Parc de les Olors d'Ivars de Noguera, on es cultiven plantes aromàtiques i medicinals, es recol·lecten, s'assequen i es tracten en un nou model de negoci complementari: l'econegoci.
 
Els primers premis estan dotats amb la quantitat de 6.000 € cadascun, i els finalistes amb 2.000 € cadascun.
 
 
 
el conseller Pelegrí amb els guardonats
el conseller Pelegrí amb els guardonats
Les app Ediagnostico i Menuterraneus guanyen el Premi Ruralapps 2014
 
Enguany, s’han sumat als PITA uns nous premis, els Ruralapp, amb l’objectiu d’impulsar el desenvolupament d'aplicacions mòbils (app) en el marc del sector agrari, alimentari o rural.
 
El conseller Pelegrí s’ha mostrat satisfet d’incorporar als PITA la primera edició dels Premis Ruralapps: “cada vegada és més freqüent trobar-se amb interessants aplicacions desenvolupades especialment per a àmbits concrets. El rural no podia quedar enrere. Ens hem adonat de la importància per al futur del sector de l’agroindústria d’estar presents en el dia a dia dels seus actuals i potencials consumidors. Quina és la manera més efectiva d’aconseguir-ho? A través dels dispositius mòbils. Les aplicacions que ens heu presentat són indiscutiblement un bon aliat per al sector”.
 
En aquesta primera edició, s’han presentat un total de 30 candidatures. Les premiades són:
 
En la modalitat Ruralapps-ciutadania, l’app destinada a oferir solucions tecnològiques innovadores a la ciutadania i que facilitin l’accés a la informació en l’àmbit agrari, alimentari i/o rural, a Menuterraneus plan&save, SL, de Barcelona, per l’app Menuterraneus, una aplicació que genera un menú setmanal sa i equilibrat, basat en els principis de la dieta mediterrània.
 
En la modalitat Ruralapps-professional del sector, l’app destinada a oferir solucions tecnològiques innovadores als/a les professionals dels sectors agrari, alimentari i rural que millorin els processos de producció i de gestió, l'eficiència interna, la seguretat, la traçabilitat, la comercialització, la informació o el posicionament al mercat, tant en l’àmbit de l’empresa com en el personal, des del procés de producció del producte fins a la comercialització, a Animalesweb, SL, de Sant Cugat del Vallès, per l’app Ediagnostico, una aplicació tipus guia, d’ús orientatiu, per diagnosticar malalties del porcí, d’acord amb l’edat de l’animal i els símptomes més rellevants, que mostra les possibles malalties que puguin causar-los i la seva descripció.
 
Els dos premis estan dotats amb la quantitat de 3.000 euros cadascun.
 
Properament sortiran publicades les convocatòries dels Premi PITA i Premi Ruralapps corresponent a l’any 2015.
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.

3  

Fitxers adjunts

foto2

foto2
JPG | 508

foto1

foto1
JPG | 508

foto3

foto3
JPG | 473