·        El cap de l’Executiu ha assegurat que “si les eleccions són l’instrument per fer el referèndum pendent s’avançaran, si no, es faran quan toquen”
 
·        Artur Mas destaca que els nous comptes del Govern porten “un concepte implícit molt important que havíem lluitat 4 anys per tenir-lo i que és la reversió d’ algunes mesures preses en sentit contrari com ara la reducció del sou dels funcionaris”
 
·        El president de la Generalitat ha participat aquest matí en la sessió de control del Parlament
Sessió de control
El president en un moment de la seva intervenció

 

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat aquest migdia, en el decurs de la sessió de control del Parlament de Catalunya, que “és un error creure  que  de l’acció sobre els pressupostos depenen les eleccions anticipades”, i ha afegit que els comicis es poden avançar “si ens convencem tots plegats que són l’instrument que hem d’utilitzar per fer el referèndum que tenim pendent; si no, no s’avançaran”.
 
El cap de l’Executiu ha insistit, en resposta al grup parlamentari d’ERC, que les eleccions  “es poden anticipar al primer semestre de l’any vinent i, fins i tot, clarament abans de les eleccions municipals” si són per fer el referèndum, però ha deixat clar que “si només han de servir per canviar la representació parlamentària, les eleccions són quan toquen, el 2016”. En aquesta línia, i adreçant-se també als republicans, el president ha recordat que “tenim un acord de governabilitat que estem complint i vostès també; per tant, entenc que, mentre no es denunciï formalment, continua vigent”.
 
 
Balanç de l’any
 
En resposta al grup parlamentari de CiU, el cap de l’Executiu ha fet un breu balanç de l’obra de Govern durant el 2014, en el qual ha destacat que “Catalunya està reduint l’atur el doble que la resta de l’Estat espanyol”. Artur Mas ha subratllat que “la creació d’ocupació és el primer objectiu i el més important” per a l‘Executiu, i que, per primera vegada després de 7 anys, “estem en camí de donar-li la volta a la crisi, però és un camí que s’està encetant, i per això els esforços han de continuar”.
 
El president ha assenyalat una major transparència de l’Administració com a segon objectiu assolit aquest 2014. “Som molt més transparents d’acord, fins i tot, amb estàndards internacionals, no ens avaluem nosaltres mateixos, se’ns avalua des de fora”, ha dit el president, i ha afegit que la propera aprovació al Parlament de la Llei de transparència i d’accés a la informació, que ha qualificat de “molt avançada”, demostra “que s’està lluitant també en aquest terreny amb eficàcia”.
 
El cap del Govern ha ressaltat també com un objectiu important assolit aquest any que “els catalans vàrem poder votar en una urna, amb una papereta, a favor del futur polític i, fins i tot, a favor d’un Estat independent, per primera vegada en 300 anys”.  Finalment, com a quart gran repte del 2014, el president ha posat la presentació d’uns pressupostos “que tenen un concepte implícit molt important, que havíem lluitat 4 anys per tenir-lo, i que era començar a revertir algunes mesures que havíem hagut de prendre en sentit contrari”. En aquest sentit, ha posat com a exemples la reducció del sou i les retribucions dels empleats públics, o que el 71% dels pressupostos estiguin destinats a la despesa social, “que vol dir ensenyament, salut i serveis socials en generals, i, per tant, també la lluita contra la pobresa i les polítiques públiques socials”. Tot i això, ha volgut ressaltar que “la situació continua sent complicada i no podem abaixar la guàrdia”.
 
 
 Privatització de l’ATLL

En un altre moment de la sessió de control, el president s’ha referit a la privatització de l’organisme Aigües del Ter Llobregat (ATLL). Així, en resposta a la interpel·lació del grup parlamentari de la CUP, el president ha defensat que el Govern s’hagi “atrevit” a privatitzar aquest ens sense tenir “por estètica” perquè “no hi ha prou diners per atendre el pressupost social de la Generalitat” i “si no hi ha diners per atendre aquest sector, se’n van a buscar, i si es poden obtenir d’aquestes privatitzacions, val la pena”.
 
En aquesta línia, el president ha negat la comparació amb el cas Castor que ha fet el grup ecosocialista i ha afirmat que “la Generalitat ha actuat d’una manera impecable” en la privatització de l’ATLL perquè “hi ha un plec de condicions que s’ha seguit escrupolosament”.
 
Artur Mas ha posat en relleu la transparència amb la qual actua el Govern, i ha recordat que l’òrgan independent que ha contradit la mesa de contractació de l’Administració en el tema de l’ATLL “va ser creat per la Generalitat, qui ha estat la primera en tot l’Estat espanyol que  va organitzar un òrgan independent dins de la mateixa Administració seguint normes de la Unió Europea, sent una vegada més capdavanters”. Tot i això, el president ha explicat que són els particulars qui han portat el cas als tribunals, els quals no s’han pronunciat encara sobre el fons de la qüestió.
 
 
 
 

1  

Imatges

Sessió de control

Sessió de control 24