Francesc Torralba i Laura Fanals han reflexionat sobre aquests dos temes en una jornada organitzada per la Paeria, amb la col·laboració del Col·legi de Periodistes de Lleida i la Direcció General d’Afers Religiosos
Generalitat de Catalunya
 
 
La Sala Jaume Magre, a Lleida, ha acollit el 17 de desembre la Jornada de diàleg sobre la diversitat religiosa i el dret a la informació, que ha comptat amb la participació del catedràtic de filosofia i teologia, Francesc Torralba, que presideix el Consell Assessor per a la Diversitat Religiosa, de la Generalitat (CADR), i la periodista Laura Fanals, del Diari de Girona, experta en el tractament informatiu del fet religiós, membre de la Junta de Govern del Col·legi de Periodistes de Catalunya.
 
La Demarcació de Lleida del Col·legi de Periodistes de Catalunya ha col·laborat en l’organització d’aquest acte encapçalat per la Regidoria de Drets Civils, Cooperació i Igualtat de la Paeria, i amb la col·laboració de la Direcció General d’Afers Religiosos, òrgan de la Generalitat de Catalunya que gestiona la diversitat religiosa del país.
 
Van donar la benvinguda a aquesta jornada de diàleg sobre diversitat religiosa i dret a la informació la regidora de Drets Civils, Cooperacio i Igualtat, Maria Rosa Ball; el president de la demarcació lleidatana del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Rafa Gimena; i el director de serveis territorials de Governació i Relacions Institucionals, Jordi Curcó, en representació de la Direcció General d’Afers Religiosos de la Generalitat.
 
Un valor
Francesc Torralba ha ofert una dissertació sobre La diversitat religiosa en les societats obertes. Criteris de discerniment’, un document elaborat pel CADR amb la finalitat que es comparteixi a tot Catalunya una estratègia per a l’entesa de la seva pluralitat religiosa. Torralba ha definit la diversitat com un valor i ha destacat la integració i la convivència com a objectius de la societat. D’altra banda, també ha advertit que el model de diversitat religiosa té els seus impediments, com ara els prejudicis fruits de la ignorància, els ressentiments històrics del passat i la tendència a l’hermetisme i por al desconegut, que poden entorpir la seva consecució.  
 
Rigor
Fanals ha analitzat com els mitjans reflecteixen les informacions sobre religió. La periodista gironina ha esmentat les directrius del Codi Deontològic i la guia pel tractament de la diversitat cultural del Col·legi de Periodistes de Catalunya, que dóna pautes per a fer constar la pluralitat i la diversitat. A més, també ha fet esment de les recomanacions del Consell Audiovisual de Catalunya sobre el tractament de la immigració. Laura Fanals ha reconegut que en ocasions falta rigor a les informacions sobre la diversitat religiosa i no queda recollida la pluralitat religiosa existent, i en aquest sentit va demanar més autocrítica als professionals i mitjans de comunicació.
 
Requisits per a la convivència
Per optimitzar la convivència el CADR recomana el següent:
1. Desfer prejudicis mutus.
2. Desconstruir tòpics i visions estereotipades de les altres religions.
3. Escoltar atentament les tradicions minoritàries del nostre país.
4. Tractar amb equitat els diferents universos espirituals, independentment de la seva rellevància pública.
5. Identificar els valors comuns, els valors que comparteixen en diferents camps.
6. És essencial fer projectes junts on sigui possible edificar un món en pau i harmonia.
7. Finalment, cal veure la diversitat com a do, com a possibilitat, com a riquesa i no com a conflicte o problema, sense caure en la fàcil idea que és senzill entendre's amb l'altre.
 
Actualment el CADR té avançada la redacció d’un nou document, centrat en l’aportació que el conjunt de les religions fan a la societat.
 
D’altra banda, la DGAR recull i gestiona peticions per continuar presentant el document sobre la gestió de la diversitat religiosa, quelcom fonamental per a la convivència i l'harmonia social, quelcom d’interès per a totes les entitats religioses i els ajuntaments.