Moment de la jornada sobre gestió de fertilització
Moment de la jornada sobre gestió de fertilització
Reunió celebrada en el marc del Simposi internacional Reptes i oportunitats en la fertilització i gestió de les dejeccions ramaderes que tindrà lloc avui i demà a Vic, i en el que es fa una revisió de com països d’elevada densitat ramadera han fet front al problema que representa la gestió de les dejeccions ramaderes
 
El sector agrari català es troba en situació d’haver d’adoptar noves mesures que permetin redreçar la situació actual on els esforços realitzats fins ara no han estat suficients. En els darrers anys s’ha fet un gran esforç per millorar la utilització dels fertilitzants orgànics i minerals en l’agricultura, i a nivell d’explotacions ramaderes pel que fa a l’emmagatzematge, a la gestió en granja i a l’adopció de dietes millorades. Però això no és suficient, cal atansar la gestió real a l’administració, sense que això últim representi més costos per la cadena de producció, i cal tractar i/o transportar.
 
Triar adequadament les tecnologies a adoptar, aprofitar sinèrgies, definir models adequats de gestió, utilitzar eficientment els recursos disponibles, són decisions estratègiques que el sector conjuntament amb el Departament ha de prendre i ha de garantir per assolir els objectius ambientals que la societat demana. La celebració d’aquest Simposi és una oportunitat que la Generalitat brinda a tot el sector, a tots els elements de la cadena i als afectats perquè ajudi en la presa de decisions.
 
En aquest Simposi es fa una revisió de com països d’elevada densitat ramadera fan front al problema que representa la gestió de les dejeccions ramaderes en espais agrícoles molt reduïts, i de com han interioritzat aquests costos. En una altra de les parts del Simposi, s’examinen una per una totes les peces de la cadena de gestió de les dejeccions ramaderes, des de la gestió de la fabricació del pinso, la gestió a la granja, els tractaments, acabant amb la seva aplicació al sòl com  a fertilitzant, sense oblidar en cap moment el paper que tenen les tecnologies i els sistemes de tractament emergents.
 
La celebració d’aquest Simposi és una de les accions que està portant a terme el Govern de la Generalitat de Catalunya per definir un nou model de gestió dels fertilitzants i del tractament i gestió de les dejeccions ramaderes mitjançant el Pla estratègic sobre fertilització, que encabeix tot el conjunt de mesures que el sector necessita.
 
Al Simposi s’hi ha assegurat la participació del sector agrari i ramader perquè des d’un primer moment neixin d’aquest esdeveniment propostes que després s’hauran d’implementar en les polítiques de la Generalitat, i s’organitza dins del projecte Life+ Futur Agrari coordinat pel DAAM, projecte que posa en pràctica les tecnologies existents de gestió i tractament de dejeccions ramaderes en zones de Catalunya que tenen una elevada concentració ramadera.

1  

Fitxers adjunts

Moment de la jornada sobre gestió de fertilització

Moment de la jornada sobre gestió de fertilització
JPG | 1455